ПРАЗНИК НА С. ЛЮБЕНОВА МАХАЛА И НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ХЛЯБА
май 7, 2023 585 Прегледи

ПРАЗНИК НА С. ЛЮБЕНОВА МАХАЛА И НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ХЛЯБА

„Хубав ден Великден, дваж по-хубав Гергьовден“, казва народът. Тези думи важат с особена сила за с. Любенова махала, защото на 6 май там има празник. Тази година той беше двоен. „Празник на с. Любенова махала и Негово Величество хляба“ – под този надслов протече той. Камбаната на църквата „Свети Великомъченик Георги” още в началото на деня възвести с тържествена литургия паметната дата.

С жителите на селото на този тържествен ден бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник кметовете Нина Генчева и Ивайло Енев, секретарят Ангел Стойчев и общинският съветник Георги Николов.
Домакинът, кметът на с. Любенова махала Иван Иванов, поздрави с „Добре дошли!“ гостите. Според добрата българска традиция те бяха посрещнати с вкусен хляб. Хлябът е символ на здравето, благополучието и гостоприемството. Открай време в Любенова махала приготвят вкусни хлябове. Местните майстори пазят и една от старите рецепти от техните баби и дядовци.
Приветствие по повод 6 май отправи и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева.

„Вие отбелязвате своя празник в един от най-красивите дни в пролетния календар – Гергьовден. Той се свързва с пробуждането на природата за живот и с един от най-обичните християнски светци – Св. Георги, защитник на доброто и победата му над злото. Вашият край е благословен с благодатна природа, а жителите му съхраняват традициите и силния дух на българина.“, се казва в поздравителния адрес, който тя връчи на г-н Иванов.

Празникът продължи – хубав, български, с пъстри носии, с музика и народни танци. В него се включиха Фолклорна група „Детелина” към Пенсионерски клуб „Доверие”, с ръководител Стойка Кирчева и Танцов състав към НЧ „Светлина-1862”, с. Любенова махала.

Предишна УЧЕНИЦИ ПРАВЯТ „ИЗКУСТВО СРЕЩУ ВАНДАЛИЗЪМ“: РАЗКРАСЯВАТ С ГРАФИТИ БЕТОННАТА СТЕНА КРАЙ СКЕЙТ ПАРКА
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ ВСЕ УЧАСТИЕ В ЮНАШКИ ИГРИ "ХАЙДУШКА СРЕЩА" 2023 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ИДВА В СЛИВЕН В НЕДЕЛЯ

Президентът Румен Радев идва на посещение утре в Сливен. В 17.30 часа той ще посети къщата-музей „Хаджи Димитър“ по случай 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АФУЗОВ ПОЗДРАВИ ПОЛИЦИЯТА С АРХАНГЕЛОВДЕН

Областният управител Минчо Афузов  поздравява служителите на полицията в Сливен и областта послучай професионалния им празник. Освен с преките си задължения, през изминалата година и половина служителите на реда бяха ангажирани

Новини Сливен

28-ГОДИШНА РОДИЛКА ИЗДЪХНА В СЛИВЕН, БЛИЗНАЧЕТАТА Й ЖИВЯХА САМО НЯКОЛКО ЧАСА

28-годишна родилка е сред жертвите на Covid-19 в Сливен за периода от 11 до 17 октомври, съобщиха от Областния кризисен щаб. Младата жена е била бременна с близнаци в началото на