ПОЧИТ КЪМ ПЪРВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НЧ „ЗОРА“

ПОЧИТ КЪМ ПЪРВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НЧ „ЗОРА“

В навечерието на Деня на народните будители работещите в Народно читалище „Зора 1860“  организираха заупокойна молитва и поднесоха венец в памет на Стефан Георгиева Гидиков – първият председател на читалището –  на гроба му в Новоселски гробища.

Ето съчиненото от Добри Чинтулов стихотворение, издълбано върху надгробната мраморна плоча на Стефан Георгиев Гидиков.

Прахът на Стефан Гидика
Почива тук и нам вика:
търсил съм щасте в търговия,
но всичко празно, пустотия!

Съпруга, рожбици оставих,
а за народа що направих –
за него, ах! Да кажа мога –
излизам днес пред съдник-бога.

Точно преди една година беше открита и паметна плоча на възрожденеца, която е поставена  на сградата на Библиотека „Зора“. Средствата за нея бяха събрани на благотворителен концерт и от служителите на библиотеката.

Основаването и първите години от дейността на сливенското читалище „Зора“ са свързани с името на Стефан Георгиев Гидиков /1837-1871/. В младостта си той се занимава с търговия, а към 1856 г. заминава да учи в Одеса. Поради липса на средства прекъсва учението си, посещава Румъния и Сърбия. Там се запознава с Георги С. Раковски и става негов възторжен почитател и сподвижник, разпространител на съчиненията му.

През 1859 година Стефан Г. Гидиков се завръща в родния си Сливен. „Достоен мъж, честен, откровен, голям родолюбец, енергичен, бистър ум…“ – така го описва в „Опит за история на гр. Сливен“ д-р Симеон Табаков. Стефан Гидиков е душата на будната сливенска интелигенция. През 1859 година „той е държал една пламенна реч пред многолюдно събрание в тогавашното Сливенско класно училище, вследствие на което  се основало читалище „Зора“.

За пръв председател на „Зора“ е избран Стефан Георгиев Гидиков, който държи и първата сказка за ролята на читалищата пред гражданите в голямата стая на взаимното училище. Както посочва Стилиян Чилингиров, „речта му направила силно впечатление и читалището започнало своя живот под неговото ръководство“ . Стефан Г. Гидиков го председателства до 1863 година.

Подробни биографични материали за него има в „История на град Сливен” от Симеон Табаков и в „Юбилеен сборник на народното читалище „Зора” в Сливен” от 1910 година.

Предишна РБ "САВА ДОБРОПЛОДНИ" ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 1 НОЕМВРИ С ПРОЖЕКЦИЯ НА ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ, ПОСВЕТЕН НА АРХ. ГЕОРГИ КОЗАРОВ
Следваща ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЕ НА ШОФЬОРА, ПРИЧИНИЛ СМЪРТТА НА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА В СЛИВЕН

Окръжна прокуратура – Сливен е повдигнала обвинение на 38-годишния шофьор на „Ауди Q7“, който на 7 ноември сутринта причини смъртта на 69-годишна медицинска сестра. Катастрофата, за която Sliveninfo първи съобщи,

Новини Сливен

В КОТЛЕНСКОТО СЕЛО МЕДВЕН ПОДГОТВЯТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА „ЗАХАРИСТОЯНОВИ ЧЕТЕНИЯ“

В котленското село Медвен се подготвя първото издание на „Захаристоянови четения“. Четенията ще се състоят на 27 юли, събота от 10 ч. в родното село на бележития възрожденец по повод 130 години от

Новини Сливен

НЕЗАКОННА СЕЧ НА ДЪРВЕТА В НОВОЗАГОРСКО СЕЛО

Незаконна сеч на дърва от двора на училището в село Новоселец е установено от полицейски служители на РУ-Нова Загора. На 18 юли в град Нова Загора е спрян за проверка

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

fourteen − 13 =