ПРАВОСЛАВНА ГЪРЦИЯ ОДОБРИ ЕДНОПОЛОВИЯ БРАК
16.02.2024 549 Прегледи

ПРАВОСЛАВНА ГЪРЦИЯ ОДОБРИ ЕДНОПОЛОВИЯ БРАК

Гърция стана първата православна държава, одобрила еднополовите бракове.

Парламентът на страната одобри законопроекта, позволяващ сключването на граждански бракове между лица от един и същи пол, което беше аплодирано от поддръжниците на правата на ЛГБТ общността, предаде Ройтерс.

Пред парламента се бяха събрали представители и на поддръжниците, и на противниците на узаконяването на гражданския брак между еднополови двойки.

Законът дава право на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца и идва след десетилетия на кампании от страна на ЛГБТ общността за равенство на браковете в социално консервативната балканска страна, пише БТА.

„Това е исторически момент“, каза пред Ройтерс Стела Белия, ръководител на групата на еднополовите родители Rainbow Families. „Това е ден на радост.“, добави активистът.

Законопроектът беше одобрен от 176 депутати в 300-местния парламент и ще стане закон, когато бъде публикуван в Официален държавен вестник.

Въпреки че членовете на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис от дясноцентристката партия „Нова демокрация“ се въздържаха или гласуваха против законопроекта, той получи достатъчна подкрепа от лявата опозиция, в рядък израз на междупартийно единство и въпреки оспорваните дебати, пише БТА.

Преди гласуването Мицотакис призова Мицотакис призова парламента да каже „да“ на равноправието и да одобри законопроекта.

„За всеки демократичен гражданин днес е ден на радост, че утре една бариера ще бъде премахната“, заяви гръцкият премиер в реч пред депутатите.

Проучванията преди вота показват, че гърците са разделени по въпроса. Влиятелната православна църква, която вярва, че хомосексуалността е грях, категорично се противопостави на законопроекта, докато мнозина от ЛГБТ+ общността вярват, че той не стига достатъчно далеч.

Законопроектът не отменя пречките пред ЛГБТ+ двойките да използват методи за асистирана репродукция. Сурогатните бременности също така не са разрешени за ЛГБТ+ лица, въпреки че законопроектът разпознава деца, вече родени по този метод в чужбина. „Гръцко решение“, една от трите крайнодесни партии, представени в парламента, заяви, че законопроектът е „антихристиянски“ и накърнява националните интереси.

 

dnes.dir.bg

Предишна ЗАЩО НЕ ПОДКРЕПИХ НОВИТЕ ЗАПЛАТИ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ В СЛИВЕН
Следваща ХВАНАХА 17-ГОДИШЕН В МОМЕНТ НА КРАЖБА ОТ КОЛА

За автора

Може да харесате още

Новини

САНИРАНЕТО В СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА

24-та строителна площадка за саниране бе открита днес. Жилищният блок е номер 17 и се намира в квартал „Клуцохор“. На сградата предстои да бъде извършена топлоизолация на външните стени, хидро

Новини

КМЕТЪТ НА ТВЪРДИЦА АТАНАС АТАНАСОВ С ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА 24 МАЙ

УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА, УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ, УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ТВЪРДИЦА, В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, приемете

Новини

ДНЕС Е БЛАГОВЕЩЕНИЕ

На днешния ден Българската православна църква отбелязва празника Свето Благовещение. Празнува се Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя