ПОЧИТАМЕ СВ. РАВНОАПОСТОЛНА МАРИЯ МАГДАЛЕНА
22.07.2018 1305 Прегледи

ПОЧИТАМЕ СВ. РАВНОАПОСТОЛНА МАРИЯ МАГДАЛЕНА

На 22 юли Православната Църква отбелязва деня на Света Мария Магдалина, чиято личност понякога се бърка с други жени, за които повествуват Евангелията. Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро.

Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) – сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва Свети евангелист Лука.

Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница („…една жена от града, която беше грешница, виж Лука 7:37) Евангелие от Лука споменава поименно Св. Мария Магдалина с думите „Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса“ (Лука 8:2).

От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус: „излекувал от зли духове и болести… и които Му услужваха с имотите си“ (Лука 8:2).

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на Св. Григорий Велики.

На този ден е и пренасянето на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 г. от Понт в Цариград. (Паметта му се празнува на 22 септември.)

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща БАНКОВ ОБИР В НЕСЕБЪР - КРАДЦИ РАЗБИХА СТЕНА И ВЗЕХА 100 000 ЛЕВА

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Албена кара леката си кола, забелязва няколко работници, качени на електрическите стълбове край пътя и възкликва: – Боже мой, как са разбрали, че съм начинаещ шофьор? Много по-добре е да

Новини

НОМИНИРАХА ИВАН ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Първа кандидатура за нов главен прокурор. Досегашният заместник главен прокурор Иван Гешев влиза в битката за поста, предаде Канал 3. Предложението беше направено преди минути на започналия пленум на ВСС.

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

След работа мъжът се прибира на бегом у дома, хвърля се към жена си, целува я и я носи в спалнята, където правят бурен и страстен секс. Уморени лежат: –

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

twenty − seven =