ПО СЛЕДИТЕ НА ЕДНА КАМБАНА И ЕДНА КАМБАНАРИЯ

ПО СЛЕДИТЕ НА ЕДНА КАМБАНА И ЕДНА КАМБАНАРИЯ

Жеравна ни посреща слънчева, цветна, жива. Заедно сме с Иван Клисурски, Пламен Михайлов и Ивайло Николов по маршрута Сливен-Ичера-Жеравна-Котел-Медвен, тъй като имаме срещи, отново сме на колела в кампанията. На влизане в селото багер е препречил улицата, копае калдъръма – ясно е, че отново селото е без вода. Авариите тук са ежедневие, защото Жеравна не е включена в големият ВиК проект на водното дружество в Сливен, за сметка на това друго село – Нейково е попаднало в проекта. Друг е въпроса дали Жеравна, като най-посещаваното място от туристите, не е следвало да попадне приоритетно във ВиК проекта и да бъде подменена старата инфраструктура. Местните ни казват, че това са политически работи, лични отношения от години между котелската управа и Жеравна. Но така или иначе, селото „ври“ от туристи, авариите с водопровода са все по-чести. Спираме пред къщите и кафенетата, говорим с местните жители и с гостите, подаряваме от материалите ни за кампанията. Попадаме на съученик на Слави Трифонов от плевенското музикално училище – кратък разговор и поемаме към църквата „Свети Николай“. Иван Клисурски е една от причините храма в Жеравна да е постоянно отворен и да има уредник там – в 47-ят парламент той беше народен представител от Сливенския район.

В двора на храма ни чака 85 годишната Николайка Добрева – църковен настоятел на църквата „Свети Николай“. От вратата ни поздравява и настанява на ъгловото миндерче в южната страна на двора и подхваща разговора направо: „От Вашата организация Има такъв народ пари не искам, вие сте бедна партия, връщате субсидията, но от Слави Трифонов искам да възстанови камбанарията на църквата!“ – с категоричен глас се обръща към нас Николайка. Заедно с Николайка в двора сме се насъбрали и слушаме разказа за историята на изчезналата камбанария. Историята на „Желязната камбанария“ е следната: тя е подарена на Жеравна от инж. Васил Ранков – същият, който е дарил и сградата на читалището в Жеравна. Камбанарията била в лошо състояние. Имало проект за реставрация. Но вместо да реставрират, хората от въпросната фирма, нарязали камбанарията, продали желязото за скрап и повече никой не е чувал нито за тях, нито за камбанирята…Наистина профилите от желязо на камбанарията били корозирали и за да не стане беля, били премахнати , но с тях и камбанарията.

Днес, камбаната на църквата е поставена на дървото в двора и отново звъни, и напомня за празниците и за тъжните ни дни, а другата камбана е поставена на земята и посреща вярващите с тази любопитна и тъжна история. Местните хора се опитват от 3-4 години да се сдружат и да възстановят камбанарията и затова от сдружение „Фонд Жеравна“ си поставят за основна цел до 2021 да ремонтират старата камбана и да възстановят камбанарията в църквата „Свети Николай“. Явно не успяват сами. Символна е срещата ни в деня на Съединението в Жеравна, мисля си, че заедно ако опитаме, то тогава камбаната в църквата „Свети Николай“ в Жеравна ще бие отново от високо. За нея да има камбанария. Да се вижда още отдалеко.

Казват, че звъна на старата камбана, която е спукана и от много време стои в двора на църквата, се чувал в съседните села, а звука бил омагьосващ.

Поемаме към Котел. Намираме града притихнал и пуст. На площада срещаме петнадесетина млади хора седнали по кафенетата. Ръкуваме се с всеки от тях и подхващаме разговор. Само един от тях работи и живее в Котел, останалите са гурбетчии в Англия и Франция. Всички са роми и говорят в един глас, че там където са днес с децата си има правила. Работят честно, живеят почтено, печелят парите си законно. За махалата казват: Там има килими, гъби и музика! Това е живота ни в Котел, българи не останаха, но ние мирно си живеем и с малцината от тях. Раздаваме от нашите материали и се отправяме към Медвен.

В малкото селце в кръчмата в центъра са се насъбрали десетина от местните хора. Говорим за референдума и за сваленото правителство. Хората са категорични, че това е най-правилният ход на Има такъв народ-да сложи край на това лицемерно и вредно за България управление. Нека има референдуми, нека се питат хората искат ли президентска република категорични са в Медвен. И така от село на село, от град на град  отново тръгваме към Сливен. Срещите ни с Вас продължават до 29 септември в 21 – ви МИР Сливен!

 

Златомира Мострова, водач на листата на ИТН в 21 МИР – Сливен

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ПРЕПЪЛНЕНА ЗАЛА ПОСРЕЩНА ВИОЛЕТА КОМИТОВА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЕМИНАР ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЩИНСКАТА ЗАЛА „МАЙ“

„Обща характеристика на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Лица, заемащи публична длъжност. Проверка за конфликт на интереси. Несъвместимост.”.Това беше темата на семинар, провел се на

Новини Сливен

ЛЮБЕН КАМЕНОВ Е ПОБЕДИТЕЛЯТ НА ПЛАНИНСКО „БЪЛГАРКА 2018“

Любен Каменов от АСК Каменов в оспорвана битка със Стефан Стоев от АСК Ара Моторспорт подобри за трети пореден път рекорда на Планинско изкачване „Българка 2018. В първия манш Стефан

Новини Сливен

УСМИВКИ И УВЕРЕНОСТ ЗА НОВА ПОБЕДА В СЛИВЕН

Активът на ГЕРБ в Област Сливен демонстрира увереност за нова победа на изборите на 11 юли.Така, както беше на 4 април. Привърженици на партията дойдоха на откриването в зала „Сливен”