ПОСЛАНИКЪТ НА ИРАН ПОСЕТИ СЕЛО ЯБЛАНОВО И ОБЕЩА ПОМОЩ ЗА ЗАВЪРШВАНЕТО НА ДЖАМИЯ
март 10, 2022 489 Прегледи

ПОСЛАНИКЪТ НА ИРАН ПОСЕТИ СЕЛО ЯБЛАНОВО И ОБЕЩА ПОМОЩ ЗА ЗАВЪРШВАНЕТО НА ДЖАМИЯ

Посланикът на ислямска република Иран Негово Превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули посети в сряда село Ябланово в община Котел, научи Sliveninfo.

„Срещнахме се и говорихме за строителството на джамията в нашето село, което започна преди повече от 10 г. с помощ от Иран. Посланикът обеща тази година религиозният храм да бъде завършен. в Ябланово има друга джамия, но тя е дървена и е на повече от 400 г. Хората ни искат нова и това е естествено“, каза пред Sliveninfo Исмет Идринз, кмет на село Ябланово. Той добави, че посещението на дипломата в селото е станало след неговите срещи в Сливен с кмета и областния управител.

По-голяма част от населението на Ябланово са мюсюлмани – алиани. Те са етно – религиозна група, близки до шиитите. Най-голямата държава, населена с шиити, е 80- милионният Иран.

Sliveninfo ви предлага информацията от областна администрация Сливен за срещата между областния управител Веселин Вълчев и иранския посланик. От информацията става ясно, че основна тема на разговора е било село Ябланово.

Ето и прессъобщението на Областна администрация – Сливен. Снимката също е от Областна администрация – Сливен.

Областният управител Веселин Вълчев прие Сейед Мохаммад Джавад Расули, посланик на Ислямска република Иран. Приятелската визита в областната администрация имаше опознавателна цел. Негово превъзходителство разказа за културата и традициите в своята страна и изрази надежда, че в бъдеще може да се развие културен обмен между населени места от Сливенска област и Иран. Гостът заяви интерес към населението в котленското село Ябланово. Дипломатът сподели, че духовната общност там е потърсила съдействие за разрешаване на някои проблеми от битов характер.

От своя страна областният управител Веселин Вълчев благодари за посещението и заяви готовност да съдейства за установяване на приятелски взаимоотношения между институции в областта на културата. Той допълни, че е готов да окаже подкрепа на хората в Ябланово, според дадените му правомощия.

Това е втората визита на ирански дипломат в област Сливен през последните няколко месеца.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ИЗВЪРШИТЕЛ НА ГРАБЕЖ Е ЗАДЪРЖАН В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЖЕНА ЗАГИНА ПРИ РАЗТОВАРВАНЕ НА КАМИОН С ОТПАДЪЦИ

Продължава разследването на тежкия инцидент на незаконно сметище в Сливен, при който загина една жена. Огледът и разчистването на терена продължиха и през нощта, съобщи bTV. Гондола на товарен камион се

Новини Сливен

МЕРЦЕДЕС ГОРЯ В СЕЛО КАМЕН

На 18 ноември,  около 19,10 часа, в с. Камен е възникнал пожар в лек автомобил  „Мерцедес С200“, собственост на 20-годишен мъж от град Сливен. Произшествието е ликвидирано в 20,00 часа

Новини Сливен

СЮЛЕЙМАН ДЖАМБАЗ, ЗЕМЕДЕЛЕЦ: НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ ОСИГУРИХА НЕОБХОДИМИТЕ КОЛИЧЕСТВА ВОДА, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕМ ПО ВРЕМЕ НА СУШАТА

Напоителната система в район Средна Тунджа е най-добрата в страната. Поливните съоръжения се поддържат много добре и са в отлично състояние. Това заяви един от крупните земеделски производители в Ямболско