ПРЕЗИДЕНТЪТ ВЪРНА НА ВСС ИЗБОРА НА ИВАН ГЕШЕВ

ПРЕЗИДЕНТЪТ ВЪРНА НА ВСС ИЗБОРА НА ИВАН ГЕШЕВ

Държавният глава Румен Радев не подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

„Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначава или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това, реших да се обърна към вас и членовете на ВСС, които избират главния прокурор. Издигането на един единствен кандидат отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, така необходими за неговата нелека и отговорна мисия“, каза президентът.

Радев подчерта, че е белег на демократичната държава да има алтернативи при заемането на висши държави длъжности.

„Този подход за избора между един кандидат беше подкрепен и от изпълнителната власт, като министърът на правосъдието отказа да издигне втори кандидат и това доведе до липсата на алтернатива“, добави държавният глава.

Румен Радев отбеляза, че обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва от високо обществено доверие.

Президентът акцентира и върху „спонтанната вълна на подкрепа за Гешев“ и посочи, че на сайта на ВСС, въпреки ясното законово положение, са били публикувани множество становища от държавни институции, включително МВР и ДАНС, и така, в разрез със закона, превес над мнението на обществените организации е взела масирана служебна институционална подкрепа.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения, коментира Радев.

Така изборът на обвинител №1 се връща във Висшия съдебен съвет.

В случай, че членовете на ВСС препотвърдят позицията си Гешев да управлява прокуратурата през следващите 7 години, президентът е задължен да подпише указа при повторното му внасяне.

Днес Съюзът на съдиите се обърна с отворено писмо към президента Румен Радев с призив да не подписва указа за назначаването на Гешев. От организацията приканиха държавния глава да продължи да настоява за конституционна реформа на прокуратурата.

Масови протести срещу избора на Гешев организираха от инициативата Правосъдие за всеки и гражданско движение БОЕЦ.

 

offnews.bg

Предишна ДА ТЕ ПОЛАЗИ "ПАЯК"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ПОИСКА ВРЪЩАНЕ НА ПУШЕНЕТО В ЗАВЕДЕНИЯТА

Едно „от скритите оръжия на НФСБ“, което ще бъде представено на обсъждане първо с другите от Обединени патриоти, а после и с ГЕРБ. Така вицепремиерът Валери Симеонов окачестви проекта за

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

В час по география учителката пита класа: – Как се установява вътрешният строеж на Земята? – С кирка и лопата! – набързо отговаря ученик. – Дебеланке, как се казваш? –

Новини

МАЛЪК САМОЛЕТ ПАДНА В ПОЛЕТО ДО МАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“

Селскостопански самолет е паднал в полето до магистрала „Тракия“, съобщиха за Дир.бг от полицията. Към момента няма информация за пострадали хора. Полиция, пожарна и екип на спешна помощ са на