ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ИДВА НА БАЗА „НОВО СЕЛО“ КРАЙ СЛИВЕН
17.10.2022 578 Прегледи

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ИДВА НА БАЗА „НОВО СЕЛО“ КРАЙ СЛИВЕН

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев ще посети днес учебния полигон ”Ново село”, за да присъства на официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще бъде посрещнат с почетен строй и ще приеме рапорта на командващия церемонията.

По-рано през деня държавният глава Румен Радев ще проведе среща с върховния съюзен командващ за Европа генерал Кристофър Каволи.

По време на церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група. На показ ще бъдат представени въоръжение и техника използвани от военнослужещите. От няколко месеца български и италиански военни формирования се подготвят на „Ново село“ в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО по Източния фланг.

Бойната група започна сглобяването си през месец март, когато първите присъединили се към българския 42-ри механизиран батальон бяха американски военнослужещи с бойни машини „Страйкър“. Впоследствие заедно с тях на „Ново село“ тренираха военнослужещи от Великобритания и Гърция. В състава на групата ще се включат и албански военни.

На събитието на учебния полигон ще присъстват служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне, и върховният командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Кристофър Каволи, представители на дипломатическия корпус и на местните власти.

Многонационалната бойна група в България е част новосформираните бойни групи на НАТО в Прибалтика, Полша, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на руското нахлуване в Украйна и засилване на сигурността по Източния фланг на Алианса.

Предишна УЧЕНИЦИ ОТ ПГХТ СЕ ВКЛЮЧИХА В АКЦИЯ НА КАТ В СЛИВЕН
Следваща МОТОЦИКЛЕТИСТ ПОСТРАДА ПРИ КАТАСТРОФА В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини

ДНЕС Е ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

Днес е Велики четвъртък от Страстната седмица преди Великден, денят, на който Пилат Понтийски произнася смъртната присъда на Иисус Христос. Христос празнувал Пасха заедно с учениците Си в дома на

Новини

НА ВЕЛИКА СРЯДА ЮДА ПРЕДАВА ХРИСТОС

Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда, денят на Тайната вечеря на Божия син с апостолите и предателството на Юда. На този ден е Зловещият заговор –

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Надпис в столова: – Докато има вода на чешмата, ще има допълнително таратор! – Свекървата на Петрова почина. – Лека ѝ пръст. Много ли се мъчи горката? – А не,