ПОЧИНА ГЕН. СЪБИ СЪБЕВ, РОДЕН В СЕЛО ЖЕЛЮ ВОЙВОДА И УЧИЛ В СЛИВЕН
24.03.2024 1027 Прегледи

ПОЧИНА ГЕН. СЪБИ СЪБЕВ, РОДЕН В СЕЛО ЖЕЛЮ ВОЙВОДА И УЧИЛ В СЛИВЕН

Той беше първият национален военен представител на България в НАТО, издъхна на 74-годишна възраст

Рано тази сутрин е издъхнал първият български представител в Щаб квартирата на НАТО в Брюксел ген. Съби Събев, съобщиха от информационния център на Министерството на отбраната.

„От 1 октомври 2002 до 23 декември 2004 г. е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел, след приемането на страната в Алианса. Изгражда военното представителство в рамките на националната делегация в НАТО и го интегрира във всички дейности на Военния комитет на Алианса. В началото на 2005 г. излиза в запаса”, гласи съобщението на сайта на военното ведомство.

Ген. Събев беше кандидат-вицепрезидент с кандидат-президент Трайчо Трайков на президентските избори през 2016 г. Кандидатурата му беше издигната от Коалиция „Реформаторски блок“. Член е Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, бил е член и председател на неговия Управителен съвет. От 2017 г. е съосновател и избран за член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България за периода 2017 – 2020.

Ген. Събев е роден в сливенското село Желю войвода на 29 януари 1950 г. Средното си образование завършва в Сливен в Техникум по електротехника „Мария С. Кюри“. През 1975 г. завършва Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия специалност „Щабни ВВС“ и излиза като лейтенант и инженер по радиоелектроника. Получава назначение като началник-щаб на 1-ва транспортно-десантна ескадрила в 16-и транспортен авиополк на летище Доброславци. През 1982 г. завършва Военната академия в София. След като завършва академията е назначен за началник-щаб на 13-и вертолетен полк бойни вертолети.

„Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за демократичните ценности, за реформите в страната и за трансформацията на Въоръжените сили. В навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването ни към НАТО се разделяме с първия военен представител на България в Главната квартира на НАТО.

Той отстояваше твърдо и открито позициите си. Беше активен и допринасяше за разбирането на проблемите в сферата на сигурността и отбраната. Допринесе и със своите анализи за войната в Украйна и с категоричната си подкрепа за правото й да възстанови териториалната си цялост.

През военната си кариера ген. Събев работи за изграждането и укрепването на военните способности и структури на ВВС и за реформата на Българската армия, ръководи разработката на доктринални документи, стратегически прегледи, планове и анализи, включително за участие на военни контингенти в учения и операции на НАТО по опазване на мира. Ръководи провеждането на първия преглед на структурите на Българската армия и изработването на “Актуализиран план 2004” за нейното преструктуриране и развитие. Като военен представител изгради и интегрира националното военно представителство в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му работни органи.

Каквото и да кажа за неговата кариера и принос ще е недостатъчно.

Искрени съболезнования на семейството, приятелите и съмишлениците!

Бог да го прости!”, пише военният министър Тодор Тагарев.

 

www.flagman.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща МАРИЯ ГАБРИЕЛ ОТТЕГЛЯ КАНДИДАТУРАТА СИ ЗА ПРЕМИЕР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 19. 03. 2019 г. (вторник)  до 12.00 ч. е прекъснато водоподаването в част от центъра район

Новини Сливен

Д-Р ВАСИСЛАВ ПЕТРОВ НАГРАДИ БИВШИ ДИРЕКТОРИ И ГЛАВНИ СЕСТРИ НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА В СЛИВЕН

Бивши директори и главни сестри на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен получиха награди за своята дейност през годините на тържество по повод 140 години от създаването на болницата. Отличията връчи д-р

Новини Сливен

ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА МАЛКИЯ МУК – ПОВИК ЗА ДОБРОТА, КРАСОТА И СПРАВЕДЛИВОСТ

Защо „Приказките не са празни приказки“? –Интервю с Ивайло Гандев, режисьор на представлението. Новият спектакъл на Сливенския драматичен театър е част от майските дни на културата „Сливенски огньове“. Премиерата е