ПРЕСТИЖНО УЧАСТИЕ НА ЗЛАТОМИР ЖЕЛЕВ  В МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА В ПАКИСТАН
август 5, 2023 728 Прегледи

ПРЕСТИЖНО УЧАСТИЕ НА ЗЛАТОМИР ЖЕЛЕВ В МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА В ПАКИСТАН

Златомир Живков Желев се представи достойно на Международния турнир на младите физици – надпревара, провела се в периода 17-25 юли 2023 г. в гр. Мюри, Пакистан, в Университета Кошар. Той бе част от отбора на България, който участва в състезанието: Александра Петкова (10. клас, НПМГ), Мила Гетова (10. клас, НПМГ), Гео Калфов (11. клас, ПЧМГ), Калина Досева (11. клас, ПМГ Велико Търново) и Златомир Желев (12. клас, ПМГ Сливен). Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев (ПЧМГ) и Мая Жекова (Физически факултет на СУ).

Петимата гимназисти се представиха достойно в петте кръга на турнира и само 9 десети от точката на финала ги отдели от бронзовите медали. Този международен турнир се различава от останалите състезания по природни науки, защото е отборна надпревара и в него се решават изследователски научни задачи. В турнира състезателите се оценяват по способността да защитават идеите си убедително и структурирано по време на научни дискусии, наречени физични битки. Участниците от всеки отбор влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент. В различните турове на състезанието те се оценяват и предизвикват помежду си.
Победител в турнира стана отборът на Полша, следван от отборите на Тайланд и Словакия.

През настоящата година Златомир стана лауреат в две национални олимпиади – по физика и по астрономия. С резултатите си от тези олимпиади той бе приет в специалност „Квантова и космическа теоретична физика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

На снимките – моменти от надпреварата в турнира.

Предишна ИЗДИРВАТ НЕИЗВЕСТЕН, КОЙТО ЛЕПИ СТИКЕРИ НА СВЕТОФАРИТЕ В СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРАЗНИЧНО ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТВЪРДИЦА АТАНАС АТАНАСОВ

Скъпи съграждани, Поздравявам Ви по случай 3 март – Националния празник на Република България! На този ден през 1878 г. с подписването на Санстефанския мирен договор се слага край на

Новини Сливен

ПУСКАТ АВТОМОБИЛНОТО ДВИЖЕНИЕ ПО ПРОБИВА НА УЛИЦА „Г. С. РАКОВСКИ“ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Община Сливен и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Сливен уведомяват гражданите, че от 2 януари 2019 г. ще бъде пуснато автомобилното движение по пробива на ул. „Г.

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ПОДБИРА ПЕРСОНАЛ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Във връзка с изпълнение на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Сливен – етап II”, по процедура чрез директно предоставяне