ПРЕДСТОИ ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА, ПОСВЕТЕНА НА РОДЕНИЯ В СЛИВЕН ЛЕГЕНДАРЕН КМЕТ НА СОФИЯ – ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ
май 3, 2022 492 Прегледи

ПРЕДСТОИ ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА, ПОСВЕТЕНА НА РОДЕНИЯ В СЛИВЕН ЛЕГЕНДАРЕН КМЕТ НА СОФИЯ – ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ

В Сливен предстои премиера на книгата на журналиста Станислав Колев „Кметът на София: инж. Иван Иванов“. Събитието е насрочено за 4 май, сряда, от 18 ч. в зала „Май“.
За автора на книгата Станислав Колев, роденият в Сливен инж. Иванов е мечтател, една от най-прекрасните фигури в историята на София. Като кмет той организира голям международен конкурс за урбанисти от Европа и избира градоустройствения план на проф. Адолф Мусман, който започва да  осъществява през 1938 г. Войната спира инж. Иванов в реализацията на плана. Днес, като спомени от този план са парковете на София – Южен парк, Западен парк, Северен парк. Книгата разказва за житейските, професионални и управленски стъпки на Иван Иванов – инженерът и строителят на модерна София, управлявал града от 1934 г. до 1944 г.

По време на неговото управление е изграден Рилският водопровод и е осигурен достъп на софиянци до чиста питейна вода. И днес в облика на София се открояват сградите на  БНБ, Съдебна палата, МВР. Инж. Иванов прави първата модернизация на архивите на софийска община, по немски образец, с което се улеснява обслужването на гражданите. По негова инициатива започва изграждането на т.нар. работнически жилища, след като изучава опита на Виена и Прага.

Предишна "ЛИНА" ПРЕДЛАГА РАЗШИРЕНО ИЗСЛЕДВАНЕ С 35 ПОКАЗАТЕЛЯ И ОЩЕ 8 ПРОФИЛАКТИЧНИ ПАКЕТА
Следваща ПЕТИМА СА МИГРАНТИТЕ, ПРИЕТИ В БОЛНИЦАТА СЛЕД КАТАСТРОФА В НЕДЕЛЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

31-ГОДИШЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДРОГА

Производство на наркотици е разкрито от криминалисти на РУ-Сливен. На 22 декември в хода на специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“ е извършена проверка на адрес в град Сливен. На

Новини Сливен

ДАВАТ ЗА ПРИМЕР БУЛЕВАРД „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ КАТО ЕВРОПЕЙСКА УЛИЦА ЗАРАДИ ПРОСТРАНСТВЕНИТЕ РЕШЕНИЯ И ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ

„Ето, че и в България можем! При ремонт на основна улица в Сливен, пространството е изцяло преосмисленo, a градът е получил европейска улица. На нея има място за безопасно съжителство

Новини Сливен

В ДЕНЯ НА БОТЕВ, МГЕРБ ПОДГОТВИ ИНФОРМАЦИОННИ ТАБЛА С ВИДНИ СЛИВЕНЦИ

Младежката организация на ГЕРБ (МГЕРБ) подготви табла, в които са включени 32 снимки и информация за емблематични личности родени в Сливен, оставили трайна следа в българската история, изкуство и литература.