„ПОТОМЦИ НА ВОЙВОДИ“ ПРИКЛЮЧВА НА 15 МАЙ
май 14, 2018 1596 Прегледи

„ПОТОМЦИ НА ВОЙВОДИ“ ПРИКЛЮЧВА НА 15 МАЙ

Творческите игри „Потомци на войводи”, които се провеждат на крепостта Туида, ще приключат на 15 май. Лошото петъчно време наложи промяна в предварителната програма, затова доста от събитията ще се проведат във вторник. В 10 ч. ще започне концертът на певчески фолклорни читалищни групи „Потомци на войводи”, а два часа по-късно – Училище по народни танци. От 10,30 до 12,30 часа и от 13 до 15 ч. ще се проведат занимания за деца в три модула: „Природа и посоки”/”Хайдушко оцеляване”; „Майсторилница” и „Ловки, бързи и съобразителни”. Закриването на творческите игри е в 15,30 часа.
„Потомци на войводи” започнаха в късния следобед на 11 май на крепост Туида. На сцената бяха наградени отличени деца, участвали в кампания „Хайдушки времена” и „Сръчността на българката” от три сливенски училища: ОУ „Панайот Хитов”, СУ „Йордан Йовков” и ОУ „Елисавета Багряна”. Над 220 деца от тези училища участваха в кампанията. След това наградените деца се включиха във възстановка на клетвата на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Програмата продължи със спектакъла „Детските години на Хаджи Димитър” на театралната трупа с ръководител Вяра Начева. Последва концертът на АНПТ-Сливен „Байрак се развява”. В края на първия ден всеки присъстващ имаше възможност да опита прекрасни сливенски милинки.
Вторият ден на игрите събра на крепостта Туида малки и големи. Денят започна с концерта „Хайдушки времена” на фолклорен клуб „Мъниста” при НЧ „Дружба-1993” и фолклорен певчески колектив „Савуленки” при НЧ „Ангел Димитров-1937”. Програмата продължи с Училище по народни хора, ръководено от фолклорен клуб „Мъниста”. По обяд всеки присъстващ имаше възможност да опита от 8-те вида баници: със сирене, спанак, локум, ориз, ябълка, тиква, сладка баница и млечна баница. „Горд е българският дух” бе името на музикално-танцовият спектакъл, посветен на 140 години от Освобождението на България. В него участваха ФТА „Тракийска китка”, ДФТК „Здравец” при НЧ „Слънце-1928”-с.Гавраилово и НЧ „Светлина-1926”-с.Селиминово. В 16,30 ч. започна награждаването на отличените деца в кампания „Хайдушки времена” и „Сръчността на българката” от 4 сливенски училища: НУ „Васил Левски”, ОУ „Д-р Иван Селимински”, ОУ „Димитър Петров” и СУ „П.Яворов”. Над 260 деца от тези училища участваха в кампанията. След това всички отличени се включиха във възстановка на клетвата на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Театралната трупа на Вяра Начева представи постановката „Юнашки глави”. По-късно всеки имаше възможност да научи повече и да опита от вкусните сливенски гювечи, представени от възпитаниците на ПГХТ „Акад.Н.Неделчев”. Гостите на игрите можеха да избират между тюрлюгювеч по сливенски, сливенски тюрлюгювеч от кв. „Речица”, рибен гювеч по калугерски, сливенски гювеч с месо, и др. Програмата на игрите продължи с постановката „Шибил” на театралната трупа на Вяра Начева, а по-късно се състоя и открит урок „Оръжия и облекла на хайдутите”, представен от сдружение „Хайдути”.
Голям бе интересът към различните модули в детската програма на игрите. В Училището за хайдути доброволци от сливенски училища разказваха на децата за това как хайдутите са се ориентирали за посоките по звездното небе, за знаците на природата, които са им показвали посоките, за хайдушката храна, за това как са палели огън и много други любопитни неща от ежедневието на хайдутите. Всеки можеше да опита и пет различни вида чай: от бял равнец, котешка стъпка, липа, лайка и мента, и да научи много интересни неща за билките и как са били използвани от хайдутите. Или да напише писмо с мастило от шикалки и птиче перо. В модул „Силни като войводите” през целия ден се включваха деца, които участваха в различни игри. Модулът бе ръководен от представители на Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина”. Антон Въндев от клуба сподели, че за децата тези игри са интересни, защото са различни и защото в тях са вкарани бойни умения като ловкост, бързина и др. Така през деня децата се включиха в игрите моздрак /дълго копие/, комин, чилик и много други. В модул „Майсторилница” децата можеха да се научат на везба на хайдушка кърпа, как да си направят кесия за пари, как да шият гайтан и др. Най-малките се включиха в оцветяването на рисунки от книгите „Хайдушки времена” и „Сръчността на българката”.
Неделният ден на игрите започна с демонстрации по борба на състезателки от Спортен клуб по борба „Станка Златева”. Златното момиче на България също бе на крепостта. След това на тепиха се изявиха състезателите от Спортен клуб по джудо „Хаджи Димитър”-Сливен. Много аплодисменти получиха възпитаниците на Нели Енева от клуб „Млад родолюбец”-Нова Загора, които представиха музикално-поетичен спектакъл, посветен на България. По обяд се проведе състезанието „Най-гладен и най-бърз” за най-бързо и най-бавно изяждане на купичка с боб чорба. Присъстващите опитаха от вкусната боб чорба, приготвена от възпитаниците на ПГХТ „Акад.Н.Неделчев”. По-късно през деня бяха наградени отличените деца в кампания „Хайдушки времена” и „Сръчността на българката” от детските градини „Теменуга”, „Детски рай 1”, „Детски рай 2”, „Детство” и „Звездица”, а след това всички наградени участваха във възстановката на клетвата на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Най-малките участници в кампанията изпълниха песента „Стани, стани, юнак балкански”, а след това изправиха публиката на крака с изпълнението на Химна на Република България. В неделния ден също продължиха модулите от детската програма. Част от децата се включиха в майсторилницата и оцветяваха различни картинки. Други участваха в модула с игри и поиграха на игра с дървени пулове, сабя и конопени рингове, ашици и др.
Творчески игри „Потомци на войводи” са финансирани по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, организиран от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Предишна ИГРА С ПРИКЛЮЧЕНИЯ В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В ЯМБОЛ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИМЕНИЦИТЕ НА ЙОРДАНОВДЕН

Днес православната църква празнува Богоявление – Йордановден, един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. В община Сливен мъжете с

Новини Сливен

АКТИВИСТИ НА ДСБ-СЛИВЕН ДАРИХА ТОПЛИ ДРЕХИ НА ХОРА ОТ РАЗЛИЧНА ВЪЗРАСТ

Председателят на Клуб за развитие на християндемократическите ценности към ПП ДСБ – Сливен Пепа Генчева,  благодари на всички членове на Клуба и ДСБ, както и на отзовалите се граждани, за

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА УБИТО КУЧЕ В СЕЛО НИКОЛАЕВО

62-годишен мъж от село Николаево е арестуван, а срещу него е образувано досъдебно производство за убито куче с незаконно оръжие, научи Sliveninfo. Случката е от събота. Станало е в местността

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

fourteen − 10 =