ПОЧИТ КЪМ ПЪРВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НЧ „ЗОРА“

ПОЧИТ КЪМ ПЪРВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НЧ „ЗОРА“

В навечерието на Деня на народните будители работещите в Народно читалище „Зора 1860“  организираха заупокойна молитва и поднесоха венец в памет на Стефан Георгиева Гидиков – първият председател на читалището –  на гроба му в Новоселски гробища.

Ето съчиненото от Добри Чинтулов стихотворение, издълбано върху надгробната мраморна плоча на Стефан Георгиев Гидиков.

Прахът на Стефан Гидика
Почива тук и нам вика:
търсил съм щасте в търговия,
но всичко празно, пустотия!

Съпруга, рожбици оставих,
а за народа що направих –
за него, ах! Да кажа мога –
излизам днес пред съдник-бога.

Точно преди една година беше открита и паметна плоча на възрожденеца, която е поставена  на сградата на Библиотека „Зора“. Средствата за нея бяха събрани на благотворителен концерт и от служителите на библиотеката.

Основаването и първите години от дейността на сливенското читалище „Зора“ са свързани с името на Стефан Георгиев Гидиков /1837-1871/. В младостта си той се занимава с търговия, а към 1856 г. заминава да учи в Одеса. Поради липса на средства прекъсва учението си, посещава Румъния и Сърбия. Там се запознава с Георги С. Раковски и става негов възторжен почитател и сподвижник, разпространител на съчиненията му.

През 1859 година Стефан Г. Гидиков се завръща в родния си Сливен. „Достоен мъж, честен, откровен, голям родолюбец, енергичен, бистър ум…“ – така го описва в „Опит за история на гр. Сливен“ д-р Симеон Табаков. Стефан Гидиков е душата на будната сливенска интелигенция. През 1859 година „той е държал една пламенна реч пред многолюдно събрание в тогавашното Сливенско класно училище, вследствие на което  се основало читалище „Зора“.

За пръв председател на „Зора“ е избран Стефан Георгиев Гидиков, който държи и първата сказка за ролята на читалищата пред гражданите в голямата стая на взаимното училище. Както посочва Стилиян Чилингиров, „речта му направила силно впечатление и читалището започнало своя живот под неговото ръководство“ . Стефан Г. Гидиков го председателства до 1863 година.

Подробни биографични материали за него има в „История на град Сливен” от Симеон Табаков и в „Юбилеен сборник на народното читалище „Зора” в Сливен” от 1910 година.

Предишна РБ "САВА ДОБРОПЛОДНИ" ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 1 НОЕМВРИ С ПРОЖЕКЦИЯ НА ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ, ПОСВЕТЕН НА АРХ. ГЕОРГИ КОЗАРОВ
Следваща ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

8 ГЛОБИ И 2 АКТА СА СЪСТАВЕНИ НА УЧАСТНИЦИ В ПРОТЕСТИТЕ ПРЕЗ УИКЕНДА В СЛИВЕН

Служители на РУ-Сливен и ОДМВР-Сливен са осъществили охранителни мероприятия по заявени в Община Сливен протестни действия. На 24 и 25 ноември са проведени специализирани операции на територията на РУ-Сливен за

Новини Сливен

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ

Общински съвет Сливен, на основание чл.68, ал.1 и ал.3 от Закона за съдебната власт, чл. 21, ал.1, т. 23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и Решение №

Новини Сливен

УЧЕНИК ОТ ППМГ С ПЪРВА НАГРАДА ОТ ПРОЛЕТНОТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИЗИКА

Първа награда от Пролетното национално състезание по физика, провело се в периода 9-11 март 2018 г. в гр. Стара Загора, извоюва Николай Златинов Стоянов от 7. клас на ППМГ „Добри

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

13 + eighteen =