ПОРЕДНО ГОЛЯМО ПРИЗНАНИЕ ЗА ОБЩИНА ТВЪРДИЦА
юли 12, 2022 835 Прегледи

ПОРЕДНО ГОЛЯМО ПРИЗНАНИЕ ЗА ОБЩИНА ТВЪРДИЦА

Вече над 25 години Фондация Програма Достъп до Информация следва неотклонно мисията си да спомага за упражняването на правото на информация. От своето създаване през 1996 г. до днес ПДИ провежда постоянна кампания за подобряване състоянието на достъпа до информация в България и участва активно в международни мрежи и инициативи, свързани със защитата на правото на информация.

Програма Достъп до Информация провежда постоянно наблюдение на законодателството и практиките, свързани с достъпа до информация в България. Резултатите и анализа от този мониторинг са част от годишните доклади „Състоянието на достъпа до информация в България“, които ПДИ подготвя от приемането на Закона за достъп до обществена информация през 2000 г. От приемането на закона досега, на основата на тези анализи, а също така на основата на анализа на практическото приложение на закона и съдебната практика, ПДИ формулира препоръки за подобряване на законодателството и политиката по отношение на достъпа до информация в задължените институции.

2022: Резултати от проучване на ПДИ чрез оценяване на Интернет страниците и подаване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт, Рейтинги на активната прозрачност, Карта на финансовата и бюджетна прозрачност на общините

В периода 1 април – 10 юни 2022 година Програма Достъп до информация прегледа и оцени интернет страниците на 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт. Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. В рамките на проучването бяха подадени 563 електронни заявления с искане за предоставяне на с искане за предоставяне на информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2021 по дела срещу решения по ЗДОИ на всяка от оценяваните администрации. Нивото на прозрачност през 2022 бе оценявано с точки по 108 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет; 94 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет; и 118 индикатора за общините.

На 2 юни 2022 ПДИ изпрати резултатите на всяка от проучените институции за обратна връзка и отрази постъпилите до 10 юни 92 коментарa.

В съответствие с това:

В раздел Рейтинг по общини община Твърдица е поставена на 24 място с 80.2 точки – https://data.aip-bg.org/surveys/O24H73/rankings-municipalities

В раздел Сравнителен рейтинг измежду всички 563 административни структури община Твърдица се изкачва до 21 място с 87.1 процента.

Това признание е повод за заслужена гордост, както за администрацията, така и за ръководството и, и не на последно място за жителите на община Твърдица.

Предишна СЛИВЕНСКИ ОГНЕБОРЦИ ИЗВАДИХА КРАВА, ПАДНАЛА В ШАХТА
Следваща ОКРЪЖЕН СЪД-СЛИВЕН ПОСТАНОВИ ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА ОТ 4 ГОДИНИ ЗА НАРКОДИЛЪР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕН СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ПАМЕТТА И ДЕЛОТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

149-годишнината от гибелта на Васил Левски бе почетена от представители на държавната и местната власт, на институциите, от гражданите на Сливен. Поклонението се състоя пред паметника на Апостола на площада,

Новини Сливен

НЯМА ПРЕЛЕЛИ РЕКИ И ЯЗОВИРИ В КОТЛЕНСКО, ОБСТАНОВКАТА В ОБЩИНАТА Е СПОКОЙНА

Към настоящия момент състоянието на реките и на десетте язовира на територията на община Котел е в рамките на нормалното. Повишаването в нивото на водите е в нормите за сезона.

Новини Сливен

МНОГО ПИЯН ШОФЬОР КАТАСТРОФИРА И ОПИТА ДА ИЗБЯГА

Полицейски служители в Нова Загора са хванали неправоспособен водач с 2,45 промила алкохол, причинил пътно произшествие и избягал от мястото на инцидента.  На 16 октомври, около 02.00 часа, 37-годишният К.Р.