ПРЕДСТОИ ПРЕИЗДАВАНЕ НА ВТОРИ ТОМ НА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“
април 2, 2021 1583 Прегледи

ПРЕДСТОИ ПРЕИЗДАВАНЕ НА ВТОРИ ТОМ НА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“

Всяко нещо има своята съдба.

На том II от «Опит за история на гр. Сливен» от д-р Симеон Табаков е било орисано до се появява през т. нар. „Грипави години“.
При инфлуенцата през 1924 г. излиза първото издание.

През 2002 г. се появява второто издание заедно със SARS.

Днес, когато COVID-19 ни е обсебил, има хора, които надмогват страха и продължават да творят и през 2021 г. предстои третото издание на тома.

И сякаш времето е избрало точно този том…!

Том посветен на Борбата за освобождение, просвета и църковна независимост. Описващ истински смелчаци и борци, които са били Войводи – водачи през Страшното, Тъмното и Безверието. Времената на чума и холера, на татари и черкези, на въстания и войни, на произвол и смърт, много по-страшни от днешните времена. Но много смели хора успели да надмогнат времето. Изпълвали сърцата си със смелост, умовете си със знания и душите с вяра, но в замяна на това много от тях платили с живота си.
Но градът останал!

Скъпи градолюбци, преиздаването на трилогията «Опит за история на гр. Сливен» от д-р Симеон Табаков върви към своя финал.
След новите, обогатени издания на т. III и т. I, които реализирахме през 2018 г. и 2020 г., вторият том е почти готов – да се ‘пъхне’ в своята корица и да се присламчи в ръцете, и сърцата ви!
Върху него е положен огромен труд, по обогатяване и осъвременяване, който не променя неговата автентичност и спазване на традицията при първите издания и изданията, организирани от СНЦОП «Войводите на Сливен». Дойде ред да се попълнят последните страници – тези на спомоществователите…!

Тези, които ще дадат своята възрожденска лепта, доказвайки, че от съществуването му има смисъл. Които ще се окажат достойни за завета на дедите ни, и ще станат достойни като подкрепят и оставят този непреходен свитък на поколенията след нас. Така ще докажат, че в тях живее частица от Славните войводи !

Преиздаването на книгата отново става под методичното ръководство на отговорния редактор проф. д-р ист. н. Иван Русев и участието на видни сливенски историци.

Томът се преиздава почти автентично, без съкратени текстове, запазване на авторовото акцентиране, посредством разредка и наклон на шрифта, значително запазване на словореда… Илюстрациите в тома са на първоначалните си места, т. е. при текста, който онагледяват.

Новото в този том е, че използваната и цитирана от д-р Симеон Табаков библиография е предадена според изискванията на БДС ISO 690.2011 за библиографско цитиране. Всички заглавия са описани ‘де визу’. Отново има речник с пояснения на архаични и диалектни думи, чуждици, упоменати в основния текст, и бележките под линия. Показалците с имената на личности и топоними представляват ‘мини енциклопедия’, т. е. кратка информация за над 2200 личности и над 900 географски обекта и топонима.
Чудесен подарък за всеки, който носи Сливен в сърцето си !

Приятели, вече можете да се снабдите с ваучер за предстоящия том II на «Опит за история на гр. Сливен» на д-р Симеон Табаков от 6 април до 29 април 2021 г. Традицията се запазва – цената на един ваучер е 15 български лева, който можете да получите в «Галерия 7» (Сливен, ул. «Ген. Столипин» № 26), работното ѝ време е всеки делничен ден от 9:00 до 17.30 часа.
Всеки, който купи ваучер, ще получи книгата веднага след нейното отпечатване – началото на юни 2021 г.

За заявки и въпроси можете да ползвате и тел. 0888879784 – Николай Бъчваров от СНЦОП «Войводите на Сливен».

Предишна ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ ПО ПОВОД ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ХОТЕЛИЕРСТВО И ТУРИЗЪМ "АКАДЕМИК НЕДЕЛЧО НЕДЕЛЧЕВ"
Следваща ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ДНЕС Е СИМЕОНОВДЕН

На 1 септември православната църква отбелязва Симеоновден. Празникът е в чест на Свети Симеон Стълпник и неговата майка Света Марта. С него се полага началото на църковната Нова година. или

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Началник се кара на подчинен: – Колко пъти ви казвам да не пиете в работно време! Вчера, когато бяхте трезвен, бях просто щастлив! – Вчера, шефе, бяхте щастлив вие, днес

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Студенти си говорят: – Знаеш ли, че нашият преподавател си говори сам със себе си. – И нашият. Но не се усеща. Той мисли, че го слушаме. Еййй… Въртяха, сукаха