ПОЩЕНСКА МАРКА С ГЕРБА НА СЛИВЕН БЕШЕ ПУСНАТА В УПОТРЕБА, КАКТО И МАРКА С ГЕРБА НА КРУМОВГРАД
09.12.2022 702 Прегледи

ПОЩЕНСКА МАРКА С ГЕРБА НА СЛИВЕН БЕШЕ ПУСНАТА В УПОТРЕБА, КАКТО И МАРКА С ГЕРБА НА КРУМОВГРАД

Две нови пощенски марки и плик с печат с гербовете на общините Сливен и Крумовград бяха валидирани от Министерството на транспорта и съобщенията. Филателното издание е второ на тема „Българска градска хералдика. Пускането им бе отбелязано с церемония по валидиране в Крумовград, на която присъства секретарят на община Сливен Валя Радева.
„Радвам се, че нашият герб е на пощенска марка, защото мисля, че не е отминало времето на традиционното писмо и сливенският символ ще има възможност да пътува в страната, а защо не и по света“, каза тя.

Автор на сливенския герб е Евгени Вълев, като в сегашния му вид е приет през 1996 г. Символът изразява неговата идентичност и връзката на традиции – минало и настояще. Гербът има форма на готически триъгълен щит. Върху него са изобразени – конник с тръба и Стария бряст. Венечно върху щита е разположена зидова корона с пет зъбера. Гербът присъства като елемент от знамето и печата на град Сливен. Гербът на община Крумовград е създаден от Кирил Гогов и приет като такъв през 1998 г. Основният елемент е конят, изобразени са тополовите листа на Крумовград, както и крепостни стени.
Авторът на листа с двете марки доц. д-р Ненко Атанасов каза, че изборът на двата герба не е случаен, защото малко общини имат красиви гербове с високи художествени качества. Домакин на събитието беше кметът на Крумовград Себихан Мехмед.

Новите марки са отпечатани в тираж от 5 500 броя.

Предишна СЛИВЕН ЗАГУБИ ГОЛЕМИЯ ТРЕНЬОР ПО ПЛУВАНЕ КРАСИМИР ГЮЗЕЛЕВ
Следваща ДВЕ КОМПАНИИ ОТ ГРУПАТА ЕЛЕКТРОХОЛД СА НОСИТЕЛИ НА ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА „ИСТИНСКИ ЛИДЕР“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЖИТЕЛ НА ШИВАЧЕВО Е ХВАНАТ ДА КАРА СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИК

Служители на РУ-Твърдица са установили водач, употребил наркотици, при извършване на патрулна дейност в град Шивачево. На 20 януари е спрян за проверка лек автомобил „Хонда“, управляван от 37-годишния И.Р.

Новини Сливен

В СЛИВЕН СЕ ПРОВЕЖДА ДЕВЕТИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКОВНА МУЗИКА

В църквата „Света София“ започна деветият фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“. Участват смесеният хор „Добри Чинтулов“, с диригент Георгиос Филаделфевс, смесеният хор „Петко Стайнов” при читалище

Новини Сливен

НА 8 АВГУСТ ЩЕ БЪДЕ ОГРАНИЧЕНО ДВИЖЕНИЕТО ПРИ СЕЛИЩЕ „КАЧУЛКА“ – АГЛИКИНА ПОЛЯНА ДО РАЗКЛОНА ЗА СЕЛО БЕЖЕВЦИ

На 8 август, събота, ще бъде ограничено движението на хора и превозни средства в района на селище „Качулка“. Причината е 16-ото Международно автомобилно рали „Твърдица“. Стартът на състезанието е сечището