ПОЧИТАМЕ СВ. РАВНОАПОСТОЛНА МАРИЯ МАГДАЛЕНА
юли 22, 2018 1100 Прегледи

ПОЧИТАМЕ СВ. РАВНОАПОСТОЛНА МАРИЯ МАГДАЛЕНА

На 22 юли Православната Църква отбелязва деня на Света Мария Магдалина, чиято личност понякога се бърка с други жени, за които повествуват Евангелията. Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро.

Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) – сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва Свети евангелист Лука.

Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница („…една жена от града, която беше грешница, виж Лука 7:37) Евангелие от Лука споменава поименно Св. Мария Магдалина с думите „Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса“ (Лука 8:2).

От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус: „излекувал от зли духове и болести… и които Му услужваха с имотите си“ (Лука 8:2).

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на Св. Григорий Велики.

На този ден е и пренасянето на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 г. от Понт в Цариград. (Паметта му се празнува на 22 септември.)

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща БАНКОВ ОБИР В НЕСЕБЪР - КРАДЦИ РАЗБИХА СТЕНА И ВЗЕХА 100 000 ЛЕВА

За автора

Може да харесате още

Новини

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА ТРУДА

На 1 май голяма много държави по света отбелязват Деня на труда и на международната работническа солидарност. Денят е един от официалните празници и в България. За първи път опит

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Най-съдържателният фирмен разговор: – Шефе, а бее… – А ДЕ! – Е, да де… Интервю с циганин: – Защо правиш толкова много деца, като нямаш пари? – Па харесва ми

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

БРЕКЗИТ… UK: – Искам еднорог! ЕС: – Единорозите не съществуват, но вместо това можете да имате пони. UK: – Гласувам против понито ви! ЕС: – Вече обсъдихме това подробно: пони

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

ten − seven =