ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ И СПОРТНИЯТ МИНИСТЪР ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА ОТКРИХА НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО УТРИННА ГИМНАСТИКА В ЯМБОЛ
21.05.2023 1055 Прегледи

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ И СПОРТНИЯТ МИНИСТЪР ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА ОТКРИХА НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО УТРИННА ГИМНАСТИКА В ЯМБОЛ

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева откриха втория национален турнир по утринна гимнастика в Ямбол. Наред с това в града се провежда и инициативата „Спортувай с президента“. Двете спортни събития се провеждат в линейния парк в празното корито на река Тунджа в града и събраха над 500 деца от първи до 12-и клас от 32 училища в цялата страна.

„Убеден съм, че все повече треньори и спортни деятели ще подпомагат учителите по физическо възпитание в тази високо отговорна мисия. Мисия, посветена на пълноценното физическо и духовно развитие на младите хора в България. И с пълното съзнание, че без тази мисия ние трудно ще постигнем амбициозни, важни национални цели и напредък на нацията“, изтъкна президентът Румен Радев.

След месец в президентството ще бъдат отличени децата, показали най-високи резултати в „Президентския тест“, който е част от инициативата „Спортувай с президента“. Инициативата набира все по-голяма популярност, посочи още Радев.

Държавният глава поздрави местната управа за усилията ѝ да възроди утринната гимнастика като редовна практика в училищата.

„Спортът означава здраве и възможности за нашата млада генерация. Спортът възпитава в качества, с които може да ни преведе през всички предизвикателства и трудности. Нека да направим така, че спортът да стане начин на живот за всяко дете. Знам колко много има необходимост от инвестиции. Инвестициите в спорта са инвестиции в здравето на българските деца“, заяви Весела Лечева.

Тя посочи също, че е впечатлена от огромния брой участници в двете спортни прояви.

„Всички знаем пред какви изкушения са изправени в днешния съвременен живот децата. Спортът е едно от основните средства да ги откъсне от тях, за да израснат като успешни и пълноценни граждани на Република България“, каза при откриването кметът на Ямбол Валентин Ревански.

„Президентският тест“ и инициативата „Спортувай с президента“ са със състезателен характер и имат за цел да насърчават масовия спорт и физическата активност сред българските деца. Акцент в тях са извънучилищните спортни занимания и алтернативните форми за физическо възпитание, като противовес на обездвижването сред младите хора.

Националният турнир по утринна гимнастика се организира от Община Ямбол със съдействието на Националната спортна академия „Васил Левски“. Представянето на децата оценяваха трима заслужили майстори на спорта – Нешка Робева, Милена Търничкова и Тотка Петрова.

Преди три години заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов и местната управа подеха кампания за връщане на 10-минутната утринна гимнастика в училищата. Забравената от над 30 години училищна практика отново набра популярност не само в Ямбол, а и в други градове на страната.

Двете спортни събития са посветени на 17 май – Ден на българския спорт. Провеждат се организирано и едновременно за втори път в Ямбол, като първия път се състояха през октомври миналата година, припомня БТА.

 

БТА

Предишна ТОП КРИМИНАЛИСТИ ОТ СЛИВЕН ПОДАДОХА ОСТАВКИ
Следваща 15-ГОДИШНО МОМЧЕ Е СЪС СЧУПЕН КРАК СЛЕД ИНЦИДЕНТ С ТРОТИНЕТКА НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

НА 3 МАРТ В ЯМБОЛ БЕШЕ ОТКРИТ ПАМЕТЕН ЗНАК НА СТИЛИЯНА ПАРАСКЕВОВА

На Трети март кметът на община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков тържествено откриха паметен знак на Стилияна Параскевова, ушила и извезала Браилското знаме,

Новини Ямбол

16-ГОДИШЕН УЧЕНИК БЕ УДАРЕН ОТ КАМИОН

Днес, малко преди 10:00 часа в дежурната част на ОДМВР – Ямбол е постъпил сигнал за възникнало в областния град пътнотранспортно произшествие с пострадал пешеходец.  По първоначални данни, на ул. „Гр.Игнатиев“  в

Новини Ямбол

МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР С ОРГАН И ЦИГУЛКА В ЯМБОЛСКИЯ БЕЗИСТЕН

На 5 декември, сряда, от 18:00 часа, почитателите на класическата музика имат възможност да се насладят на Музикална вечер с орган и цигулка в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“.