ПРАЗНИК С „ВЕЧЕР НА ИЗКУСТВАТА“ И НАГРАЖДАВАНЕ НА ЛАУРЕАТИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ПОЕТИЧЕН КОНКУРС В ГРАД НОВА ЗАГОРА
13.10.2023 362 Прегледи

ПРАЗНИК С „ВЕЧЕР НА ИЗКУСТВАТА“ И НАГРАЖДАВАНЕ НА ЛАУРЕАТИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ПОЕТИЧЕН КОНКУРС В ГРАД НОВА ЗАГОРА

Години подред традиционната „Вечер на изкуствата” ознаменува кулминационния заключителен етап на Националния поетичен конкурс в Нова Загора – награждаването на лауреатите. Прелестната есенна Градска градина тази година приюти организираното от Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ събитие на 12 октомври 2023 г. От 17:30 ч. откритата сцена заговори със стихове – за поезията, за храма на поетите и техните души. Сред насъбраните гости на вечерта бяха заместник-кметът на Община Нова Загора Нина Генчева, старозагорският поет Йордан Пеев – председател на журито и неговите членове –секретарят на НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ Елена Арабаджиева и Петя Василева от Община Нова Загора, общински съветници, участници, любители на изкуствата.

Красивото музикално изпълнение на Ралица Коларова от Обединена школа по изкуствата „Илия Аврамов” към НЧ „Диньо Петров Сивков – 1870”, клас „поп пеене” с ръководител Иванета Маркова, прозвуча като специален музикален поздрав.
Националният поетичен конкурс в Нова Загора може би е един от малкото в страната, който приема творбите от своите участници единствено по традиционната поща – на хартия.

За деветнадесети път през 2023 г. в „пощенската кутия за стихове“ в Нова Загора долетяха многобройни пликове с надпис „За Поетичния конкурс“. Удоволствието да се докосет до тях, но и трудната задача да отсее най-добрите, имаше журито на конкурса. Неговият председател г-н Йордан Пеев се обърна с благодарност към Община Нова Загора, че организира такъв поетичен форум. „Да бъде хлябът бял, не е достатъчно, нещо трябва да нахрани и душата ни… Поезията е най-универсалният език на света, тя може с три думи да каже много неща.“, добави той и в своя лиричен стил разказа какво са скрили в писмата си 65-те участници, изпратили със своите стихове късчета от душите си.

2023 е поредната година с изключително силни участия. Поетесата Миглена Миткова от гр. София е победител в Националния поетичен конкурс Нова Загора 2023. На второ място е Петрана Петрова от гр. Враца. Русенска поетеса е на трето място – Ваня Акъллиева, която присъстваше на събитието. Наградата й връчи председателят на журито Йордан Пеев.
Извън статута, затруднено в своя избор, благосклонното жури отсъди и поощрителна грамота за Богдана Калъчева от гр. Карлово.
Специалната награда на кмета на Община Нова Загора отиде при варненския поет Свилен Иванов.

За да запечатат щастливия успешен миг, организаторите бяха подготвили за победителите красиви грамоти и награди.
Отличените стихове прозвучаха на откритата сцена. Водещият изказа благодарност на творците на словото, за това, че са споделили таланта си. Присъстващите имаха възможността да усетят сами тръпката от отварянето на „поетични писма“. Деца от детска театрална и филмова студия „Тракия Вижън“ с художествен ръководител Ивета Митева разнесоха като подаръци за гостите пликове от „пощенската кутия за стихове“ на конкурса.

След обявяването на лауреатите в поетичния конкурс, вечерта на изкуствата продължи като празник на поезията. Любителите на лириката получиха още една изненада – среща с душата на поета, който не е имал възможност да бъде победител в Нова Загора, защото е председател на журито – Йордан Пеев. Той носи старозагорския горд дух в себе си, сърцето му е българско, лирата – не заглъхва. Всичко преобръща в песен. Автор на няколко поетични книги, на романите „Пощальонът“, „Последният Адам“ и най-новия роман в стихове „Ръце за даване“.

Старозагорският поет представи своето слово и новите си книги с китара в ръка и не остави публиката безучастна. Провокира я и я разчувства. Изпъстри вечерта с романтика, докосна сърцата и в тях зазвуча лирата на Поезията.

Предишна АРЕСТ ЗА ДРОГА В СЛИВЕН
Следваща ЗАПОЧВА Х ЮБИЛЕЕН ФУТБОЛЕН ТУРНИР В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

14 НЕПЪЛНОЛЕТНИ СА ИЗВАДЕНИ ОТ НОЩНИ БАРОВЕ В СЛИВЕН

През нощта на 18 срещу 19 май на територията на ОДМВР-Сливен е проведена полицейска операция с цел обезпечаване сигурността на децата на обществени места, ограничаване на противообществените прояви и престъпления

Новини Сливен

БЛИЗО 219 ДУШИ Е ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА В ОБЛАСТ СЛИВЕН ПРИ 337 ДУШИ ЗА СТРАНАТА

Средната заболеваемост в област Сливен  се задържа на приблизително еднакви нива през последните дни и остава под средната за страната. Към момента заболеваемостта в областта е 218,57 души на 100 000 лица

Новини Сливен

ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СИ ДАДОХА СРЕЩА НА ЮБИЛЕЙНОТО ИЗДАНИЕ НА ЛЕТНИЯ ПРАЗНИК „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ В ГАВРАИЛОВО

Традиционни производители от цялата страна си дадоха среща на 20-ото юбилейно издание на летния празник в сливенското село Гавраилово „Златна праскова“. По време на официалното откриване кметът на община Сливен