ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА „ЗАЩОТО Е СТУДЕНО ”  НА ВАЛЕНТИНА РАДИНСКА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА”САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН
март 15, 2019 242 Прегледи

ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА „ЗАЩОТО Е СТУДЕНО ” НА ВАЛЕНТИНА РАДИНСКА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА”САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН

На 18 март /понеделник/ 2019г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен ще се състои премиерата на стихосбирката „Защото е студено” на известната българска поетеса Валентина Радинска.

Валентина Радинска е родена на 11 септември 1951г. в гр. Сливен в семейство на журналист. Завършила е в Литературния институт „Максим Горки“ в Москва през 1976г. Работила е като журналист във в. „Народна младеж“, а после – 12 години като редактор в Студия за игрални филми „Бояна“. От 1992 до края на 1994г. завежда отдел „Цивилизации“ във в. „Континент“. От декември 1994 работи като редактор, а от юли 1999г. – до юли 2002г. – като главен редактор на сп. „Европа 2001“. От 1996 до 2008 г. води курс по творческо писане и магистърски семинар по същата специалност в СУ „Климент Охридски“. От 2014г. периодично осъществява курсове по творческо писане в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ в гр. Сливен.

През 2002г. Валентина Радинска създава неправителствената организация Българско сдружение „Живот с ДЦП“ (детска церебрална парализа) и работи по проекти, свързани с проблемите на семействата, които отглеждат вкъщи деца-инвалиди.

Съпруга е на проф. Крикор Азарян (1934 – 2009). През 2011г. Валентина Радинска пише книгата „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо“, посветена на съпруга ѝ.

Автор е на три реализирани документални сценария на социална тема, както и на сценария на телевизионния филм на БНТ „Птицата“ (2003).

Валентина Радинска е автор на единадесет книги със стихове: „Към мен върви човек“(1977); „Нощна книга“(1983); „Не“(1988); „Чистилище“(1992); „Всичко“(1995); „Поне. 66 избрани и нови стихотворения“ (2001), „Дъждовете“ (2009); „Употреба на Свободата“ (2014),„Времена“(2014), „Уроци по мълчание”(2016),„Защото е студено” (2018). Тя е автор и на литературно-критическото изследване „Димчо Дебелянов и Повелителят на вълците“(1997, 2012).

Автор е и на антологията „Българската поезия след Втората световна война“(2000).

Превеждала е стихове на А. С. Пушкин, Инокентий Аненски, Марина Цветаева, Анна Ахматова, Белла Ахмадулина, Юнна Мориц и др.

Член е на Сдружението на българските писатели и на българския ПЕН-клуб. Нейни стихове са превеждани на всички европейски езици и са включени в пет англоезични антологии, издадени в САЩ, Канада и Англия.

За преводите си на поезията на голямата руска поетеса Марина Цветаева Валентина Радинска е отличена с наградата на Съюза на преводачите в България (1992). Носител е и на Награда за критика на в. „Век 21“ за литературно-критическото изследване „Димчо Дебелянов и Повелителят на вълците“(1997, 2012), Национална награда „Мара Белчева“ за цялостно поетично творчество, Награда за поезия „Златен ланец“ на в.„Труд“(2009), Награда „Блага Димитрова“ на ГФ „Българка“ за документалния роман „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо“(2011, 2014), Национална награда за литература „Милош Зяпков“(2014) за стихосбирката „Употреба на свободата“, Голямата награда за изкуство и литература на Община Сливен „Добри Чинтулов“(2014), Национална награда за поезия „Теодор Траянов“(2015).

За стихосбирката „Защото е студено” поетът Калин Донков пише:  „Книгата на Валентина Радинска е дълбоко лична, почти изцяло „любовна“, тя разкодира многозначния свят на чувствата, на изстрадването и преодоляването на човешките изпитания. При цялата съкровеност на тези страници, поетесата не крие тайната на тяхното появяване, доверява я храбро и талантливо..”

„Защото е студено“ е книга за изпитанията на човешкото сърце в света на любовта. За надеждите му, за полетите, за крушенията. Това се изповядва преживяно и сериозно, което в поезията значи и честно. и проникновено, красиво.

Стихосбирката „Защото е студено” ще бъде представена от поета Деньо Денев.

Предишна ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ОБЩИНАТА ЩЕ КАНДИДАТСТВА ЗА ОТПУСКАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА ШЕСТИ АРТИЛЕРИЙСКИ ПОЛК
Следваща ВРЪЩАТ ПАРИТЕ НА "УЖИЛЕНИТЕ" ОТ БАНКЕРКАТА В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ШОФЬОР ОТ ГРАДЕЦ ПОМЕТЕ ВЕЛОСИПЕДИСТ С ДЖИП

Поредната тежка катастрофа, която по чудо се размина без жертви, стана вчера в сунгурларското с. Славянци. Около 17.15 ч. на ул. „Георги Димитров“ мощен джип „Мицуиши Паджеро Пинин“ с ямболска

Новини Сливен

ШЕФЪТ НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ“-СЛИВЕН: ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БИОМАСА НИ ОСИГУРЯВА МНОЖЕСТВО ВЪЗМОЖНОСТИ

Преди седмици на територията на „Топлофикация“ – Сливен възникна голям пожар, причинен от силните пориви на вятъра. Бяха запалени голямо количество бали слама. Потърсихме изпълнителния директор на дружеството инж. Кънчо

Новини Сливен

ЗАПОЧВА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ОБЕДИНЕНА ШКОЛА ПО ИЗКУСТВАТА „МИШО ТОДОРОВ“

Започва новата учебна 2018-2019 година в Обединена школа по изкуствата „Мишо Тодоров“ при Народно читалище „Зора 1860“ – Сливен. Приемат се ученици без възрастови ограничения. В раздел „Музика“ се предлагат

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

one × five =