ПОЧИТАМЕ СВ. РАВНОАПОСТОЛНА МАРИЯ МАГДАЛЕНА
юли 22, 2018 993 Прегледи

ПОЧИТАМЕ СВ. РАВНОАПОСТОЛНА МАРИЯ МАГДАЛЕНА

На 22 юли Православната Църква отбелязва деня на Света Мария Магдалина, чиято личност понякога се бърка с други жени, за които повествуват Евангелията. Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро.

Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) – сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва Свети евангелист Лука.

Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница („…една жена от града, която беше грешница, виж Лука 7:37) Евангелие от Лука споменава поименно Св. Мария Магдалина с думите „Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса“ (Лука 8:2).

От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус: „излекувал от зли духове и болести… и които Му услужваха с имотите си“ (Лука 8:2).

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на Св. Григорий Велики.

На този ден е и пренасянето на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 г. от Понт в Цариград. (Паметта му се празнува на 22 септември.)

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща БАНКОВ ОБИР В НЕСЕБЪР - КРАДЦИ РАЗБИХА СТЕНА И ВЗЕХА 100 000 ЛЕВА

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Диета за отслабване по Фън шуй: – Завъртете хладилника с вратата към стената. Усещаш смисъла на шофьорският курс, и парите които си изръсил за него, когато в „МЕТРО“ даваш път

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Първи март. В кръчмата. Компания фенове патриоти поръчват „Една мартеничка“. Келнерът: – Какво е това? – А бе момче, донеси кана червено и кана бяло с петало суджук. – Подсъдими,

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Съдията: – Вие ли откраднахте преди една седмица буре с ракия? – Да. – Полицията е намерила у вас празно буре. Къде е ракията? – Изпих я. – Не

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

13 + 19 =