ПРЕДСТОИ СЪСТЕЗАНИЕ НА ПРОЕКТИ, ОТРАЗЯВАЩИ СМИСЪЛА И ЗНАЧЕНИЕТО НА СТАРИЯ БРЯСТ КАТО СИМВОЛ НА СЛИВЕН
март 12, 2021 434 Прегледи

ПРЕДСТОИ СЪСТЕЗАНИЕ НА ПРОЕКТИ, ОТРАЗЯВАЩИ СМИСЪЛА И ЗНАЧЕНИЕТО НА СТАРИЯ БРЯСТ КАТО СИМВОЛ НА СЛИВЕН

Общественият съвет за Стария бряст утвърди техническо задание за обемно-пространствено решение на площада при Стария бряст. От изключително значение е постигането на максимален синтез с природните дадености – задължително условие е съхраняването на част от кореновите издънки и от изсъхналия ствол на Стария бряст

Техническо здание за обемно-пространствено решение на площада при Стария бряст беше обсъдено и прието на третото заседание на обществения съвет за Стария бряст, проведено в сливенската зала „Май“. Точка първа в дневния ред на заседанието бе приемането на Правила за работата на обществения съвет с председател зам.-кметът Пепа Чиликова.

Проектостатута на техническото задание бе представен от художника Илиян Урумов, председател на представителството на СБХ в Сливен. Шест седмици работната група, излъчена от обществения съвет, е работила над него, издирвайки множество статути от такъв тип в страната, за да избере най-удачния за Сливен вариант. В заседанията й, под председателството на зам.-кмета Пепа Чиликова, участват арх. Петко Любенов, инж. Атанас Кънев, художниците Илиян Урумов и Кунчо Кунчев, Стефан Стефанов, общественик и председател на фондация „Старият бряст“, директорът на регионалния исторически музей д-р Николай Сираков. След направените проучвания и консултации и с екоексперти в лицето на ландшафтен архитект Емилия Кючукова, работната група се обединява около идеята да се проведе открит конкурс с максимално широко участие, за изработване на обемно-пространствено решение за площада при Стария бряст. На авторите, участващи в конкурса, се дава максимална свобода, като основната задача е да се запази символното за Сливен значение на Стария бряст. Конкурсът ще има награден фонд 10 000 лева. Ще се присъдят първа, втора и трета награда, а представените от авторите идейни макети и чертежи ще останат на разположение на община Сливен.
Какви са основните параметри на приетото от обществения съвет Техническо задание? Идеята на конкурса е, със средствата на архитектурата, визуалните изкуства и наличните природни ценности, да се изготви идеен проект за пространствено-пластично оформление, който да отразява смисъла и значението на Стария бряст като символ на Сливен. Старият бряст е безспорен исторически знак на Сливен, намерил място в герба на града, за поколения наред той е място за срещи и комуникация между гражданите на Сливен. Целта е постигане на въздействащо обемно-пространствено решение, което да се вписва адекватно в прилежащата градска среда.

В исторически аспект, Старият бряст е единственото дърво, останало от вековната гора „Magna Silva Bulgarica“. Според уважавания историк на Сливен Васил Дечев, „Трайното му присъствие в хорнотопа на Сливен, съпроводено с известна енигматичност, утвърждава функциите му на висок символ“ и то така, че „Старият бряст се осмисля като Дървото на живота и познанието, чрез което се възпроизвежда паметта и знанието на сливенци“.

Изискванията към проекта за визуално-пластично решение са: създаване на убедителен образ, оригиналност на авторската идея, хармонично вписване в прилежащата градска среда и постигане на силно визуално въздействие. Заданието предоставя на авторите свобода на избора на материали и на пластично решение с гарантирана дълготрайна естетика и без изисквания за специална сложна поддръжка.

От изключително значение за обемно-пластичното решение е постигането на максимален синтез с природните дадености, поради което задължително условие е съхраняването на част от кореновите издънки и част от изсъхналия ствол на Стария бряст. Препоръчително е да бъдат съхранени елементите от гранит в основата на Стария бряст, дело на Стоил Бакалов. В композицията трябва да бъде интегриран текста „Старият бряст – Ulmus minor Mill. Полски бряст на около 1000 години. Дърво на България за 2013 г. Дърво на Европа за 2014 г.“ От авторите се очаква и предложение за оригинално художествено осветление в синтез с пластичното решение и даденостите на средата.

Техническото задание дава указания за обема и формата на конкурсните предложения, в това число заявление, ситуационно решение, фото-реалистична визуализация или макет, обяснителна записка и бюджет, при предоставени от възложителя изходни данни и материали. То ще бъде качено на сайта на общината след приключване на парламентарните избори на 4 април.

Всички действия по обявяването и провеждането на конкурса ще бъдат предприети след съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ към Министерството на културата, тъй като през 1970 г. мястото при Стария бряст на Сливен е обявено за недвижима културна ценност.

Щилияна Василева – секретар на Обществен съвет за Стария бряст

Предишна МНОГО ПИЯН ШОФЬОР НА ОПЕЛ ИНСИГНИЯ Е ХВАНАТ ЗАД ВОЛАНА НА "ПЕТОЛЪЧКАТА"
Следваща МАГАЗИН NEW YORKER СТЪПВА В ЯМБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СПИРАТ СЕ ПЛАНОВИЯТ ПРИЕМ И ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В БОЛНИЦИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

От  12 часа днес, 9 март, се спират плановият прием и плановите операции във всички болници на територията на област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Ограниченията са въведени със заповед на

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ИСКА ЗАБРАНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО НА КАРУЦИ ПО ОСНОВНИ БУЛЕВАРДИ И УЛИЦИ В ГРАДА

Община Сливен се готви да забрани движението на каруци по основните булеварди и улици в града, научи Sliveninfo. Предложението на кмета Стефан Радев е част от проекта за изменение на

Новини Сливен

НАГРАДИ ЗА ППМГ СЛИВЕН В НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС

Две първи награди, две трети награди и едно поощрение – това е равносметката от участието на ученици от ППМГ „Добри Чинтулов“ в Националния исторически конкурс „170 години от рождението на