ПО-МАЛКО ТЕЖКИ КАТАСТРОФИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН
29.06.2018 2597 Прегледи

ПО-МАЛКО ТЕЖКИ КАТАСТРОФИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

„Ще бъдем безкомпромисни към нарушителите на пътя”, заяви директорът на Областната дирекция на МВР в Сливен на брифинг за дейността на полицията през изминалия месец.

Пътната безопасност е приоритетна за дирекцията и ще използваме всички налични сили и средства да намалим  пътните произшествия, които водят до загуба на човешки живот или причиняват трайни увреждания, допълни Величков. В подкрепа на това началникът на сектор „Пътна полиция”, главен инспектор Илиян Николов, представи данните за изминалия месец по отношение на пътния травматизъм на територията на областта. От началото на юни са регистрирани с 32 пътни произшествия по-малко са същия период на миналата година. Тежките ПТП са 8, като за 2017 година те са били 30 с 5 загинали и 39 ранени. За същия период на тази година няма загинали при пътни инциденти, ранените са 13. Значително е завишена дейността по осъществяване на административно наказателната дейност. За един месец са издадени общо 4329 актове, електронни и други фишове, което е с 1000 повече от месец юни миналата година.  Проведени са 12 операции по метода на широкообхватния  контрол. Предстои тежък сезон по отношение на пътната безопасност, отбеляза Николов. Летните месеци са изключително натоварени, затова са предвидени редица инициативи. Работи се в рамките на две национални кампании „Ваканция, да пазим децата на пътя”,  „Безопасно лято”, както и акции по графика  на европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL, които ще  продължат до края на месец август. Предвидени са специализирани операции за недопускане на управление на МПС от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол, наркотични  или упойващи вещества. Предстоят операции по контрол на двуколесните превозни средства- мотоциклети, мотопеди и велосипеди. Засилен контрол ще има, както по автомагистрала Тракия и главните пътища, така и по междуселските и общински пътища.

Началниците на районни управления- Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел отчетоха дейността си за изминалия месец, като също подчертаха значителния успех по отношение на пътната безопасност. За цялата дирекцията се отчита  спад с 5,8 % при регистрираните престъпления и ръст в разкриваемостта, която е 59,07% . В  РУ-Сливен за месец юни са регистрирани 73 престъпления с 18 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, като разкриваемостта се е повишила значително, отбеляза главен инспектор Димитър Кикьов началник на РУ-Сливен. Престъпленията против собствеността са 26, от които 19 кражби и 1 грабеж. Нараснали са разкритите престъпления, свързани  с употреба, притежание, разпространение и производство на наркотични вещества. За месеца са установени 17 водачи на МПС, употребили алкохол или наркотични вещества, за което са образувани бързи производства. Проведени са 8 специализирани операции по линя „изтривани лица”, в хода на които са издирени 13, обявени по различни поводи. Началникът на РУ-Сливен наблегна на провеждащите се операции във връзка с промените на Наредбата за обществения ред на територията на Община Сливен. Издадени са предписания, каза той, на заведенията, които работят след 23,30 часа за осигуряване на охрана, изграждане на видеонаблюдение, определяне на отговорник по сигурността, който да контактува с органите на реда за подаване на своевременни сигнали. Проведени са срещи с кметовете в общината за режима за регистрация на превозните средства с животинска тяга и предвидените санкции за нарушителите. Глобете са от 100 до 500 лева и изземване на кошуми, други амуниции или самите превозни средства.

РУ-Нова Загора също отчита спад при регистрираните престъпления. За месец май те са с 29 по-малко за същия период на миналата година. Разкриваемостта е 50%. Забелязва се повишаване на разкритите престъпления по линия „Наркотици” и „Акцизи”. Отчита се много добро взаимодействие с местната власт и добрата работа на мобилните екипи, които покриват населени места, в които няма постоянно полицейско присъствие.

Стабилитет при регистрираните и разкритите престъпления се наблюдава и при отчетите на районни управления Котел и Твърдица. И за двата региона приоритет е опазването на селскостопанската продукция и пътната безопасност. Началниците на районите управления отбелязаха, че се извършва ежедневно наблюдение и контрол на лица, склонни към извършване на противоправни деяния. Подчертаха добрата работа между местната администрация и кметовете с мобилните екипи.

Димитър Величков отбеляза, че  по отношение на метеорологичната обстановка и обилните валежите в региона  е разпоредил сформирането на кризисни щабове в Сливен и районните управления за навременна обмяна на информация и бърза реакция. Той подчерта, че е създадени  добра координация между областната управи и местната власт. Въпреки подобряване на времето щабовете остават в готовност.

В тази връзка началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен инспектор Андрей Алексиев представи данни за изминалия месец по отношение на натовареността на екипите. Служителите на РД”ПБЗН”-Сливен са реагирали на 97 сигнала за произшествия, от които 60 пожара, 36 аварийно-спасителни дейности, един сигнал е бил недействителен. Пожарникарите са спасили 2150 декара житни масиви, като два от тях са били предизвикани от мълнии. За целия месец са отводнили 8 сгради и са евакуирали 5 автомобила от наводнено пътно платно. Посетени са 7 катастрофи с транспортни средства.

От началото на годината са посетени 402 произшествия. Основно внимание се обръща на превантивната и контролна дейност, каза главен инспектор Алексиев, провеждат се срещи  със земеделските производители за запознаване с пожарната безопасност, следи за недопускане на нарушения.

В заключение Димитър Величков подчерта, че въпреки командироването на служители от дирекцията в морските курорти, ще бъде направена организация за осигуряване на обществения ред и пътната безопасност в областта. Предвидени са сили и средства за малките населени места и отдалечените райони. За опазване на селскостопанската продукция от престъпни посегателства  ще бъдат използвани Специализираните полицейски сили и екипи на жандармерията.

Предишна ПРИКЛЮЧИ МЛАДЕЖКИ ЛАГЕР "ЗДРАВЕЙ ЗДРАВЕ"
Следваща ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА "ДИАБЕТЪТ НЕ НИ СПИРА" СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КАРУЦАР Е РАНЕН СЛЕД УДАР В МИКРОБУС

На 5 август, в 23,15 часа, в РУ-Котел е получено съобщение за настъпило пътно произшествие в с.Мокрен с пострадал. 46-годишен мъж, жител на община Търговище, при управление на микробус „Мерцедес“

Новини Сливен

СТ. КОМИСАР ДИМИТЪР ВЕЛИЧКОВ: ДОБРОТО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ИНСТИТУЦИИ Е ГАРАНТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ

Работна среща, председателствана от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков, се проведе днес в сградата на  Областната дирекция на МВР в Сливен. Участие взеха областният управител Минчо Афусов, директорът

Новини Сливен

ПИЯН ШОФЬОР, КОЙТО НЯМА КНИЖКА, КАТАСТРОФИРА

Неправоспособен водач, употребил алкохол над 1.2 промила, е задържан в РУ-Нова Загора. 51-годишният С.Л. от село Хан Аспарухово, обл. Стара Загора, е катастрофирал в района на 32-ри км. по път

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

17 − 13 =