ПРЕМИЕРА НА НОВИЯ ФИЛМ ЗА ПРОФ. МИНКО БАЛКАНСКИ В НОВА ЗАГОРА
14.05.2024 223 Прегледи

ПРЕМИЕРА НА НОВИЯ ФИЛМ ЗА ПРОФ. МИНКО БАЛКАНСКИ В НОВА ЗАГОРА

Още същия ден след премиерата  на 13 май 2024 г. в Стара Загора, новозагорци имаха честта да видят новия документален филм за проф. Минко Балкански в Училищния театър на СУ „Христо Ботев“, който носи неговото име.

Учен, просветител, будител и най-големият дарител в областта на образованието, той е роден в старозагорското село Оряховица, където е седалището на Фондацията на негово име. Корените му са свързани с новозагорския край – живописното село Крива круша, останало и до днес в сърцето му.

Сред насъбралите се в препълнения салон бяха и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева заместник-кметът Ивайло Енев, директорът на СУ „Христо Ботев“ Бойка Няголова, общински съветници.

Преди прожекцията създателят на филма Владина Цекова – доброволец и пътешественик, вдъхновител за българите по света, представи с няколко мили думи проф. Минко Балкански и остави публиката в компанията на самия професор чрез екрана.

„Моето име е Минко“ е новият филм за българина, прочул родината си  с високите си постижения в науката.

На 15 години той постъпва като студент в престижния световен Университет в Париж – Сорбоната. На 28 години става професор по физика. Почетен професор в най-признатите световни университети – Университета „Пиер и Мария Кюри“ в  Париж, Калифорнийския университет „Ървин“, в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, Масачузетс. Доктор е на лабораторията по физика към Университета „Пиер и Мария Кюри“ и на службата за   международни отношения. През 1992 – 1995 г. става заслужил професор и  носител на „Доктор хонорис  кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С неустоим устрем великият българин се отдава на просветителска дейност, подкрепяйки образованието, културата и науката, израз на този негов стремеж е основаната от него Фондация „Миню Балкански“, чийто почетен председател е днес.

Високите научни достижения не са единствената мисия в неговия живот. Дарителството и благотворителността в името на образованието водят професора в неговия дълъг и богат житейски път. Какво стои зад всичко това, разкрива филмът на Владина Цекова. В неподправения диалог с проф. Балкански и в красивите текстове от кореспонденцията между него и баща му, извира философията на един здрав морал, поставящ в центъра любовта към хората, непрекъснатия стремеж към усъвършенстване и израстване в името на това да се твори и създават блага за хората. „Човек е щастлив, когато дава.“ – тази простичка формула, повторена искрено, говори за чистата и копнееща да създава добро душа на професора.

След прожекцията в театъра, носещ неговото име, публиката имаше щастието да се впусне в разговор с хората, „заразени“ от неговия дух и впуснали се в продължаване на неговата кауза. Младите хора отправиха въпроси към създателката на филма, а в диалога се включиха и представителите на Фондация „Миню Балкански“, които се оказа че присъстват сред аудиторията: Янка Ковачева – директор „Учебни дейности“ към Фондацията и французойката с български корени Софи Герарди – неин председател. Tе споделиха впечатления, спомени и изразиха готовността си да откликнат на предложения за съвместна просветителска и културна инициатива.

 

 

 

Предишна МЪЖ Е В БОЛНИЦА СЛЕД ЖЕСТОК ПОБОЙ
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЩЕ СЪДЕЙСТВА НА МЛАДЕЖКИ ДОМ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА С БАЗАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕЗ 2020 Г. ЩЕ СЕ ЧЕСТВАТ КРЪГЛИ ГОДИШНИНИ НА ВИДНИ ЛИЧНОСТИ, СВЪРЗАНИ СЪС СЛИВЕН

През 2020 г. ще бъдат чествани няколко кръгли годишнини на бележити личности, свързани с нашия град, съобщи по време на днешната пресконференция кметът на Сливен Стефан Радев. Ще бъдат отбелязани

Новини Сливен

32-ГОДИШЕН ПИЯН ШОФЬОР НА МЕРЦЕДЕС Е ЗАДЪРЖАН В СЛИВЕН

Водач на МПС с алкохол 1,93 промила е установен от полицейски служители в град Сливен. Днес в 03,55 часа в кв. „Ст.Заимов“ е извършена проверка на 32-годишния Д.Р. от град

Новини Сливен

ЗАПОЧНА ПОЧИСТВАНЕТО НА ОБЩИНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА ОТ ХРАСТИ И РАСТИТЕЛНОСТ

Във връзка с повишаване безопасността на движение и намаляване  на риска от пътни произшествия, по инициатива на кмета Стефан Радев, Община Сливен стартира дейности по почистване на храсти и растителност