ПРЕЗ 2020 Г. ЩЕ СЕ ЧЕСТВАТ КРЪГЛИ ГОДИШНИНИ НА ВИДНИ ЛИЧНОСТИ, СВЪРЗАНИ СЪС СЛИВЕН
януари 8, 2020 574 Прегледи

ПРЕЗ 2020 Г. ЩЕ СЕ ЧЕСТВАТ КРЪГЛИ ГОДИШНИНИ НА ВИДНИ ЛИЧНОСТИ, СВЪРЗАНИ СЪС СЛИВЕН

През 2020 г. ще бъдат чествани няколко кръгли годишнини на бележити личности, свързани с нашия град, съобщи по време на днешната пресконференция кметът на Сливен Стефан Радев. Ще бъдат отбелязани 180 години от рождението на Хаджи Димитър, 220 години от рождението на Добри Желязков, 190 години от рождението на Панайот Хитов, 200 години от рождението на Сава Доброплодни и 140 години от рождението на Симеон Табаков – виден сливенски краевед и дипломат. Подготовката за отбелязването на годишнините вече е започнала. „Културният календар до голяма степен ще бъде свързан с тези годишнини, за да отдадем дължимото на тези велики българи. Ще работим и по утвърдените за нашия град културни прояви“, каза кметът.

Културният календар на Община Сливен за 2020 г. е в процес на изработване, допълване и обогатяване както с нови прояви, така и с нови елементи на вече станалите традиционни събития – Майски дни на културата „Сливенски огньове“, Международен детски танцов фолклорен фестивал „Приятелство без граници“ и др.

Получени са редица предложения за включване в календара, които ще бъдат подробно разгледани и обсъдени. Проектът на културния календар за 2020 г. ще бъде внесен за утвърждаване от Общински съвет – Сливен на сесията през месец февруари 2020 г.

Mеждународният детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“ тази година се увеличава с един ден заради необходимостта от време за пътуване на групите и ще се проведе от 29 май до 01 юни. Заявки за участие ще се събират до 31 януари.
Колективите при читалищата в община Сливен се подготвят усилено да представят богатството и разнообразието на сливенските фолклорни традиции и обичаи на 12-тия Национален събор на българското народно творчество през август в Копривщица. Предстои подбор на участниците, които ще представят нашата община.

Предишна СЛИВЕНСКИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ СПИРАТ АВТОБУСИТЕ СИ В ПОНЕДЕЛНИК
Следваща ОТ НАЧАЛОТО НА 2020 ГОДИНА СА ЗАКРИТИ РАЙОННИТЕ ПРОКУРАТУРИ В КОТЕЛ И НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ НА МАЛКИЯ КМЕТ

Да те изберат за кмет три пъти, но от три различни партии, е рядък случай. Подобен вот показва само едно – въпросният човек е харесван от хората в мястото, където

Новини Сливен

СВАТБИ БЕЗ ЦЕЛУВКИ В СЛИВЕН

И това доживяхме. В Сливен се състояха първите три сватби без целувки при подписването. „Всъщност става въпрос само за ритуали по подписване на граждански брак, които се състояха от 13

Новини Сливен

ДЖИП С ВОЕННИ КАТАСТРОФИРА НА МАГИСТРАЛАТА

Военен автомобил УАЗ се обърна на АМ Тракия след удар с лека кола, съобщава кореспондент на bTV. Инцидентът стана на 270 км по посока Бургас. Няма пострадали. Военнослужещите са пътували