ПОСЛАНИКЪТ НА ИРАН ПОСЕТИ СЕЛО ЯБЛАНОВО И ОБЕЩА ПОМОЩ ЗА ЗАВЪРШВАНЕТО НА ДЖАМИЯ
март 10, 2022 780 Прегледи

ПОСЛАНИКЪТ НА ИРАН ПОСЕТИ СЕЛО ЯБЛАНОВО И ОБЕЩА ПОМОЩ ЗА ЗАВЪРШВАНЕТО НА ДЖАМИЯ

Посланикът на ислямска република Иран Негово Превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули посети в сряда село Ябланово в община Котел, научи Sliveninfo.

„Срещнахме се и говорихме за строителството на джамията в нашето село, което започна преди повече от 10 г. с помощ от Иран. Посланикът обеща тази година религиозният храм да бъде завършен. в Ябланово има друга джамия, но тя е дървена и е на повече от 400 г. Хората ни искат нова и това е естествено“, каза пред Sliveninfo Исмет Идринз, кмет на село Ябланово. Той добави, че посещението на дипломата в селото е станало след неговите срещи в Сливен с кмета и областния управител.

По-голяма част от населението на Ябланово са мюсюлмани – алиани. Те са етно – религиозна група, близки до шиитите. Най-голямата държава, населена с шиити, е 80- милионният Иран.

Sliveninfo ви предлага информацията от областна администрация Сливен за срещата между областния управител Веселин Вълчев и иранския посланик. От информацията става ясно, че основна тема на разговора е било село Ябланово.

Ето и прессъобщението на Областна администрация – Сливен. Снимката също е от Областна администрация – Сливен.

Областният управител Веселин Вълчев прие Сейед Мохаммад Джавад Расули, посланик на Ислямска република Иран. Приятелската визита в областната администрация имаше опознавателна цел. Негово превъзходителство разказа за културата и традициите в своята страна и изрази надежда, че в бъдеще може да се развие културен обмен между населени места от Сливенска област и Иран. Гостът заяви интерес към населението в котленското село Ябланово. Дипломатът сподели, че духовната общност там е потърсила съдействие за разрешаване на някои проблеми от битов характер.

От своя страна областният управител Веселин Вълчев благодари за посещението и заяви готовност да съдейства за установяване на приятелски взаимоотношения между институции в областта на културата. Той допълни, че е готов да окаже подкрепа на хората в Ябланово, според дадените му правомощия.

Това е втората визита на ирански дипломат в област Сливен през последните няколко месеца.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ИЗВЪРШИТЕЛ НА ГРАБЕЖ Е ЗАДЪРЖАН В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОГЛАВЯВА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЧЕСТВАНЕ НА 30 ГОДИНИ ОТ СПЕЧЕЛВАНЕТО НА КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ ПО ФУТБОЛ

На 30 май се навършват 30 години от най-големия успех на сливенския футбол – спечелването на Купата на България. На тази дата през 1990 г. в Габрово отборът на Сливен

Новини Сливен

ОТИДЕ СИ ОБЩЕСТВЕНИК № 1 НА СЛИВЕН – МАРИЯ СТОЯНОВА

Сливен осиротя. Отиде си Мария Стоянова, която десетилетия назад бе емблема за работа в полза на обществото и хората. Мария Стоянова без съмнение се превърна в общественик № 1 на

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ НИ УЧИ, ЧЕ КОГАТО РАБОТИМ ОБЕДИНЕНИ И УПОРИТО, ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО

С тържествени ритуали в цялата страна бяха отбелязани 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България. В Сливен честването на значимата дата започна с общоградска церемония на пл. „Хаджи Димитър“.