ПОЧИТ КЪМ ПЪРВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НЧ „ЗОРА“

ПОЧИТ КЪМ ПЪРВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НЧ „ЗОРА“

В навечерието на Деня на народните будители работещите в Народно читалище „Зора 1860“  организираха заупокойна молитва и поднесоха венец в памет на Стефан Георгиева Гидиков – първият председател на читалището –  на гроба му в Новоселски гробища.

Ето съчиненото от Добри Чинтулов стихотворение, издълбано върху надгробната мраморна плоча на Стефан Георгиев Гидиков.

Прахът на Стефан Гидика
Почива тук и нам вика:
търсил съм щасте в търговия,
но всичко празно, пустотия!

Съпруга, рожбици оставих,
а за народа що направих –
за него, ах! Да кажа мога –
излизам днес пред съдник-бога.

Точно преди една година беше открита и паметна плоча на възрожденеца, която е поставена  на сградата на Библиотека „Зора“. Средствата за нея бяха събрани на благотворителен концерт и от служителите на библиотеката.

Основаването и първите години от дейността на сливенското читалище „Зора“ са свързани с името на Стефан Георгиев Гидиков /1837-1871/. В младостта си той се занимава с търговия, а към 1856 г. заминава да учи в Одеса. Поради липса на средства прекъсва учението си, посещава Румъния и Сърбия. Там се запознава с Георги С. Раковски и става негов възторжен почитател и сподвижник, разпространител на съчиненията му.

През 1859 година Стефан Г. Гидиков се завръща в родния си Сливен. „Достоен мъж, честен, откровен, голям родолюбец, енергичен, бистър ум…“ – така го описва в „Опит за история на гр. Сливен“ д-р Симеон Табаков. Стефан Гидиков е душата на будната сливенска интелигенция. През 1859 година „той е държал една пламенна реч пред многолюдно събрание в тогавашното Сливенско класно училище, вследствие на което  се основало читалище „Зора“.

За пръв председател на „Зора“ е избран Стефан Георгиев Гидиков, който държи и първата сказка за ролята на читалищата пред гражданите в голямата стая на взаимното училище. Както посочва Стилиян Чилингиров, „речта му направила силно впечатление и читалището започнало своя живот под неговото ръководство“ . Стефан Г. Гидиков го председателства до 1863 година.

Подробни биографични материали за него има в „История на град Сливен” от Симеон Табаков и в „Юбилеен сборник на народното читалище „Зора” в Сливен” от 1910 година.

Предишна РБ "САВА ДОБРОПЛОДНИ" ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 1 НОЕМВРИ С ПРОЖЕКЦИЯ НА ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ, ПОСВЕТЕН НА АРХ. ГЕОРГИ КОЗАРОВ
Следваща ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПСИХОЛОЖКАТА РАДОСТ ОВАГИМЯН, ШЕФ НА ЦЕНТЪРА ЗА КОНСУЛТАТИВНА РАБОТА И ПСИХОТЕРАПИЯ „СЕНС“: „ПРОТЯГАМЕ РЪКА КЪМ ВСЕКИ, КОЙТО ПОТЪРСИ НАШАТА ПОДКРЕПА“

Радост Овагимян е  психолог- консултант по професионални умения, свързани с когнитивно поведенческо консултиране, консултиране при зависимости, групово консултиране, мотивация на поведението и психодиагностика. Тя практикува в Стара Загора, но от

Новини Сливен

„ВАКАНЦИЯ ЗДРАВЕЙ! ДА ИГРАЕМ БЕЗОПАСНО!“

60 деца се включиха във финалния етап на състезанието „Ваканция здравей! да играем безопасно“. В зала „Сливен“ учениците от сливенските училища от V и VI клас взеха участие по теми,

Новини Сливен

18-ГОДИШЕН УЧЕНИК ОТ ТВЪРДИЦА Е ЗАДЪРЖАН ЗА КРАЖБА

Криминалисти на РУ- Твърдица разкриха взломна кражба, броени часове след получаване са сигнала. На 26 Февруари, около 16,30 часа, 37-годишен мъж е подал заявление за кражба на телевизор от дома

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

19 + ten =