ПРИКЛЮЧИ БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО НА МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА В ТРИ КВАРТАЛА НА СЛИВЕН
юни 13, 2022 2050 Прегледи

ПРИКЛЮЧИ БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО НА МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА В ТРИ КВАРТАЛА НА СЛИВЕН

Приключи благоустрояването на междублокови пространства около блокове № 37, 33, 32, 31 и 20  в кв. „Българка“ в Сливен. Дейностите бяха реализирани по Проект „Подобряване на градската среда на Сливен – етап 2“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. По него бяха благоустроени още междублокови пространства в кварталите „Сини камъни“ и „Дружба“.

На състоялата се днес заключителна пресконференция, на която беше отчетено извършеното по проекта, кметът Стефан Радев изрази удовлетвореност от крайния резултат и в трите квартала. От една страна той ги определи като пилотни и много важни като модел за развитие на благоустрояването в големите квартали на града. Той увери още, че този модел ще бъде прилаган и в други бъдещи проекти.

„Това благоустрояване е трябвало да се извърши още преди 50 години, когато са се строили жилищните сгради в тези райони. На практика, на голяма част от тях не е правено нищо. За Община Сливен приоритет ще бъдат вътрешните квартали на Сливен, в която живеят голяма част от нашите съграждани и предвиждаме инвестиции в тяхното благоустрояване“, посочи кметът Радев.

„Важно е, че тези инициативи станаха възможни и заради спестените от Общината средства от други проекти. Благодаря и на управляващия орган по програмата тогава, който разреши да вложим спестените средства в проекта за кварталите. Това показва, че доброто финансово управление има конкретни материални измерители и си струва да бъдат  полагани системни усилия в тази посока, превръщайки ги в реални блага за гражданите“, добави още сливенският градоначалник. Той обърна внимание и на поддръжката и опазването на изградената инфраструктура.

„Това зависи от всички нас и използвам случая да призова живущите за отговорно отношение и да пазят това, което имаме“, заяви още кметът. Той благодари на всички експерти, работели по проекта и на фирмите-изпълнители за коректното и отговорно отношение. Днес сливенският градоначалник посети обекта в кв. „Българка“ заедно със свои заместници, представители на строителната фирма и експерти от Община Сливен.

За разлика от кварталите „Дружба“ и „Сини камъни“, в „Българка“ вече има две нови улици, около които бяха изградени паркоместа за сметка на незаконните гаражи. Другата разлика е, че поради липсата на облагородяване проектът не е бил концентриран на едно място, а разпръснат, за да се обхванат максимален брой тротоари и улици, които са имали нужда от ремонт. Бяха изградени три детски площадки – две за деца от 3 до 12 години и една – от 0 до 3 г., едно комбинирано мултифункционално спортно игрище, игрище с уреди за катерене, скамейки, беседки, кошчета за боклук. Извършено е допълнително парково осветление и залесяване с иглолистна растителност, монтирана е люлка за деца с увреждания. Стойността на изпълнение на дейностите в кв. „Българка“ възлиза на над 700 хил. лв.

Предишна СЛУЖИТЕЛИТЕ НА РЗОК-СЛИВЕН ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ С ПЛАКАТИ
Следваща ЦЪРКВАТА В СЕЛО КРУШАРЕ ЧЕСТВА СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НА 17 ЯНУАРИ ОТБЕЛЯЗВАМЕ 142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СЛИВЕН

На 17 януари ще бъдат отбелязани 142 години от освобождението на Сливен от османско иго. От 11.00 часа на площад „17 януари“ в квартал „Клуцохор“ ще се проведе ритуал-поклонение, който

Новини Сливен

ТРЕТА ЖЕРТВА НА КОРОНАВИРУСА В СЛИВЕН И ОЩЕ ТРИМА ЗАРАЗЕНИ

В Сливен има трета жертва на коронавируса. Тя е 77-годишна жена, съобщиха от Националният оперативен щаб. Предишните две починали също бяха жени. В Сливен са регистрирани и нови три случая

Новини Сливен

ЗАПОЧНА ЛОКАЛИЗИРАНЕТО НА ПОЖАРА В ТВЪРДИЦА

Започна локализирането на пожара над Твърдица, който по първоначални данни обхвана над 500 декара гори, съобщиха от областната администрация в Сливен. Комисар Владимир Демирев, директор на РД „Пожарна безопасност и