ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ ПРЕМИНА ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА НА СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ
24.05.2024 665 Прегледи

ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ ПРЕМИНА ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА НА СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

Народните представители Десислава Танева и Мария Белова, общински съветници от ГЕРБ и кандидати от партията се включиха в празничното шествие в Сливен по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност – 24 май.

Шествието на сливенските училища тръгна от Градската градина, премина по главната улица на града и приключи пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Стотиците – учители, ученици, културни и просветни дейци, народни представители, кметът на Сливен Стефан Радев и неговите заместници, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общински съветници, носителите на отличия по повод 24 май, ученици, спечелили национални и международни награди от състезания и олимпиади, бяха предвождани от Военния духов оркестър и мажоретни състави.

По време на тържествената церемония, посветена на празника, кметът Стефан Радев благодари на учителите, които са се посветили на това да дават път, посока и знания на младите хора, а на учениците пожела да вземат най-доброто от своите учители и да постигат успехи. „Днес повече от 300 млн. души по света пишат с кирилица. С право Иван Вазов възкликва: И ний сме дали нещо на света и на вси славяни да четат“. Едва ли има българин, където и да е по света, който да не трепва, когато чуе звуците на „Върви, народе възродени!“. Тази идентичност е закодирана в нас и ни дава сили. Помнете, че ние сме от народите, който е дал най-много на цивилизацията, на културата“, заяви Стефан Радев.

Росица Делчева, която е тазгодишният носител на голямата награда „Аргира Жечкова“ заяви, че 24 май е най-възторженият и най-българският празник. „Светлината на знанието извежда човека от оковите на невежеството и го води по пътя на усъвършенстването. Знанието е движещата сила, способна да обясни най – необяснимото, да придаде смисъл на безсмисленото, да ни накара да се чувстваме силни, значими и независими“, каза в приветствието си Росица Делчева.

Ученици от Сливен поднесоха гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След тържествената церемония кметът Стефан Радев и заместник – кметът Пепа Чиликова наградиха ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси. Събитията продължават в 16 ч. с празничен концерт на детските градини. Кулминацията е вечерта с концерт на „Тоника СВ“ и „Тримата български тенори“ от 19.30 ч. Празничният 24 май ще приключи с впечатляващо дрон-шоу на площада от 21.30 ч.

В официалната си фейсбук страница народният представител Десислава Танева поздрави жителите и гостите на Сливен. „24 май е ден на победата на духа, науката и знанието! Празник на българското слово, което отеква и пренася през вековете славата на Светите братя Кирил и Методий. Днес отдаваме почит на всички, които пазят нашето културно-историческо наследство и го предават на бъдните поколения. На този ден отдаваме дължимото на всички Вас, които възпитавате самоотвержено поколенията и издигате нашето национално самочувствие, образованост и културна независимост! Вие опазвате жив пламъкът на българщината, учите младите на родолюбие и хуманизъм – усилия, които са гаранция за успеха и бъдещето на България“, каза Десислава Танева.

Поздрав отправи и депутатът и кандидатът за нов мандат Мария Белова. „Днешният ден е паметен и възторжен! Ден за поклон пред величественото дело на светите братя, ден за почит и уважение пред писаното слово, културата и славянската идентичност! Благодарим Ви за всеотдайния и неуморен труд в името на нашето бъдеще – децата! Haй – иcĸpeнo пoздpaвявaм вcичĸи Bac – пpeдcтaвитeлитe нa бългapcĸaтa ĸyлтypa, нayĸa, oбpaзoвaниe и изĸycтвo ĸaтo Bи жeлaя здpaвe, щacтиe и мнoгo бъдeщи ycпexи. Продължавайте да пазите духа на извършеното от братята Кирил и Методий, за да бъде съхранена светлината, която ни прави народ. Нека всички, които носят в сърцето си любовта и признателността към буквите, да продължат да засяват слова в браздите на времето!“, написа Мария Белова.

Предишна ПОЗДРАВ ЗА 24 МАЙ ОТ МИНЧО АФУЗОВ
Следваща ЕДИН ПРЕКРАСЕН 24 МАЙ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ БЕ ПОКАНЕН НА ТЪРЖЕСТВЕН ПРИЕМ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА ФРАНЦИЯ

Посланикът на Република Франция Н. Пр. Флоранс Робин покани на тържествен прием послучай националния празник на родината си областния управител Минчо Афузов, съобщиха от областната администрация. От негово име поздравления

Новини Сливен

Д-Р НИНА БОРОВА: НИЕ СМЕ ИСТИНСКИ И ИСКАМЕ ДА СЛУЖИМ НА ХОРАТА

Доктор Нина Борова е специалист по кожни болести в Сливен.  Лидер е на Движение България на гражднаните в областта. На тези избори е водач на листата на ДБГ, която е

Новини Сливен

АДВОКАТ ГАЛЯ ХАЧАДУРЯН, ЗАЩИТНИК НА ЕДИН ОТ ЗАДЪРЖАНИТЕ ЗА ОРАНЖЕРИЯТА С КАНАБИС В ЦЕНТЪРА НА СЛИВЕН: АПЕЛИРАМ ЗА ОБЕКТИВНО ИЗЛАГАНЕ НА ФАКТИТЕ

Уважаеми читатели, след наша публикация за последната разкрита оранжерия с канабис, на метри от Съдебната палата в Сливен, получихме писмо от адвокат Галя Хачадурян. Тя е защитник на един от