ПОТВЪРДИХА ПРИСЪДАТА ОТ 19 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА УБИЙСТВО НА МЛАД МЪЖ В СЛИВЕН
30.06.2023 1444 Прегледи

ПОТВЪРДИХА ПРИСЪДАТА ОТ 19 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА УБИЙСТВО НА МЛАД МЪЖ В СЛИВЕН

Бургаският апелативен съд потвърди присъда на Окръжен съд – Сливен спрямо Орлин П., признат за виновен в това, че на 29 октомври 2021 г. в гр. Сливен умишлено умъртвил Божидар И., като убийството е извършено с особена жестокост и предумишлено.
Подсъдимият ще търпи наказание „лишаване от свобода“ в размер на деветнадесет години (19 г.) при първоначален „строг“ режим.
От началото на 2021 г. подсъдимият Орлин П. и Мария С. поддържали близки отношения. Ситуацията се променила когато Мария С. започнала да се среща с Божидар И., докато работела през лятото в к.к. „Слънчев бряг“. Недоволен от развоя на събитията подсъдимият я посетил в Слънчев бряг, за да я уговаря да се откаже от новия си приятел. Междувременно започнал да я притеснява по телефона, да отправя закани за физическо насилие към пострадалия във Фейсбук, като дори заплашил с убийство цялото му семейство. В продължение на дни преди фаталната вечер подсъдимият многократно проследявал срещите на двойката. На 29 октомври Божидар И. спрял на автобусната спирка в гр.Сливен, изчаквайки Мария С. Вместо нея обаче, в автомобила от предната дясна врата, влязъл подсъдимият и възползвайки се от изненадата започнал веднага да му нанася удари с ножа, който носел. Нанесъл 10 удара в лявата страна на тялото на пострадалия, които наранявания за няколко минути са причинили смъртта му.

Апелативният съд приема, че двата квалифициращи признаци на убийството – с особена жестокост и предумишлено, са доказани по категоричен начин. Престъплението е предварително планирано и обмислено подробно. И според вещите лица, изготвили комплексната съдебна психолого – психиатрична експертиза, броят и тежестта на нараняванията сочат за голяма жестокост и желание за наказание и отмъщение от страна на подсъдимия. Заключенията на двете съдебни инстанции са, че от субективна страна деянието е извършено с пряк умисъл. Причините за извършване престъплението са изпитваната ревност от подсъдимия, демонстративното пренебрежение към живота на другите и към обществените норми на поведение.
„Непосредствен предмет на престъплението е най-ценното и естествено човешко благо – правото на живот. Обществената опасност се завишава предвид обстоятелството, че деянието е извършено нощем, а пострадалият по никакъв начин не е провокирал престъпното поведение на подсъдимия. Отнет е един млад живот, като пострадалият не е имал физическата възможност да се съпротивлява на действията на подсъдимия.“ – пише в мотивите си въззивният съд.

Втората инстанция посочва, че налагането на по-леко по размер наказание ще бъде обществено неоправдано и явно несправедливо, няма да допринесе за постигане на целите на двете превенции – специалната – поправяне и превъзпитание на дееца и на генералната превенция – да бъде предупредена и да се даде ясен сигнал на останалата част от обществото, че такъв вид деяния ще бъдат наказвани по най-строг начин, което би въздействало както предупредително, така и превантивно.
При цялостната проверка на присъдата Апелативен съд – Бургас не е установил допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и е потвърдил първоинстанционния съдебен акт изцяло като законосъобразен, обоснован и справедлив.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС на РБългария.

Предишна МУСТАФА МУСТАФОВ Е ВЕРОЯТНИЯТ КАНДИДАТ НА ДПС ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН
Следваща СТЕФАН РАДЕВ: РАДВАМ СЕ, ЧЕ УСПЯХМЕ ДА ВКЛЮЧИМ ВСИЧКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ОБЩИНАТА В МЕСТНИ ИНИЦИАТИВНИ ГРУПИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОТКРИХА МАРИХУАНА В ДОМА НА 24-ГОДИШНА ЖЕНА

Притежание на наркотици са установили служители на РУ-Твърдица. При проверка в имот, обитаван от 24-годишната С.П. полицейските служители са намерели и иззели около 0,5 грама суха листна маса, която при

Новини Сливен

АВТОМОБИЛ ИЗГОРЯ КРАЙ КОТЕЛ

Автомобил изгоря на шосето близо до град Котел, съобщиха от полицията в Сливен. Техническа неизправност е причинила запалване на лек автомобил „Фолксваген“. Инцидентът е станал по време на движение по

Новини Сливен

ТРИ ПРАЗНИКА СЪВПАДАТ ДНЕС

На 14 февруари съвпадат три празника – успението на Свети Кирил Славянобългарски, Трифон Зарезан по стар стил и празникът на Свети Валентин. На 14 февруари 879 година е успението на