ПРЕДСТОИ ПОСЛЕДНИЯТ КОНЦЕРТ ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯ 90-ти ЮБИЛЕЕН ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН 2022/2023 НА СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР СЛИВЕН
20.06.2023 662 Прегледи

ПРЕДСТОИ ПОСЛЕДНИЯТ КОНЦЕРТ ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯ 90-ти ЮБИЛЕЕН ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН 2022/2023 НА СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР СЛИВЕН

В програмата на събитието ще чуем виртуозния Концерт за виолончело и оркестър No.1 в до мажор, от Йозеф Хайдн.

Солист ще бъде Атанас Кръстев, или Доцент д-р Атанас Кръстев, българският виолончелист с най-богата и разностранна артистична дейност. Музикант с главно “М”, той е носител на над 15 първи и извънредни награди от международни конкурси, и множество признания за високи постижения в музикалното изкуство като Награда на Министерството на културата, “Кристална лира” (2007 и 2012), Награда “Златна муза”, Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), 2014, Награда „Златен век” (2018)и др.

Концертирал е в Австрия (Виена), Франция (Париж), Холандия (Алкмаар и Берген), Италия (Венеция и Сиена), Испания (Мадрид, Сантандер, Толедо), Русия (Москва), Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия (Рио де Жанейро, Сао Пауло) и много други, както и на всички отговорни български подиуми и фестивали.

Програмата включва и легендарната Симфония No.3 “Ероика” от Лудвиг ван Бетовен, която е първият шедьовър на композитора и отбелязва края на един период на търсене на собствен език и изразителност.
В „Музиката на западната цивилизация” Пол Хенри Ланг описва симфонията така: “Едно от най-неразбираемите дела в изкуствата и литературата, най-голямата самотна крачка е направена от един-единствен композитор в историята на симфонията и в историята на цялата музика”.

Първоначалното посвещение на симфонията е на НаполеонБонапарт, но когато той се провъзгласява за император, Бетовен изразява разочарованието си: „Той не е нищо повече от един обикновен човек. Сега той ще погази всички човешки права… той ще се превърне в тиран”.
През 1806 симфонията получава названието „Голяма героична симфония в памет на един велик човек”, който вече не е Наполеон, а въображаемият герой, олицетворяващ идеите на композитора.

Всяка от частите на симфонията е забележителна като драматургия, хармония, организация на формата, тематичен материал, мащабност и сложност.

Очакваме ви в Четвъртък 22 Юни, от 18:30ч. в зала “Сливен” за едно тържествено закриване на този наситен сезон, с изключителни музиканти и вдъхновяваща програма!

Билети на касата на зала СЛИВЕН, в офисите на EasyPay и онлайн на epaygo.bg

Предишна В СЛИВЕН ХВАНАХА ШОФЬОР НА СУЗУКИ, КАРАЛ СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ
Следваща ППМГ ВРЪЧИ ДИПЛОМИТЕ НА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ОТ ВИПУСК 2023

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на ул. „Слънчева поляна“ на 12.05.2020г. /вторник/ до 13:00ч. ще бъде прекъснато водоподаването между ул. „Карандила“ и ул.

Новини Сливен

РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН СТАРТИРА ПРОГРАМАТА „КОЛЕДА В БИБЛИОТЕКАТА”- 2020 С ОБЯВЯВАНЕ НА КОНКУРС ЗА КОЛЕДНА КАРТИЧКА И ОРИГИНАЛНО КОЛЕДНО ПОЖЕЛАНИЕ „КОЛЕДНА МАГИЯ”

В навечерието на най-чакания, на най-обичания от децата празник, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира за дванадесета поредна година Конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия“ – 2020.

Новини Сливен

ПЛАМЕН КРУМОВ ПОЛУЧИ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА УСПЕХ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО СИ ВЪВ ВИЛНАТА ЗОНА

В дните на разгорещена предизборна битка, на лични атаки и негативизъм, искаме да споделим радостно събитие за целия ни екип. Честито на щастливите родители – Ралица и Михаил. Пожелаваме им