ПРЕДСТОИ 10-то ИЗДАНИЕ НА ПОХОДА „ПО БОЙНИЯ ПЪТ НА ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА“
26.01.2024 1108 Прегледи

ПРЕДСТОИ 10-то ИЗДАНИЕ НА ПОХОДА „ПО БОЙНИЯ ПЪТ НА ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА“

За 10-ти юбилеен път това лято  от  гр. Сливен ще потеглят родолюбци, за да преминат по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, това стана ясно от срещата между областния управител инж. Маринчо Христов и основоположника на тази идея, сливенският поет и общественик Христо Батинков.

Каузата на т. нар. поход- поклонение е да се почете паметта не само на двамата воеводи, но и на всички техни съратници загинали в битките за свободата на Отечеството.

В ранното утро на 16-ти юли, от площад „Хаджи Димитър“ в Сливен , ще тръгне група от хора с организиран транспорт, като първата им спирка за поднасяне на венци и цветя ще бъде на брега на Дунава, край село Вардим, където през лятото на 1868 год. четниците навлизат от Румъния в България.

На 16 и 17 юли участниците в похода ще посетят местата, през които са преминали въстаниците, сред които е и местността Дълги дол край Вишоград, където четата за втори път се сблъсква с турска потеря, в резултат на което губи 30 души от своя състав.

Тридневният поход ще продължи с отдаване на почит пред мемориал-паметника на връх Бузлуджа, където според учените е и лобното място на Хаджи Димитър.

Финалът на събитието ще бъде поставен в местността Агликина поляна, известна като сборен пункт на хайдутите.

Както всяка година, така и тази, организаторът на тридневното преклонение се надява на голям интерес от страна на граждани-родолюбци. Възрастовата група на участвалите в предишни години е била от 5 до над 80-години.

Областният управител пое ангажимент Областна администрация Сливен да подкрепи популяризирането на тази проява, като се надява тази година в нея да се включат рекорден брой участници.

В тази насока Христо Батинков сподели, че  в предни издания на похода участие са взимали гости от Нидерландия, Полша, Австрия, Грузия, САЩ и дори Турция, което е знак, че събитието има и голям обществен отзвук и дава увереност, че мероприятието ще продължи да се провежда и занапред.

“ Походът не трябва да спира, защото той е нашият хаджилък, нашата всеобща задушница! “ добави в заключение организаторът му.

Записванията за участие в похода ще започнат през месец май.

Предишна ТРАКТОР ИЗГОРЯ ПРИ ПОЖАР В СЕЛО ЛЮБЕНОВА МАХАЛА
Следваща 4 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА УБИЙСТВО НА 26-ГОДИШЕН МЪЖ, ИЗВЪРШЕНО С ПИСТОЛЕТ ПО НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БСП ИЗДИГА ДЕЯН ДЕЧЕВ ЗА ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА СЛИВЕН

Бившият депутат и бивш лидер на социалистите в Община Сливен Деян Дечев е кандидатурата на БСП за зам.-председател на местния парламент, научи Sliveninfo. Дечев, който е завършил международни икономически отношения,

Новини Сливен

ХУДОЖНИКЪТ ВАЛЕНТИН ДАНЧЕВ С ПЪРВА САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА В ГАЛЕРИЯ „ХРИСТО ТОДОРОВ“- ЖЕРАВНА

На 18 март /събота/ Художествена галерия „Христо Тодоров“- Жеравна представя първата самостоятелна изложба на художника Валентин Данчев. Изложбата ще бъде открита от 15.00 часа в голямата зала на галерията. Там

Новини Сливен

ГЕРБ ПОБЕЖДАВА В ОБЛАСТ СЛИВЕН ПРИ 100% ОБРАБОТЕНИ ПРОТОКОЛИ

ГЕРБ е победител на изборите в Област Сливен при 100% обработени протоколи, научи Sliveninfo.  На второ място е Продължаваме промяната. Коалицията на Петков и Василев побеждава в град Сливен. На