ПРЕКАЛЕНОТО ИЗЛАГАНЕ НА СЛЪНЦЕ КРИЕ РИСК ЗА ЗДРАВЕТО
май 23, 2018 468 Прегледи

ПРЕКАЛЕНОТО ИЗЛАГАНЕ НА СЛЪНЦЕ КРИЕ РИСК ЗА ЗДРАВЕТО

В сезона на почивките и забавленията на открито – на море, планина или на басейн не трябва да се забравя, че слънцето крие и сериозни рискове за здравето.

В малки количества ултравиолетовата слънчева радиация е полезна за синтеза на витамин Д в кожата и за лекуване на някои болести, като рахит, псориазис и екзема.           Прекаленото излагане на слънце обаче може да доведе до повишен риск за различни видове рак, ускорено стареене на кожата, катаракта или други заболявания на окото. Може да засегне способността на човека да се съпротивлява на различни инфекциозни заболявания, както и да промени ефективността на действие на някои медикаменти.

Изгарянето на човешката кожа от слънцето се причинява от разрушителните ефекти на УВ-лъчението върху клетките на кожата. Нивата на УВ лъчение се влияят от:

  • Височината на слънцето в небето – Колкото по-високо е слънцето, толкова по-високи са нивата на УВ лъчение. Силата на УВ лъчението се променя както в различните часове на деня, така и в различните сезони на годината.
  • Географската ширина – Колкото по-близо сме до Екватора, толкова по-високи са нивата на УВ-лъчение.
  • Облачната покривка – нивата на УВ лъчение са най-високи при безоблачно време, но дори и при наличие на облачна покривка те могат да бъдат достатъчно високи.
  • Надморската височина – с изкачването, на всеки 1000 метра надморска височина, нивата на УВ лъчение нарастват с 10-12%.
  • Озоновия слой – нивата на озона в атмосферата се променят в течение на годината и дори в течение на деня.
  • Отражението на земната повърхност – УВ лъчението се отразява или разсейва в различна степен от различните повърхности (пресен сняг може да отрази до 80% от УВ лъчението, сух пясък-около 15%, а морската пяна-около 25% ).

За съжаление често слънчевия тен се възприема като символ на привлекателност и добро здраве. Но той е признак на защитна реакция на кожата, за да се предотврати по-нататъшното й увреждане.

Вредните ефекти до голяма степен могат да бъдат избегнати с намаляване на продължителността на излагане на слънце, както и с избягване облъчването в периода около обяд. Не трябва да се забравя, че човешкия организъм „помни“ увреждането от УВ лъчение в миналото и те са предпоставка за развитие на последващи хронични ефекти.

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща КМЕТЪТ НА СЛИВЕН И ЗАМЕСТНИЦИТЕ МУ ЩЕ УЧАСТВАТ В ШЕСТВИЕТО ЗА 24 МАЙ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ОТ СЛИВЕН И ЯМБОЛ ПУСНАХА ДВИЖЕНИЕТО ПО МАГИСТРАЛАТА

Протестиращите от Сливен и Ямбол пуснаха движението по магистрала „Тракия“. Аутобанът остана затворен близо 2 часа. Протестиращите от Сливен бяха блокирали източната част на пътния възел, към Бургас, а ямболци

Новини Сливен

„СЛИВЕН БАСКЕТ“ ЗАЕ ПЪРВОТО МЯСТО В ЕЛИТНАТА ГРУПА „ИЗТОК“

Първо място заеха момчетата до 14 години на “Сливен баскет”  в Елитната група „Изток”. В оспорван двубой днес, който се явява и дерби в групата, възпитаниците на Радомир Стоянов спечелиха

Новини Сливен

С ИЗЛОЖБА НА ТЕАТРАЛЕН ПЛАКАТ И ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА НОВОТО ЛОГО НА ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР, В СЛИВЕН БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ТЕАТЪРА

Изложба на театрален плакат бе открита днес във фоайето на Драматичния театър „Стефан Киров“ в Сливен, по случай Международния ден на театъра 27 март. Изложбата е съставена от дипломни работи

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

nine − 2 =