ПРЕДСТОИ ПРОВЕРКА НА ЯЗОВИРИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН
юли 14, 2021 450 Прегледи

ПРЕДСТОИ ПРОВЕРКА НА ЯЗОВИРИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Комисия, назначена със заповед на областния управител Минчо Афузов, ще извърши проверка на всички 113 язовира – държавна, общинска и частна собственост, на територията на област Сливен. Комисията има за задача да установи какво е състоянието им, за да се осигури безопасната им експлоатация. При констатиране на нередности, ще бъдат дадени задължителни за изпълнение от собствениците предписания, съобщиха от областната администрация.

Четвъртият по големина в страната язовир за напояване „Жребчево“ и осмият по големина язовир за питейни води „Асеновец“ са на държавата – единият е собственост на МЗХГ, а другият се стопанисва от „В и К – Сливен“ ЕООД.  62 язовира са общинска собственост. 14  се стопанисват от частни сдружения или еднолични частни собственици.  35 язовира са предадени в собственост на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири.

60 от язовирите са с високата степен на потенциална опасност, защото при евентуална авария биха засегнали инфраструктура или населени места. Тези обекти подлежат на регулярен строг контрол,  извън плановите проверки на комисията. Собствениците им осъществяват стриктна поддръжка. Съоръженията, сред които са „Жребчево“ и „Асеновец“, са в много добро техническо състояние.

Проверките са планирани през август и септември, с участието на експерти от областната администрация и общините, ДАМТН, РД ПБЗНС, Басейновите дирекции в Пловдив и Варна.

 

Предишна ОТ 15 ЮЛИ АВТОБУСИТЕ ПО ЛИНИИ № 4, 4А И 110 ЩЕ СЕ ДВИЖАТ БЕЗ КОНДУКТОРИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОРАНЖЕВИ ЖИЛЕТКИ ПО ЛАРГОТО В СЛИВЕН

Масирано присъствие на оранжеви жилетки по ларгото в Сливен, установи репортер на Sliveninfo. В 10 часа работниците по чистотата, облечени в оранжеви жилетки, бяха почистили снега и направили пътека от

Новини Сливен

НАБЛИЖАВА КРАЙНИЯТ СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НАГРАДИТЕ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ И „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ ЗА 2021 Г.

За поредна година Община Сливен разкрива процедура за номинации за наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” и наградата за принос в краеведческата дейност „Д-р Иван Селимински” за 2021 г.

Новини Сливен

МИТНИЧАРИ ОТКРИХА НЕЛЕГАЛНА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ КРАЙ НОВА ЗАГОРА

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване” иззеха 590 литра нелегален енергиен продукт с характеристики на дизелово гориво и уреди за зареждане при проверка на паркинг край селище