ПОСОЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВАШИНГТОН ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА СТЕФАН ПАНАРЕТОВ
25.10.2022 418 Прегледи

ПОСОЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВАШИНГТОН ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА СТЕФАН ПАНАРЕТОВ

За дванадесети път Посолството на Република България в САЩ почете годишнината от смъртта на първия посланик на България във Вашингтон – сливенеца Стефан Панаретов. Поклонението е съвместна инициатива на Министерство на външните работи, Посолството на България в САЩ и Областна администрация Сливен.

Сведения къде са положени тленните останки на Стефан Панаретов бяха намерени през 2010 г. по инициатива на Областната администрация в Сливен, с активната подкрепа на Българското посолство във Вашингтон. Тогавашният областен управител Марин Кавръков потърси съдействието на Министерството на външните работи, в резултат на което посолството направи запитване до община Вашингтон. От Службата за публични регистри на федералната столица бе предоставена нужната информация. Изпратена бе карта на гробищния парк „Рок Крийк“, Вашингтон, където е погребан проф. Стефан Панаретов. Предоставени бяха копия от смъртния акт и от завещанието му.

И тази година на 19 октомври посланик Георги Панайотов и представители на Българското посолство във Вашингтон поднесоха цветя на гроба на първия дипломатически представител на България в САЩ, по случай 91-та годишнина от смъртта му. „Родолюбец, който е носил България в сърцето си, академична личност, Стефан Панаретов е работил зa дълбоки, здрави и безпроблемни отношения между България и САЩ. Той е бил не само дипломат, но и държавник, човек с визия, който е искал България да върви напред, да просперира и да добрува българският народ. Стефан Панаретов завещава цялото си богатство на Софийския университет, за да се развива науката и да се разпространява знанието в България. Вечна му памет и благодарности за неговото дело“ – заяви посланик Панайотов.

Стефан Панаретов посвещава голяма част от живота си на развитието на двустранните отношения между България и САЩ. Роден е през 1853 г. в гр. Сливен и поема по академичен път като дългогодишен преподавател по български език в Робърт колеж в Цариград. През 1914 г. връчва акредитивните си писма на президента Удроу Уилсън и става първият български пълномощен министър в САЩ, заемайки поста в продължение на 11 години. Българската легация във Вашингтон е открита на 16.01.1915 г.

Впоследствие Стефан Панаретов продължава академичната си кариера като постоянен хоноруван лектор по славянска филология и литература във Вашингтонския университет. Автор е на редица академични трудове, книги и статии в българския и чуждестранния печат.

Стефан Панаретов остава в историята със силната си връзка с България. Умира през 1931 г. на 78-годишна възраст във Вашингтон, където е погребан заедно със съпругата си Лидия Ан Гайл Панаретов. Той завещава цялото си състояние за подпомагане на българската просвета и култура. Голяма част от средствата са дарени на Българската академия на науките и на Софийски университет за стипендии на студенти по българска филология. От завещаните суми са формирани и два фонда: към БАН и към Националната библиотека. В родния му град Сливен традиционно всяка година отдаваме почит към паметта на Стефан Панаретов.

Областна администрация Сливен изказва своята дълбока благодарност към Министерството на външните работи и Посолството на Република България  в САЩ за оказаното безрезервно и родолюбиво съдействие.

Предишна ДИГИТАЛНА ФОТОИЗЛОЖБА "СПОМЕНИ НА РОМИТЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ"
Следваща ЛИТУРГИЯ, ТЪРЖЕСТВЕНА СЕСИЯ, ИГРИ, КОНЦЕРТИ И ФОЙЕРВЕРКИ В СЛИВЕН НА 26 ОКТОМВРИ – ПРАЗНИКА НА ГРАДА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЛИЕНТ НА ЗАЛА ЗА ХАЗАРТ ПОТРОШИ ИГРАЛЕН АВТОМАТ

51-годишен мъж е задържан за причиняване на материални щети. На 17 май, в 02,45 часа, от телефон 112 е получен сигнал от служител в зала за хазарт в град Сливен

Новини Сливен

ЗАПОЧНА САНИРАНЕТО НА ВТОРИЯ ЖИЛИЩЕН БЛОК В СЛИВЕН

Започнаха дейностите по саниране на още една жилищна сграда в Сливен. Днес, пред блок № 30 в ж.к. „Сини камъни“, беше открита строителната площадка. „Зная, че всички очаквахте с нетърпение

Новини Сливен

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА „САМУРАЯ“, ЗАПЛАШИЛ ПОЛИЦАЙ С ДУМИТЕ „…. ЩЕ ТИ ИЗТРЪГНА ГРЪКЛЯНА“

По искане на Районна прокуратура – Сливен, съдът  задържа под стража Николай Д. Той е обвинен за това, че на 19.01.2019 г. в гр.Сливен,  извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения