ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРОТИЧАНЕ НА НОВИЯ ЛОВЕН СЕЗОН ЗА МЕСТЕН ДРЕБЕН И ЕДЪР ДИВЕЧ

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРОТИЧАНЕ НА НОВИЯ ЛОВЕН СЕЗОН ЗА МЕСТЕН ДРЕБЕН И ЕДЪР ДИВЕЧ

ОДМВР-Сливен и Регионалната дирекция по горите представиха на брифинг днес предприетите мерки по превенция и контрол във връзка с откриването на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч. Представени бяха инициативите, предприети на национално ниво от ГД „Национална полиция“ и сектор „Контрол на общоопасните средства“ и създадената организация на местно ниво за засилен контрол и недопускане на инциденти. Регионалната дирекция по горите насочиха вниманието към превонтвните мерки за биосигурност и дезинфекция, необходими за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

Инспектор Васил Василев от служба КОС при отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР-Сливен  припомни мерките за безопасност при носене и боравене с оръжие и най-честите нарушения, които се допускат по време на лов и могат да доведат до сериозни инциденти. Ловците ще бъдат проверявани за употреба на алкохол, правилното носене на оръжието,  ще се следи за провеждането на инструктажи преди всеки ловен излет, като ще се набляга на най-честите инциденти по време на лов- стрелба по шум или неясно видима цел, използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня, неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно, самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова, както и употреба на алкохол и упойващи вещества.

През ловен сезон 2018/2019г. е констатирана една злополука с ранен, след като ловецът е допуснал една от посочените причини за възникване на инциденти- самоволно напускане на позицията.

Инспектор Василев напомни за основните правила за безопасно поведение по време на лов- участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят; стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети; пренасянето на огнестрелното оръжие се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

В ОДМВР-Сливен са взети мерки за осигуряване на необходимия ресурс за контрол на лова и недопускане на инциденти.

Директорът на РДГ-Сливен инж. Златка Азманова обърна внимание на необходимостта ловците да бъдат инструктирани и да се повиши бдителността им за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение. Тя подчерта важността от спазване на правилата за лов и задължителните условия по биосигурност и дезинфекция, необходими за ограничаване на разпространението на болестта Африканска чума по свенете. Групов лов на дива свиня ще се осъществява при определени условия, каза инж. Азманова, като при нарушаване, само на едно от тях, няма да бъде допускан лов, а нарушителите ще търпят съответните санкции.

Изискванията включват: Да се обособи място за обработка на отстреляните диви свине, което може да се почисти и дезинфекцира; да се осигури място за заравяне на страничните животински продукти; трябва да има хладилни съоръжения за съхраняване на отстреляния дивеч, до излизане на резултатите от пробите за АЧС и трихинелоза; осигуряване на оборудване и дезинфектанти за почистване на инструментите и автомобилите, използване при лова; всеки ловец  подписва декларация за проведен инструктаж за спазване на мерките за биосигурност по време на групов лов.

Изследването на пробите за болестта Африканска чума по свенете ще бъде безплатно, каза още инж. Азманова.

Съвместни екипи на РДГ и ОДМВР-Сливен са провели предварителни инструктажи с ловните дружинки в региона, направени са консултации и са взети мерки за изпълнение на изискванията при провеждане на групов лов.  От утре започват проверки в ловностопанските райони на област Сливен. През миналия ловен сезон 2018/2019г. служби КОС в районните управления на Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица съвместно с представители на РДГ-Сливен са извършени 40 проверки, като по Закона за лова и опазване на дивеча  са констатирани 6 нарушения.

Предишна ПЕТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА - ТУИДА 2019"
Следваща СТЕФАН РАДЕВ: СЕГА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЩИНАТА СА ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО, КОЕТО Е ПРАВЕНО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРИКЛЮЧИ ОБУЧЕНИЕТО НА ЛИЦА ОТ УЯЗВИМИТЕ ГРУПИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ

Приключи обучението на лица от уязвимите групи за придобиване на професионална квалификация като част от Проект BG05M9OP001-2.018-0039-C01 „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в община Сливен“, който стартира в края на

Новини Сливен

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА ХОРА ПО ПОВОД 18 ОКТОМВРИ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА

За първи път инициативата ПОХОД ЗА СВОБОДА в подкрепа на жертвите на трафик на хора се провежда едновременно в 25 града в България На 19-и октомври за поредна година Фондация

Новини Сливен

КОМБАЙН СЕ ЗАПАЛИ ПО ВРЕМЕ НА ЖЪТВА

Екипи на РДПБЗН-Сливен са се отзовали на 9 сигнала за произшествия в дните 20-22 юли и са осъществили 4 дежурства във връзка с провеждане на рали „Твърдица“ . Екип на