ПП И ВЪЗРАЖДАНЕ СА ПРОТИВ 24 МАЙ ДА СТАНЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
май 25, 2022 346 Прегледи

ПП И ВЪЗРАЖДАНЕ СА ПРОТИВ 24 МАЙ ДА СТАНЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК

Според „Продължаваме Промяната“ 24 май трябва да остане официален празник, а 3 март – национален.

По-рано днес на брифинг в парламента от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще внесат промени в Кодекса на труда, с които 24 май да бъде обявен за национален празник.

Двадесет и четвърти май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото, коментира пред журналисти Благовест Белев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната“. Не е коректно, смята той, 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора, групи. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят, промени, те не ги направиха – правят ги сега, за да предизвикат отново разногласия, смята той. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи, подчерта депутатът.

За 24 май имаме абсолютен консенсус в обществото – това е български празник, празник на българската наука, на българската култура, азбука и е изключително неудачно точно в това време да се поставят такива разделителни линии, обясни Белев. На журналистически въпрос той отговори, че от „Продължаваме Промяната“ са щели да реагират по същия начин и ако предложението не е на ГЕРБ-СДС. Нашето убеждение е, че не е нито време и, второ, точно с 24 май не е коректно да се правят такива предложения, подчерта Благовест Белев. Трети март да остане национален, а 24 май – официален, уточни той.

Парламентарната група на „Възраждане“ е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да бъде обявен за национален празник, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Той определи идеята като „стара“ и „претоплена“.

„Не виждам причина това да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи“, каза Костадинов.

По думите му краткият исторически обзор показва, че без Трети март – Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май. „90 процента от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили независимост“, посочи още Костадинов.

По-рано днес от (ГЕРБ-СДС) предложиха 24 май да стане национален празник с мотива, че това е дата, която обединява всички българи.

 

dnes.dir.bg

Предишна ГЕРБ-СДС ВНАСЯ ПРЕДЛОЖЕНИЕ 24 МАЙ ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Шефът към млад служител: – Имаш нужда от повече движения на твоята възраст. – А вие от какво имате нужда: програмист или маймуна? От ФБР разпитват Ружа за криптовалутата, а

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  – Вълкът сменил ключалката и прасенцето не могло да влезе в къщи… – Тате, в приказката не е така… – На 37 си, лентяй такъв! Върви и си намери

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Вратата, на кабинета на шефа на ДАНС се отваря рязко. Шефа подскача, като вижда страхотна мадама да влиза. – Коя сте вие? – Агент! – ЦРУ, Мосад? – Орифлейм. –