ПОСЛЕДНИЯТ В ЛИСТАТА НА ПП ЖЕКО ДАНДАРИНОВ СТАВА ДЕПУТАТ ОТ СЛИВЕН
юли 26, 2022 1059 Прегледи

ПОСЛЕДНИЯТ В ЛИСТАТА НА ПП ЖЕКО ДАНДАРИНОВ СТАВА ДЕПУТАТ ОТ СЛИВЕН

Трима кандидат-депутати от „Продължаваме Промяната“ (ПП) поискаха да не бъдат обявявани за народни представители. Повод за решението им е оставката на депутата Георги Гвоздейков, която бе гласувана от парламента миналата седмица. Припомняме, че Гвоздейков се оттегли като депутат, за да оглави новото звено за медицински хеликоптери.

На негово място трябваше да влезе третият в кандидат-депутатската листа на ПП в Сливен Христо Янков. Той обаче е поискал Централната избирателна комисия (ЦИК) да не го обявява за избран за народен представител. Същото са направили и следващите двама в листата – Петър Бурнев и Даниел Кондев.

ЦИК одобри желанието на тримата, макар че темата отново предизвика спор. „Против“ гласува членът на изборния орган Цветозар Томов. Той припомни тезата си, че ЦИК няма право да обявява кой е избран за народен представител, а това е решение на избирателите. Ако някой не желаел да бъде депутат, той следвало да положи клетва пред Народното събрание и там да подаде оставка.

Спорът в ЦИК се води от няколко години, след като вероятно първият прецедент бе предизвикан от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Иначе за депутат на мястото на Гвоздейков Централната избирателна комисия обяви Жеко Дандаринов – шести в сливенската листа на ПП. Любопитно е, че с него листата на „Продължаваме Промяната“ се изчерпва. Ако и Дандаринов се откаже, ПП и парламентът, ще останат за постоянно с един депутат по-малко, което ще е безпрецедентна ситуация. По информация на „Флагман“ обаче той има намерение да положи клетва.

Сливенският избирателен район е шестмандатен. Формациите имат право да излъчат двоен брой кандидат-депутати – т.е. 12. От ПП обаче са издигнали само шест.

Все пак най-вероятно 47-ото Народно събрание скоро ще отиде в историята заради неспособността да бъде съставено парламентарно мнозинство за ново правителство.

 

Лъчезар ЛИСИЦОВ, flagman.bg

Предишна КРАДЕЦЪТ НА 100 БОНА ОТ СЛИВЕН ОСТАВА В АРЕСТА
Следваща РЗИ-СЛИВЕН ВИ НАПОМНЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА КЕРМЕН ЖИВКО ЖЕЧЕВ: 180 000 ЛЕВА ВЛЯЗОХА В ГРАДА НИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА

56-годишният Живко Жечев е кмет на град Кермен. За трите години кметуване той постигна сериозни резултати. Разговаряме с кмета на Кермен броени дни преди празника на града – Петковден. –

Новини Сливен

МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ НА US АРМИЯТА ПРАВЯТ ТРЕНИРОВЪЧНИ ПОЛЕТИ НАД СЛИВЕН

Медицински хеликоптери на us армията правят тренировъчни полети до Сливен. Вертолетите излитат от база „Ново село”. Те са част от новата група американски рейнджъри, които тренират на базата заедно с

Новини Сливен

РУТИНА И АМБИЦИЯ СЕ СЪЧЕТАВАТ В ПРАКТИКАТА НА Д-Р ИЛКО ТОДОРОВ

Общопрактикуващите лекари д-р Илко Тодоров и д-р Радина Ичеренска сформираха страхотен екип. Д-р Тодоров със своята рутина и д-р Ичеренска с амбицията на млад лекар. Двамата на практика доказват, че