ПРИКЛЮЧИ СЕДМИЦАТА ПОСВЕТЕНА НА ЛЮБОВТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

ПРИКЛЮЧИ СЕДМИЦАТА ПОСВЕТЕНА НА ЛЮБОВТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

От  10 до 14 февруари 2020г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен се проведе станалата вече традиционна Седмица на любовта, посветена на празника на всички влюбени – Св. Валентин. Макар и да се счита привнесен в България, днес той е един от най-обичаните от младите хора, а и от всички влюбени, празници.

В програмата на Седмицата на любовта бяха включени: презентации и дискусии за тийнейджъри на тема: „Любовта, без която не можем”; изложба, проследяваща историята на картичките „валентинки”; анкета „Какво е за вас любовта?” сред ученици от средните училища; премиера на  стихосбирката „Непадаща звезда” на един от най-нежните лирици в съвременната ни литература – поетът Георги Константинов.

Над 500 ученици от ПМГ „Д.Чинтулов”, ГПЗЕ „Захари Стоянов”, ХГ „Дамян Дамянов”, ПГИ „Проф. д-р Д.Табаков”, СПГСГ“Арх. Г. Козаров“, Спортно училище „Д. Рохов”, както и седмокласници от  ОУ „Д-р Ив. Селимински“ и др. посетиха  по график проявите от програмата. Те проследиха с интерес презентацията „Любовта, без която не можем”, представяща историята на празника Св. Валентин и традицията да се подаряват картички „валентинки”, както и любовните истории на исторически личности и на световноизвестни художници, поети, писатели, музиканти,  като Парис и Елена, Ромео и Жулиета, Шах-Джахан и Мумтаз Махал, Кемал Ататюрк и Димитрина, Едуард VII и Уолис Симпсън, Шакира и Жерар Пике и др.  На фона на прекрасна музика звучаха български и световни литературни шедьоври вдъхновени и посветени на най-възвишеното човешко чувство.

Във фоайето на библиотеката бе уредена и изложба, представяща историята на картичките „валентинки” с образци от 19 и 20 век, както и ръчно изработени картички, които днес влюбените си подаряват.

Тийнейджърите – участници в проявите от Седмицата на любовта се включваха и в анонимна анкета „Какво е за вас любовта?” Отговорите в анкетата варираха от дълбоко разочарование и отричане на любовта до определянето й като истинско вдъхновение. Но за повечето от тях любовта е „най-святото чувство на света” и „любовта осмисля живота на човека” .

Всички ученици, посетили проявите от програмата на Седмицата на любовта, получиха  като дар свитък с прекрасно стихотворение. На 14 февруари, с любовни стихове, библиотеката зарадва и всички свои читатели.

Акцент в Седмицата на любовта беше и премиерата на 12.02.2020г. на поетичната книга „Непадаща звезда” на големия български поет Георги Константинов. Авторът на над 150 любовни стихотворения, част от които изпети като песни и превърнали се в незабравими хитове, се срещна с ученици от ПМГ „Д.Чинтулов” и ХГ”Дамян Дамянов”, а вечерта и с други почитатели на своето творчество и представи при голям интерес най-новите си стихове посветени на това велико чувство.

За организаторите на Седмицата на любовта, от РБ “Сава Доброплодни“, остава удовлетворението от оценката за проявите: „много вълнуващо“, „беше любопитно и интересно“, „изненадващо приятно“ – такива са впечатленията на участниците в тях, както и желанието им отново да се върнат в библиотеката  по повод на други събития и срещи с творчеството на други автори.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща КРЕПОСТ ТУИДА С НАГРАДА ОТ „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО-2020”

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ В МОМЕНТ НА КРАЖБА

Двама са задържани на място в момент на извършване на кражба в град Нова Загора. На 13 април, в 17,05 часа, в РУ-Нова Загора е получено съобщение от частна охранителна

Новини Сливен

ЗАДЪРЖАХА ШОФЬОР, КОЙТО СЕ Е УКРИЛ СЛЕД КАТАСТРОФА

32-годишен мъж е задържан от служители на участък „Надежда“, след като се е укрил след причиняване на пътно произшествие. На 7 юни, в 20,21часа, на улица в квартал „Надежда“ 32-годишният

Новини Сливен

ОПЕЛ ГОРЯ НА БУЛ. „БАНСКО ШОСЕ“ В СЛИВЕН

Екипи на РДПБЗН-Сливен са се отзовали на 5 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Своевременно са ликвидирани пожари, възникнали в отпадъци /град Сливен/ и сухи треви /град Твърдица/, без да