ПОСЛАНИКЪТ НА ШВЕЙЦАРИЯ РАЙМУНД ФУРЕР И ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА УНИЦЕФ В БЪЛГАРИЯ КРИСТИНА ДЕ БРОЙН ГОСТУВАХА В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ
22.02.2023 689 Прегледи

ПОСЛАНИКЪТ НА ШВЕЙЦАРИЯ РАЙМУНД ФУРЕР И ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА УНИЦЕФ В БЪЛГАРИЯ КРИСТИНА ДЕ БРОЙН ГОСТУВАХА В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Посланикът на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер, съпредседател на Групата на посланиците за ромско включване, и г-жа Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, също с ранг на посланик, бяха гости на Областна администрация Сливен.

В срещата, преминала в приятелски и конструктивен дух, взеха участие областният управител Минчо Афузов, неговият заместник Антоний Андонов и г-жа Майя Грозданова, регионален координатор на УНИЦЕФ за Сливен и Стара Загора.

В началото на срещата гостите информираха, че целта на посещението им в Сливен е да се запознаят на терен с проблемите на ромите и уязвимите групи и да участват в споделянето и застъпничеството за идеи и проекти, свързани с подобряване на социалната интеграция. Те подчертаха, че са впечатлени от постигнатите резултати и интегралния подход, който се прилага в Сливен в деликатни сфери като ранното детско развитие, приобщаващото образование, предоставянето на патронажни грижи за бременни деца до 3-годишна възраст. И акцентираха върху лидерската роля на Областна администрация в създаването на бъдеща устойчивост за реализираните добри практики в здравната, социалната и образователната сфера.

Областният управител Минчо Афзуов благодари на УНИЦЕФ, Швейцарското посолство и Българо-Швейцарската програма за сътрудничество за оказаната многогодишна подкрепа в развитието на област Сливен и изтъкна, че осъществените проекти имат значим и забележим ефект върху обществото и маргинализираните групи. Той отбеляза, че решаването на демографските проблеми и подобряването на социалния статус при уязвимите общности минава през образованието. Затова усилията на Областна администрация са насочени към осигуряването на предпоставки за по-достъпно, качествено и гъвкаво образование. В тази връзка г-н Афузов информира, че е стартирана процедура по разширяване материална база на Шесто основно училище „Братя Миладинови“ в Сливен, с цел преминаването на едносменен режим на обучение и обезпечаване на значително повече възможности за извънкласни образователни, творчески и професионални занимания за учениците. Според областния управител две са най-важните цели, които трябва да бъдат постигнати: откъсването на децата от неблагоприятната среда и справянето с проблема с ранните бракове и раждания – което е огромен морален и социален проблем. В експозето си той резюмира положените от страна на Областна администрация усилия за осигуряване на устойчиво продължение за проекта на УНИЦЕФ „Европейска гаранция за детето“, както и за разгърната мрежа от патронажни грижи за бременни семейства с малки деца. В тази връзка той прикани посланиците от Групата за ромско включване да посетят област Сливен и презентират добри европейски практики за справяне със здравните, социални и образователни проблеми на ромската общност.

Заместник-областният управител Антоний Андонов подчерта, че за Областна администрация Сливен образованието на децата и младежите е ключов приоритет, базиращ се на разбирането, че всички те са български деца, независимо от своя произход и социален статус и че всяко едно дете заслужава максимална грижа и подкрепа.

От своя страна Н. Пр. Раймунд Фурер благодари за поканата, отправена към Групата на посланиците за ромско включване да посетят област Сливен и се ангажира да съдейства за организацията на това посещение.

„Благодаря на Областна администрация Сливен, че беше с нас през цялото време, особено през последната фаза на проекта „Европейска гаранция за детето“, изтъкна в края на срещата представителят на УНИЦЕФ в България г-жа Кристина де Бройн. Тя изрази надеждата си, че ползотворната съвместна работа с Областна администрация ще продължи и занапред и че ще бъде намерена най-работещата формула за осигуряване на устойчивост и надграждане на постигнатото.

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ОТПУСНЕ ФИНАНСОВА ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ
Следваща СЛЕД КОНСУЛТАЦИИТЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН: 181 ЩЕ СА СЕКЦИОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ С 1 521 ЧЛЕНОВЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БЕЗПЛАТЕН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ И ОПТИМИЗАЦИЯ НА СИНЯТА ЗОНА СА ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА МК „ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА“

В Сливен е напълно възможно да се въведе безплатен градски транспорт. Това не е популизъм, а извод от реалното състояние на общинските финанси, включващи финансите на общинската фирма „Пътнически превози“.

Новини Сливен

ПОКАНИТЕ ЗА „ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА“ СЕ ИЗЧЕРПАХА

Поканите за балета „Лешникотрошачката“ се изчерпаха за ден и половина. Няма свободни места в общинската зала „Сливен“, където от 18,30 часа на 15 декември ще се състои спектакълът по музика

Новини Сливен

ЕДИН ЧУДАТ МОСТ В СЛИВЕН

Един чудат мост има в Сливен. На него не можеш да се качиш. Нито пеш, нито с кола. А пък ако случайно го направиш, много трудно ще слезеш. Този странен