ПРИВЕТСТВИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ ПО ПОВОД 1-ви НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ПРИВЕТСТВИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ ПО ПОВОД 1-ви НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Скъпи дейци на науката, просветата и културата от област Сливен,

Уважаеми съграждани,

Отново е 1-ви ноември и ние свеждаме чела пред делото, приноса и подвига на видните български възрожденци, запалили светлика на познанието за славното ни минало и „искрата любородна“, събудила народната свяст и разпалила непоколебим патриотичен плам в сърцата на хиляди българи.

И днес на празничните площади из цялата страна ще звучат имената на първотворците на Българското Възраждане: Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, Матей Преображенски Миткалото и Неофит Бозвели, Иларион Макариополски и Неофит Рилски, братя Миладинови и Добри Чинтулов, Петър Берон и Васил Априлов, Георги Сава Раковски и Бачо Киро Петров, Антим I и Екзарх Йосиф, Петко Рачо Славейков и Христо Г. Данов, Ангел Кънчев и Георги Бенковски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Васил Левски и Христо Ботев, дядо Вазов и още плеяда будители на националното ни самосъзнание и борци за българската ни свобода. За нас днес това са светли имена от родната история. Но зад всяко от тях стои един неспокоен, отдаден, нелек, изпълнен с рискове и несгоди живот, всецяло посветен на отечеството и отхвърлянето на вековния гнет. Нима това е бил лесен избор?

„Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини и тя е най-утешителната мисъл за човека на този свят. Когато тя стане в него едно постоянно начало, тя го прави да презре всичко друго, що има на света, и го кара да се впуска драговолно в най-големите и най-опасните предприятия“, пише в мемоарите си Георги Сава Раковски. Това е непоклатимото верую на всички просветени български умове, храбро отрекли себе си, за да оставят пример, да посеят патриотична страст и я превърнат в детонатор за всенародния устрем към свободата. Това е апостолската мисия на българските будители. Пред нея ние се прекланяме днес. И често се питаме: достойни ли сме за тяхната героична саможертва, как се вместваме в тяхната мяра за доблест и чест, браним ли светлите им идеали?

В Деня на народните будители нека си припомним техните завети и дълга си за скромно и самоотвержено служене на род и отечество! Независимо от бурното и превратно време, в което ни е съдено да живеем.

Пожелавам на всички вас преди всичко здраве и мирно небе, мъдрост и дръзновение, постигнати цели и добротворни дела, вдъхновение и творчески успехи!

Честит празник!

 

Минчо Афузов,

Областен управител на област Сливен

Предишна "ЛИНА" ВКЛЮЧВА ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ В НОВИТЕ СИ ПРОФИЛАКТИЧНИ КАМПАНИИ
Следваща ИЗКЛЮЧИТЕЛНОТО СЪБИТИЕ СВЕТЛИНИ И СЕНКИ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕТЕТО ГО ОТКРИЛИ В КОМА

Родителите на детето, което почина след няколкочасов престой в лек автомобил, го открили в кома. Това съобщи пред Sliveninfo кметът на Желю войвода Стоян Генов. Драмата се разиграва в неделя

Новини Сливен

СВЕЩЕНИК ЗАГИНА В КАТАСТРОФА НА ПЪТ ЗА ПОГРЕБЕНИЕ

Свещеник загина в катастрофа, отивайки на погребение в село Оризаре, община Твърдица. 51-годишният отец Стефан е починал в линейката на път за болницата, научи Sliveninfo. Трагедията се разиграва на 3

Новини Сливен

МАРИЯ ГРИГОРОВА ОТКАЗАЛА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

„Поканих г-жа Мария Григорова да участва в днешната пресконференция и да аргументира пред вас своето предложение за замяна на концесионер на концесията върху спортен комплекс „Хаджи Димитър“, така както миналия