„ПО ЕНЬОВДЕН НА СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА“
юни 25, 2023 974 Прегледи

„ПО ЕНЬОВДЕН НА СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА“

Под открито небе край р. Тунджа тази година Община Нова Загора, Кметство с. Баня и НЧ „Петко Енев – 1932“ с. Баня посрещнаха на 24 юни обичащите билките, народните песни и танци. Гласове на гайди от Гайдарската школа на Стоян Христанов огласиха  с. Баня сутринта, за да извикат усмивките на домакините и гостите на новата инициатива – „По Еньовден на събор край Тунджа“. Водещата на събитието – Катерина, пременена с гиздава народна носия и с венец от дъхави цветя, възвести началото със стихове за самодиви.  Свое приветствие към насъбралите се отправи кметът на Община Нова Загора Галя Захариева. „Честит и благословен Еньовден!“ пожела тя и благодари на всички, които откликнаха с готовност и много труд на идеята и съдействаха за организацията на празника. „Надявам се днес да дадем старт на една традиция, която да остане и да пребъде и след нас!“, допълни г-жа Захариева.
Мястото на събитието сред живописната природа край село Баня беше преобразено. В близост до откритата сцена беше обособена „Търговска алея“, а на щандовете можеха да се открият билки и множество билкови лечебни и козметични продукти, ароматни сокове и всякакви изкушения, съдържащи в себе си частица от природата. Атрактивно кътче призоваваше с надписа си: „Мястото от нас, фотото от Вас“ любители на снимките да запечатат щастливите си усмивки от деня.  Всички желаещи имаха удоволствието да вкусят ароматно сладко от рози, приготвено на място.

Водещата разказа истории за поверия, свързани с Еньовден – за култа към слънцето, за магичната сила на росата и самодивите. Обясни защо венецът, който предизвика силен интерес, е изплетен от 77 билки и половина – по една за всички болести и за болестта без име. Гостите имаха възможността да се проврат през него за здраве.
Самодейна група с художествен ръководител Мария Дичкова към читалището в с. Баня изпълни трудово-поминъчни песни, с които жените са наричали билките, за да запазят магичната им сила и с това постави началото на фолклорния маратон, в който се включиха възпитаници на ОУ „Злати Терзиев“, с. Баня, Пенсионерски клуб „Златна есен“ гр. Нова Загора; Клуб за народни танци „Балига“ и самодейци от читалища в селата: Баня, Коньово, Млекарево, Любенова махала, Новоселец, Сокол, Полско Пъдарево, Събрано, Бял кладенец, Еленово, Кортен и НЧ „Напредък – 2001“ гр. Нова Загора.

С неподправените си усмивки, с невероятния заряд, с разказаните приказки, със звънките песни, с красивите народни танци и пресъздадените обичаи, участниците вдъхнаха живот на сцената и споделиха с публиката любовта си към фолклора в един от най-красивите дни от годината – Еньовден.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ГОРЯ ВИЛА НА СЛИВЕНСКИ СВЕЩЕНИК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН Е НОМИНИРАНА В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

Община Сливен е сред номинираните в годишните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). Номинацията на Сливен е заради ГИС – уникалната за страната географска информационна система, разработена от

Новини Сливен

ПЪТИЩАТА В ОБЩИНА СЛИВЕН СА ПРОХОДИМИ

В планинската част на община Сливен има обилни снеговалежи и образувана малка снежна покривка. Независимо от силния вятър през нощта, няма снегонавявания и поражения по пътната инфраструктура. Пътищата са проходими.

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН Е НА ПЪРВО МЯСТО В СТРАНАТА ПО НАМАЛЕНИ ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Само за 1 година просрочените задължения на Община Сливен са намалели с 10 млн. лева. Това ни нарежда на първо място в страната сред всички община, обяви във вторник кметът