ПРАЗНИК НА САМАРДАЛАТА В НОВА ЗАГОРА ПО ЛАЗАРОВДЕН
27.04.2024 386 Прегледи

ПРАЗНИК НА САМАРДАЛАТА В НОВА ЗАГОРА ПО ЛАЗАРОВДЕН

„Празник на самардалата“ в Нова Загора за втора поредна година събра жители и гости на града на Лазаровден – 27 април 2024 г. Слънчевият Градски площад приюти многобройните участници в него, пристигнали от близо и далеч, защото славата на новозагорския празник вече привлича приятели от цялата страна.

С „Добре дошли“ приветства насъбралите се усмихнатата г-жа Галя Захариева  – кмет на Община Нова Загора и откри второто издание на Празника на самардалата 2024.

Специален гост – водещ на деня беше любимият на Нова Загора артистичен и духовит Ути Бъчваров.

Организаторите  – Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, отново бяха подготвили изненади, за да се превърне денят в пъстър народен празник.

Красиви софри бяха подредили участниците в кулинарната изложба – представители на читалища и пенсионерски клубове от Нова Загора и села в общината: Асеновец, Баня, Богданово, Брястово, Бял кладенец, Езеро, Каменово, Коньово, Любенова махала, Млекарево, Омарчево, Прохорово, Радево, Сокол, Стоил войвода, Събрано, Съдиево и училището в с. Съдиево. Те бяха оценявани от жури в състав: председател – Ути Бъчваров и членове – кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и председателя на читалището домакин Георги Николов. Докато те вкусваха от гозбите, „на мегдана“ зазвучаха фолклорните ритми, а възпитаници на състави и школи в Нова Загора вплетоха своите гласове и танцови стъпки в истинско народно веселие. За празничната атмосфера допринесоха деца и младежи от  клас „народно пеене“ с ръководител Пламена Господинова, ОШИ „Илия Аврамов“ към НЧ „Д. П. Сивков – 1870“,  ДЮФА „Загорчета“ с главен художествен ръководител Енчо Енев и помощник ръководител Ивелин Иванов, ТШ „All steps – всички стъпки“, гр. Нова Загора с художествени ръководители Павлина и Стоян Петрови, Формация „Димитров“ с художествен ръководител Теодор Димитров, Клуб за народни танци „Балига“ с ръководител Росица Мангърова към НЧ „Светлина – 1872“, с. Кортен.

Автентичен самобитен дух на празника придадоха самодейците от НЧ „Светлина-1929”, с. Бял кладенец. В обособения колоритен битов кът сръчната баба Мария разточи гюзлеми, които по традиция в новозагорско са особено вкусни със самардала.

За да провокира кулинарните вкусове, част от Празника беше и търговско изложение, в което се включиха фирми и земеделски производители от региона и страната: „Палиррия България“ ЕАД гр. Нова Загора; „Дeми – Елeнa Андpeeвa 61“ OOД, гр. Асеновград; Пекарна гр. Котел, Пивоварна Трима и двама“ – гр. Сливен; Дони Тодоров Иванов, с. Стоил войвода, ЕТ „Галя Димитрова“ гр. Нова Загора.

Свое специално кулинарно изкушение, с щедрото дарение на Фирмени магазини „Аякс“ в гр. Нова Загора, забърка и най-атрактивният гост на Нова Загора – водещият и главен кулинар Ути Бъчваров. Той насити деня с апетитни аромати, с неподправен хумор и вдъхна доза мъдрост, усмивки и смях в празничния ден.

Кметът на Общината използва повода да изрази пред всички благодарност и да връчи грамота на Димитър Гичев за дългогодишното му участие  в ДЮФА „Загорчета“.

След дългата си разходка сред подредените с кулинарни изкушения маси и дегустацията на майсторски приготвените ястия, журито оцени най-добрите сред най-добрите.

Честта да връчат десетте награди имаха специалните гости народните представители Мария Белова и Десислава Танева, кметът Галя Захариева и нейният екип и председателят на читалището домакин Георги Николов.

Отличените получиха диплом и заслужени награди. Всички участници отнесоха в домовете си за спомен сувенири и грамоти за участие, а новозагорци и гостите на града опитаха от техните гозби и от приготвените от Ути Бъчваров препечени свински уши с карамелизиран лук, зелен чесън и самардала по новозагорски.

Нова среща следващата година си пожелаха всички, а от тазгодишния Празник на самардалата запазиха вълнуващи емоции, ароматна самардала и неповторимо настроение, с което да продължат пролетните празници.

 

 

Предишна ЗАПОЧНА XIX ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА „ЦВЕТЕН КАМЕРТОН“ В СЛИВЕН
Следваща ХИЛЯДИ ДОЙДОХА ЗА РЕТРО ПАРАДА В РИТЕЙЛ ПАРК - СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

86 % ОТ ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН СА ТРЪГНАЛИ НА УЧИЛИЩЕ

86 % от учениците в 7,8 и 12 клас в четвъртък са тръгнали на училище. Това съобщи за Sliveninfo Милена Чолакова, началник на РУО – Сливен. Идеята на просветното министерство

Новини Сливен

ОТКРАДНАХА 113 ЛЕВА ОТ ПОЩАТА В СЕЛО МОКРЕН

Криминалисти на РУ-Котел работят по случай на кражба от сградата на пощата в село Мокрен. Сигналът е получен на 13 февруари. Неизвестен извършител, след като е проникнал в помещение на

Новини Сливен

МЕРКИ ЗА ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ И ПРЕВЕНЦИЯ НА НАРУШЕНИЯТА В ЖИВОТНОВЪДНИЯ СЕКТОР БЯХА ОБСЪДЕНИ НА СРЕЩА С ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ АФУЗОВ

Превенцията на нарушенията и контролът в животновъдния сектор в област Сливен  бяха тема на среща на областния управител Минчо Афузов с представители и ръководители на ОДБХ, Областна дирекция „Земеделие“, сектор „Икономическа