ПОСТАВИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ЙОСИП ЩРОСМАЙЕР В СЛИВЕН
юни 6, 2023 1173 Прегледи

ПОСТАВИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ЙОСИП ЩРОСМАЙЕР В СЛИВЕН

Паметна плоча на епископ Йосип Щросмайер бе открита в Сливен от посланика на Хърватия Ясна Огняновац и кмета Стефан Радев.

Плочата е поставена върху фасадата на частен имот на едноименната улица в града. Инициативата е на учреденото преди 15-ина години в София гражданското сдружение. То е било създадено, за да запази паметта за хърватския католически епископ от 19 век и приятел на българите, както и за да спомогне за културния обмен между двете страни, заяви председателят Трифон Павлов. Той припомни, че първото издание на сборника „Български народни песни“ на братя Миладинови излиза през 1861 г. благодарение на щедрата финансова и морална подкрепа на епископ Щросмайер.  Автор на паметната плоча е скулпторът Светлин Николов. Инициативата на сдружението в Сливен е осъществена със съдействието на бизнесмена Неманя Сарянович.

„Двустранните отношения между България и Хърватия са изключително добри. Всичко зависи от нас и новите поколения, за да бъде това приятелство по-силно“, отбеляза от своя страна посланик Огняновац.

„Сигурен съм, че много наши съграждани, особено – най-малките, ще получат първата си информация за това кой е Йосип  Щросмайер и какви са заслугите му за страната ни от тази паметна плоча“, каза пред инициаторите кметът Радев. На откриването той бе придружен от заместника си Пепа Чиликова.

Кметът обяви, че Общината обмисля събитие, предназначено за децата и младежите. Те ще бъдат поканени да опишат своите улици и да разкажат историята на названията и на личностите, чието имена носят. Ще има и награди. „Идеята е нашите деца да съберат информация и да се гордеят, че живеят на тази улица“, допълни кметът.

 

Предишна В ОБЛАСТНАТА УПРАВА ЩЕ ИМА СМЯНА НА КАРАУЛА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ШЕСТО ИЗДАНИЕ НА „ЗЛАТЕН СЛИВЕН“

За шеста поредна година фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” организира инициативата „Златен Сливен”. Този път уханието на сливенското вино ще събере приятелите на песента и шевиците, и ще събуди спомените за

Новини Сливен

МОСВ: НА 27 НОЕМВРИ ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА КЛАДЕНЦИ

Министерството на околната среда и водите напомня на фирмите и гражданите, собственици на водовземни съоръжения за подземни води (кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други), че до 27 ноември

Новини Сливен

МНОЖЕСТВО РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРИ МАЩАБНА ОПЕРАЦИЯ СРЕЩУ БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ В СЛИВЕН И НОВА ЗАГОРА

Акцията е проведена от 8 до 12 февруари на територията на РУ-Сливен и РУ-Нова Загора, под ръководството на Окръжна прокуратура. В рамките на една седмица криминалисти на РУ-Сливен  са разкрили