ПРЕДСТАВИХА МАЩАБНИЯ ВОДЕН ПРОЕКТ НА „ВиК“ – СЛИВЕН
01.07.2021 2189 Прегледи

ПРЕДСТАВИХА МАЩАБНИЯ ВОДЕН ПРОЕКТ НА „ВиК“ – СЛИВЕН

С изпълнението на дейностите по проекта 101 500 жители ще имат достъп до подобрено водоснабдяване и 125 500 жители ще се ползват от подобрена услуга по пречистване на отпадъчни води. Загубите на вода ще намалеят с 15 процента.

На пресконференции в Сливен и Нова Загора на 29 и 30 юни се състоя официалното обявяване на проекта „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД“. Проектът с бенефициент „ВиК – Сливен“ е финансиран по програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Общата му стойност е 131 446 101,78 лв., от които 94 215 091, 20 лв. европейско финансиране и 37 231 010, 58 лв. национално съфинансиране.

Проектът стартира на 9.10.2019 г., а крайният срок за изпълнението му е 9.01.2024 година. Основната цел е: повишаване ефективността на ползване на водите, намаляване загубите на вода във водопреносните мрежи и изпълнение на задълженията по Директива 98/83/ЕО – на съвета на Европейския съюз за качеството на питейните води, на обособената територия, обслужвана от „ВиК – Сливен“.

Проектът предвижда рехабилитация, ремонт и израждане на 58,2 км водопроводна мрежа и 44,8 км канализационна мрежа. Ще бъдат реконструирани пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Сливен и пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Нова Загора. С успешното изпълнение на дейностите по проекта 101 500 жители ще имат достъп до подобрено водоснабдяване и 125 500 жители ще се ползват от подобрена услуга по пречистване на отпадъчни води. Загубите на вода ще намалеят с 15 процента.

На пресконференцията в Сливен вчера, която се състоя в зала „Графити“ на хотел „Национал палас“ приветствени слова поднесоха управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев, зам.-кмета по строителството на община Сливен Камен Костов и областният управител на област Сливен Минчо Афузов. На пресконференцията днес в Клуба на дейците на културата в Нова Загора присъства и зам.-кметът по строителството на община Нова Загора Нина Генчева.
Зам.-кметът на Сливен Камен Костов заяви, че големият воден проект на „ВиК“ – Сливен има пълната подкрепа на община Сливен, защото решава основни проблеми по водоснабдяването на Сливен и канализацията на кв. Речица. Зам.-кметът на община Нова Загора Нина Генчева поздрави бенефициента със старта на проекта, с който Нова Загора ще се сдобие с 15 км нова водопроводна мрежа и ще постигне 99 процента изграденост на канализационната мрежа.
За целите и очакваните резултати от изпълнението на мащабния проект и на двете пресконференции подробно говори ръководителят на проекта Стефан Петров, който каза, че коронавирусната епидемия е причина за забавянето на официалното представяне на проекта, по който обаче в това време е свършена огромна предварителна административна работа. Дейностите по проекта представи инж. Анета Авджиева.

Управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев изрази радостта си, че след дългите подготвителни дейности, най-сетне се загърбва частицата „ще“ и започват дейностите по проекта. Той изказа благодарност и признателност към всички привлечени експерти, специалисти и служители на водното дружество, които са вложили и продължават да влагат много професионализъм, усилия и старание в различните етапи по кандидатстването, изготвянето на документацията и стартирането на дейностите по така важния за модернизирането на водоснабдителната и канализационна инфраструктура на Сливенска област воден проект. Инж. Рашев благодари за разбирането и пълното съдействие от страна на администрациите и ръководствата на община Сливен, община Нова Загора и област Сливен, които оцениха важността на проекта за потребителите на водни услуги и за модернизирането на вече много остарялата и амортизирана водопроводна и канализационна система.

Областният управител Минчо Афузов заяви, че това е най-значимият инвестиционен проект през последните 30 години на територията на Сливенска област и му пожела успех. Той изрази задоволство, че с изпълнението му в Сливен ще заработи най-модерната в България пречиствателна станция за питейни води. Губернаторът отбеляза, че проектът е съществена стъпка в изпълнението на генералния план за развитие на водоснабдяването в област Сливен.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЕЛЕНА ПЕШЕВА: БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ СА ТЕЗИ, КОИТО МОГАТ НАИСТИНА ДА ЗАЩИТЯТ НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ПРИПОМНИ ЕДНА МНОГО, МНОГО ДОБРА НОВИНА ЗА ОБЩИНСКИТЕ ФИНАНСИ

Община Сливен спечели три дела за над 4 милиона лева срещу строителните надзорници по време на изпълнението на първия воден цикъл и срещу техните застрахователи заради отговорността на строителния надзор

Новини Сливен

ВЪЗРАСТЕН МЪЖ ПОСТРАДА ПРИ ПОЖАР В СЛИВЕН

На 2 август, в 00,51 часа, е получен сигнал за пожар в къща, в сливенския квартал „Ново село“. Произшествието е ликвидирано в 01,20 часа от един екип на РСПБЗН-Сливен. Пожарът

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА ГОРНО АЛЕКСАНДРОВО МОЛИ ВЛАДИКАТА КАМБАНЕН ЗВЪН ДА ЗОВЕ ЗА МОЛИТВА

Ваше високо преосвещенство, народът има нужда от духовна подкрепа, от утеха, от кураж. Връщайки се назад във вековете, виждаме как Княз Борис, вдъхновен от Божията премъдрост направи две много важни