ПОЧИНА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ
14.03.2024 380 Прегледи

ПОЧИНА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит почина на 78-годишна възраст.

Новината беше съобщена минути преди 23 часа от митрополит Антоний, а в 23.30 часа от Светия синод официално потвърдиха за кончината на Негово Светейшество.

„Боголюбиви братя и сестри, на 13.03.2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил.

Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa „Анестезиология и интензивно лечение“, на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!“, гласи съобщението на Синода.

В края на ноември миналата година патриархът беше приет във Военномедицинска академия заради белодробно заболяване. Днес състоянието му се е влошило и той е починал в 22:22 часа тази вечер, уточниха от Светия синод.

Утре Светият синод се събира на извънредно заседание, на което ще реши следващите си стъпки, съобщи пред медиите главният секретар на Синода епископ Герасим. Съгласно канона митрополитите трябва да изберат наместник, който да води заседанията, след което в 4-месечен срок да бъде избран нов патриарх.

От Министерския съвет съобщиха, че денят на траур в памет на патриарха съвпада с деня на поклонението – предстои Светият синод да обяви кога ще бъде то.

В профила си във Фейсбук митрополит Антоний написа – „Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение! Светъл път, Светейший владико!“

Президентът, премиерът, политически и обществени фигури отдадоха почит на Негово Светейшество.

Последната официална информация от Светия синод за състоянието му беше разпространена на 21 януари, а седмица по-късно Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний съобщи в ефира на БНТ, че състоянието на Негово Светейшество се е подобрило.

През септември миналата година патриарх Неофит отново беше хоспитализиран, но заради обостряне на хронично заболяване.

Симеон Николов Димитров е светското име на патриарх Неофит.

Роден е на 15.10.1945 г. в гр. София. След завършване на основното си образование, е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Следва в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София и прави богословска специализация в катедрата по „Църковно пение“ при Московската духовна академия.

Постриган е в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим в Троянската Света обител през 1975 г.

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като Патриарх Български е извършена още същия ден в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Новината за смъртта на патриарха идва в момент на разкол в църквата заради избора на Сливенски митрополит след смъртта на предишния.

В така създалата се ситуация Българската православна църква влиза в два паралелни избора и ще е трудно да се намери добрият баланс, заяви пред БНТ доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Според богослова Иван Нушев най-разумно би било изборът на Сливенски митрополит да бъде отложен, докато не се избере нов патриарх. Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор коментира, че не вижда пречка това да се случи.

 

БНТ

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща РУМЕН БОЗУКОВ СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ БОРБАТА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЕДИЦИНСКИ РАБОТНИЦИ ОТ САГБАЛ „ЕВА“ В ГРАД СЛИВЕН СЕ ВЪЗПОЛЗВАХА ОТ ОРГАНИЗИРАНИЯ ПРИЕМ ЗА ПОДМЯНА НА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА САМОЛИЧНОСТ

Вчера в сградата на сектор „БДС” на улица”Миркович” №2 в зала, различна от общия прием, бяха приети заявленията на медицински работници от САГБАЛ „Ева” в град Сливен. Искането за „организиран

Новини Сливен

ИЗГОРЯ ЗАВЕДЕНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ ПАЗАР В СЛИВЕН

Изгоря заведение на общинския пазар в Сливен, съобщи за БТА говорителят на областната полиция Първолета Мандинска. Сигналът за пожара е бил получен малко след 1 часа, тази нощ. Няма пострадали,

Новини Сливен

ОГНЕБОРЦИ ПОМОГНАХА НА МЪЖ И ЖЕНА, ПРЕТЪРПЕЛИ КАТАСТРОФА

Екип на РСПБЗН-Нова Загора е оказал съдействие при пътен инцидент. Около 07,26 часа, на 25 януари, на пътя с.Пет могили- гр.Раднево, е възникнало пътно произшествие с лек автомобил „Хонда СR-V“.