ПРЕДСТОИ ПОСЛЕДНИЯТ КОНЦЕРТ ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯ 90-ТИ ЮБИЛЕЕН ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН 2022/2023 НА СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР СЛИВЕН
юни 13, 2023 764 Прегледи

ПРЕДСТОИ ПОСЛЕДНИЯТ КОНЦЕРТ ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯ 90-ТИ ЮБИЛЕЕН ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН 2022/2023 НА СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР СЛИВЕН

В програмата на събитието ще чуем виртуозния Концерт за виолончело и оркестър No.1 в до мажор, от Йозеф Хайдн.

Солист ще бъде Атанас Кръстев, или Доцент д-р Атанас Кръстев, българският виолончелист с най-богата и разностранна артистична дейност. Музикант с главно “М”, той е носител на над 15 първи и извънредни награди от международни конкурси, и множество признания за високи постижения в музикалното изкуство като Награда на Министерството на културата, “Кристална лира” (2007 и 2012), Награда “Златна муза”, Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), 2014, Награда „Златен век” (2018)и др.

Концертирал е в Австрия (Виена), Франция (Париж), Холандия (Алкмаар и Берген), Италия (Венеция и Сиена), Испания (Мадрид, Сантандер, Толедо), Русия (Москва), Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия (Рио де Жанейро, Сао Пауло) и много други, както и на всички отговорни български подиуми и фестивали.

Вечерта ще премине под диригентската палка на Маестро Йордан Дафов, една жива легенда на българската музикална сцена!

Той е един от най-емблематичните представители на съвременната българска диригентска школа, познат като диригент с висока музикална култура и уважаван заради неповторимата си техника на дирижиране. През годините, Йордан Дафов е бил артистичен директор и главен диригент на Варненска филхармония, Бургаска филхармония и Софийска филхармония. Добре познат като диригент и по света, концертира във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария.

Прави записи за БНТ и БНР, както и за френското и шведското радио Маестро Дафов е носител на наградата „Златен век“ на Министерството на културата. Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

Програмата включва и легендарната Симфония No.3 “Ероика” от Лудвиг ван Бетовен, която е първият шедьовър на композитора и отбелязва края на един период на търсене на собствен език и изразителност.
В „Музиката на западната цивилизация” Пол Хенри Ланг описва симфонията така: “Едно от най-неразбираемите дела в изкуствата и литературата, най-голямата самотна крачка е направена от един-единствен композитор в историята на симфонията и в историята на цялата музика”.

Първоначалното посвещение на симфонията е на НаполеонБонапарт, но когато той се провъзгласява за император, Бетовен изразява разочарованието си: „Той не е нищо повече от един обикновен човек. Сега той ще погази всички човешки права… той ще се превърне в тиран”.
През 1806 симфонията получава названието „Голяма героична симфония в памет на един велик човек”, който вече не е Наполеон, а въображаемият герой, олицетворяващ идеите на композитора.

Всяка от частите на симфонията е забележителна като драматургия, хармония, организация на формата, тематичен материал, мащабност и сложност.

Очакваме ви в Четвъртък 22 Юни, от 18:30ч. в зала “Сливен” за едно тържествено закриване на този наситен сезон, с изключителни музиканти и вдъхновяваща програма!

Билети на касата на зала “Сливен”, в касите на EasyPay и онлайн на :https://epaygo.bg/3734421765

 

Предишна 3 000 ДЕЦА БЯХА ОБХВАНАТИ В ПОРЕДНАТА КАМПАНИЯ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ЗРИТЕЛЕН СКРИНИНГ
Следваща ПРЕДСТОИ ПОРЕДНО КОСЕНЕ НА ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЯНИЦА ПЕТКОВА ОТ СЛИВЕН ГРАБНА БРОНЗ ОТ СВЕТОВНОТО ПО САМБО

Уникален успех на сливналийката Яница Петкова. Нашето момиче стигна до бронзов медал от Световното Първенство по самбо за кадети в Нови Сад, Сърбия. Състезателката на „Биоком“ победи последователно представителки на

Новини Сливен

Д-Р ИЛКО ТОДОРОВ ПРАЗНУВА ИМЕН ДЕН ДНЕС

Д-р Илко Тодоров, един от най-известните общопрактикуващи лекари в Сливен, приема поздрави за своя имен ден днес. Първи го поздравиха съпругата и децата му. Сега е ред на неговите приятели,

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ С ПОЧЕТНА ГРАМОТА ОТ РАО „ТРАКИЯ“

Кметът Стефан Радев получи всеобщо признание и благодарност за ползотворната работа от делегатите на Регионалната асоциация на общините /РАО/ „Тракия“. Това се случи на днешната и последна за мандат 2019-2023