ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА МАЛКИЯ МУК НА СЦЕНАТА НА СЛИВЕНСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР
май 12, 2023 273 Прегледи

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА МАЛКИЯ МУК НА СЦЕНАТА НА СЛИВЕНСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

Премиерата на „Малкият Мук“ на голямата сцена на Драматичен театър „Стефан Киров“ е на 15 май. Тя е част от програмата на културните тържества „Сливенски огньове“. Драматизацията е на Венцеслав Асенов, режисьор на спектакъла – Ивайло Гандев

Приказките не са празни приказки, отбелязва в резюме към новия спектакъл „Малкият Мук“ на Сливенския драматичен театър неговият режисьор Ивайло Гандев. Те са оная магия, която издига човешкият дух над настоящето, което не е особено привлекателно, към непознатите възвишени пространства на доброто и справедливостта и прави човека свободен. Тогава приказката може да се превърне в действителност, а действителността – в приказка… Това е перефразирана в синтезиран вид мисъл на Вилхелм Хауф, знаменитият автор на „Малкият Мук“, „Джуджето Дългоноско“, „Халифът Щърк“, „Мнимият принц“, „Студеното сърце“ и др.

„Малкият Мук“ е една от приказките в сборника, отпечатан през 1826 година, изпълнена с мъдростта на немското народно творчество и източните приказки. Вилхелм Хауф, който умира само на 25 години, никога не е напускал Европа, но неговите герои и техните приключения са повлияни от източната география, бит и култура. Те са част от неговия вълшебен свят, изграден с много въображение, харесван еднакво от малки и големи. Чистият и непокварен човешки дух тържествува в него.
Драматизацията на приказката на Вилхелм Хауф „Малкият Мук“ е на известния и като сценарист Венцеслав Асенов. Режисьорът на спектакъла за Приключенията на Малкия Мук – Ивайло Гандев е автор и на идейния сценографски проект, изграден с помощта на художниците Кирил Стоянов и Маргарита Дончева, която е автор и на театралния плакат на представлението. Ролята на Малкия Мук е поверена на актьора Димитър Марков. С по пет роли се справя виртуозно всеки от останалите четирима актьори в спектакъла – Августин Демерджиев, Вяра Начева, Марио Топалов и Мария Манолова. Марио Топалов е новото име в театралната трупа на Сливенския драматичен театър, завършил НАТФИЗ в класа на проф. Ивайло Христов. Музиката на песните към спектакъла е на Павел Васев, хореографията – на примабалетиста Марин Удварев, костюмите – плод на въображението на Ивайло Гандев и Илияна Китанчева.

Спектакълът, в който има много от т.нар. игрови театър, е подходящ за всички възрасти. Образите, изградени в малко по-гротесков и карикатурен план, целят да постигнат повече характерност и контраст в отношенията между героите. „Надявам се, чрез гротеската, чрез преувеличението, нашите послания да достигнат до публиката и хората да излязат с усмивка след финала. А ако на някой му се доплаче – добре дошла и една сълза.“ – казва режисьорът Ивайло Гандев. Темите и идеите в представлението са повик за повече Състрадание, Съчувствие и Съпричастност, защита на общочовешките морални ценности и доброто отношение на човек към човека. За да можем, с Магията на приказката, да надскочим собствения си егоцентризъм, да се вгледаме в другия, да му подадем ръка, да му се усмихнем.

Премиерата на „Малкият Мук“ на голямата сцена на Драматичен театър „Стефан Киров“ е на 15 май, тя и следващите представления на 29 и 31 май са част от програмата на културните тържества „Сливенски огньове“.

Предишна Д-Р ВАСИСЛАВ ПЕТРОВ ПОЗДРАВЯВА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ ПОЧЕТЕН ЗНАК НА РОСИЦА ПЕТРОВА - ДИРЕКТОР НА РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА "САВА ДОБРОПЛОДНИ"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РУМЕН ХРИСТОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДС

Румен Христов е новият председател на СДС, научи Sliveninfo. Бившият министър на земеделието надделя в борбата за лидер на организацията. Това се случи по време на извънредната конференция на СДС

Новини Сливен

ЛУКСОЗНА ЛОВНА ХИЖА НАД СЛИВЕН Е ИЗГОРЯЛА ДО ОСНОВИ, А ПОЛИЦИЯТА НЕ Е УВЕДОМЕНА

Луксозна ловна хижа е изгоряла до основи в Балкана над Сливен, научи Sliveninfo. Хижата е била собственост на ловна дружинка „Сливен – 1“ към ловно – рибарско сдружение „Гребенец“. Малко

Новини Сливен

СТАРТИРА ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА РЕМОНТ НА ТРОЛЕЙБУСНАТА МРЕЖА И ЗАКУПУВАНЕ НА ЕЛЕКТРОБУСИ И НОВИ ТРОЛЕИ

Стартира проектът на Община Сливен, който включва ремонт на тролейбусната инфраструктура и закупуване на шест нови тролеи и четири електробуса. Дейностите започнаха от днес, когато беше дадено началото на ремонта