ПРЕВЕНЦИЯ И ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С COVID-19
03.04.2020 1802 Прегледи

ПРЕВЕНЦИЯ И ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С COVID-19

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и нарастващите случаи на заболели, както и наличието на данни за безсимптомно протичане на заболяването, следва всички лица, които се завръщат от държава с установени случаи на заболяването да останат на 14- дневна домашна изолация (карантина), която се постановява с предписание на държавен здравен инспектор.

От края на м. февруари до днес РЗИ-Сливен и ОД МВР-Сливен осъществяват контрол на 1596 лица, които са се върнали от рискови дестинации. Под домашна карантина към днешна дата са 783 лица в област Сливен. По клинични показания са направени 99 изследвания, положителни проби са установени на пет пациента, които се лекуват в специализирана болнична структура по инфекциозни болести. Веднага след изписване от болничното заведение, преболедувалите от COVID-19 се поставят отново в домашна карантина за срок от 28 дни.

Според различни проучвания вирусът на COVID-19 може да престои върху метални, пластмасови и стъклени повърхности в продължение на няколко дни при стайна температура. По тази причина при безсимптомно протичане на заболяването, посещението на обществени места е свързано с повишен риск от заразяване, дори и при спазване на изискванията на дистанция между хората.

Препоръката за носене на маска от здрави хора, цели предпазването на устата и носа им от случаен контакт със секреции, попаднали върху ръцете им, както и предпазването на околните в случай на безсимптомно протичане на заболяването.
Основна мярка за предпазване от заразяване с COVID-19 е хигиената на ръцете, която трябва стриктно да се прилага както преди хранене и след посещения в тоалетна, така и след сваляне на защитните маски и след контакт с повърхности и предмети.
Хората със симптоми на респираторна инфекция, следва да се консултират дистанционно по телефон или мобилно приложение с личните си лекари за последващи действия и да ограничат своите контакти с цел предпазване на близките си и околните от евентуално заразяване с вирусни и бактериални причинители.

Опасността не е преминала! Социалната изолация и строгите мерки на ограничения, наложени от здравните власти, са в защита на здравето на всеки един от нас. Спазвайте ги!

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

Предишна ЗАМ.-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН ДАРИ ПРЕДПАЗНИ ШЛЕМОВЕ НА ОБЩИНСКА ОХРАНА
Следваща ОПАШКА ПРЕД БЮРОТО ПО ТРУДА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВКЛЮЧЕН БЪРЗОВАР ПРЕДИЗВИКА ПОЖАР НА БУЛ. „ПАНАЙОТ ХИТОВ“ В СЛИВЕН

Забравен включен бързовар е причинил пожар в апартамент на бул.“П.Хитов“ в град Сливен. Сигналът е получен на  26 април в около 17:14 часа, произшествието е ликвидирано от два екипа на

Новини Сливен

С ПИЩНА ПРОГРАМА САМУИЛОВО ОТБЕЛЯЗА ПРАЗНИКА НА СЕЛОТО

Пищна и разнообразна програма за празника на Самуилово днес забавлява през целия ден жителите и гости на селото. Дрифт-шоу, куклен театър, детски игри и състезания, историческа възстановка и фолклорни изпълнения

Новини Сливен

ОБЩИНСКИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА „БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД“ НАПУСКА ПАРТИЯТА

Общинският председател на партия „Български възход“ в Сливен напуска председателското място и партията. „Подадох заявление до централното ръководство, в което ги уведомявам, че напускам партията“, каза Иван Радев пред Sliveninfo.