ПРИКЛЮЧИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ „АКТИВИРАНЕ НА МЛАДЕЖТА В КОТЕЛ ЗА ИНОВАТИВНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО“
12.03.2024 352 Прегледи

ПРИКЛЮЧИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ „АКТИВИРАНЕ НА МЛАДЕЖТА В КОТЕЛ ЗА ИНОВАТИВНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО“

Заключителна пресконференция се проведе днес в залата на Общински съвет Котел. Тя беше във връзка с успешното приключване на един от проектите на Община Котел, свързани с популяризирането на културното наследство в общината. Проектът „Активиране на младежта в Котел за иновативно предприемачество в културното наследство“ беше представен от зам.-кметът Румен Стоилов и експертът от организацията партньор по него – Сдружение „Център за интерпретиране на наследството“ – Маргарита Борисова.

При изпълнението на проекта, Община Котел работи в партньорство с горепосоченото сдружение и Кралското Норвежко общество за развитие – Norges Vel“, които са под кралска закрила от април 1810 г. Те имат 200-годишна история в иницииране и управление на проекти в Норвегия и по света, в различни области.

Целта на проекта беше подсилването на местното развитие, социалното приобщаване и заетостта на младите хора в Котел. Тя беше постигната чрез участие на етническите общности представени в общината (българи, турци, роми и каракачани) в културни проекти и подобряване достъпа им до културна.

През изминалата 2023 година, водещият партньор по проекта, Община Котел, заедно с партньорите си от Център за интерпретиране на наследството и Кралското Норвежко Дружество за Развитие, осъществиха множество ангажименти на младите хора от етническите общности в сферата на културата и културното наследство.

Предвидено беше да се сложи началото на нова проява на културно творчество и културно предприемачество – Икономузей – нов бизнес формат, заимстван от Норвежкия партньор, реализирал 13 Икономузея в Норвегия. Форматът е базиран върху нематериалното културно наследство и занаяти на 4-те етнически общности, позволяващ им да практикуват културни традиции по икономически жизнен и устойчив начин.

По време на проекта се създаде и реализира и нова културна проява – „Визия и звук“, в която 4-те етнически общности представиха под формата на сценично творчество, доброволната си самодейна изява. Тя пресъздаваше културната традиция/ритуал Гергьовден, празнуван от всички етнически общности, населяващи територията на Общината. Ритуалът беше осъществен чрез техниките на живото интерпретиране и представен по време на „Фестивал на етносите, багрите и котленския килим“, провеждан в парк „Изворите“, край Котел.

Предишна ЕДИН РАЗЛИЧЕН РЕСТОРАНТ ВИ ОЧАКВА В ЦЕНТЪРА НА СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА ОНЕЗИ, С ПЛАНТАЦИЯТА ОТ КАНАБИС ДО СЪДЕБНАТА ПАЛАТА

Окръжна прокуратура – Сливен поиска постоянен арест за Веселин К. и Антон Х., които бяха арестувани за откритата плантация с канабис в центъра на Сливен, научи Sliveninfo. Припомняме, че преди

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ПРАЗНИКА НА СЛИВЕН ОТ ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ КИРЧО ДИМИТРОВ

Скъпи съграждани! Уважаеми дами и господа! За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя с големия християнски празник и Ден на град Сливен – Димитровден. Нека в навечерието на

Новини Сливен

ПО ИНИЦИАТИВА НА РЗИ – СЛИВЕН В ЧЕТВЪРТО УЧИЛИЩЕ СЕ ИГРАЕ СУТРЕШНА ГИМНАСТИКА

Сутрешна гимнастика „От ранни зори, движението започни!“ беше изпълнявана с ученици от начален курс на Основно училище „Димитър Петров“-Сливен в периода 11-15.11.2019г. В ритъма на музиката учениците изпълняваха комплекс от