ПРИОРИТЕТ НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН” Е ПРЕМИНАВАНЕТО НА ПРИРОДЕН ГАЗ
януари 21, 2021 717 Прегледи

ПРИОРИТЕТ НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН” Е ПРЕМИНАВАНЕТО НА ПРИРОДЕН ГАЗ

„Бъдещите ни намерения са за плавно реализиране на проектите за производство на енергия и от природен газ. Стремежът ни е да произвеждаме електро и топлоенергия по доказано екологичен начин и това е една от стъпките.“ Това заяви инж. Павлин Костов, директор на „Топлофикация Сливен“.  Той посочи, че включването на природен газ ще доведе до подобряване на състоянието на околната среда в гр. Сливен.

„Природният газ е по-екологичен от въглищата и не е случайно, че не само в България, но и в други страни, зависими от въглищата, го избират.Основен приоритет при използванетона природен газ е, че отделените фини прахови частици са минимални, както и по-малкото количество отделени парникови газове.“, заяви директорът на сливенския ТЕЦ.

Според инж. Костов поне на този етап природният газ ще има важно значение за плавното преминаване към нисковъглеродно производство и изпълнение целите на Европейската Зелена сделка. „Въглищните региони трябва да се превърнат в основни двигатели на нисковъглеродния преход. Той ще бъде тежък като цяло за енергетиката, в частност ТЕЦ-овете като Топлофикация Сливен, които използват въглища, но смятам, че ще се справим.“, каза инж. Костов, като допълни, че ако извършим  промените  плавно, ще се открият много възможности за въглищните региони. „Те ще придобият нов облик и ще привлекат български и  чуждестранни инвеститори. Това ще бъде много важно  за развитието на нашата икономика.“, заяви директорът на „Топлофикация Сливен“.

По думите на инж. Костовв тяхното предприятие винаги са работили в синхрон с европейските изисквания за производство на топло и електроенергия. В интервюто инж. Костов посочи, че в последните години те са включили в енергийния си микс с биомаса, защото със замяната с алтернативни горива се спомага за подобряване на показателите за отделяните емисии.

Директорът на „Топлофикация Сливен“ припомни, че на територията на предприятието действат очистваща инсталация и електрофилтри, които гарантират спазване на екологичните норми. „Ние инвестираме в екологични проекти, защото мислим за града ни.“, допълни още той.

 

 

 

Предишна 295 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ОБЩЕСТВЕНИЯТ СЪВЕТ ЗА СТАРИЯ БРЯСТ БЕШЕ УЧРЕДЕН ДНЕС

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НА „БАТМИШ“ ЩЕ СТРЕЛЯТ И ПРЕЗ АПРИЛ

По информация на Военно формирование 22 220, във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили,

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЙКАТА ДАНИЕЛА ПАНДОВА СПЕЧЕЛИ БРОНЗ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО ЩАНГИ

Даниела Пандова спечели бронзов медал в първия ден на Европейското първенство по вдигане на тежести в Букурещ. Щангистката от Сливен зае трето място в категория до 48 килограма и грабна първото си

Новини Сливен

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНА НА ДВЕ СЛИВЕНСКИ МОМИЧЕТА НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО КАРАТЕ

Отлично представяна н две сливенски момичета на десетото Европейско първенство по шотокан карате, в което участваха над 1000 състезатели от 15 държави. Първенството се проведе в курорта Албена. Сливенският караре