ПОРЕДНАТА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА ИНТЕРВЕНЦИЯ НА СЪДОВЕТЕ НА СЪРЦЕТО В МБАЛ ‘ХАДЖИ ДИМИТЪР“ – СЛИВЕН
август 1, 2023 3965 Прегледи

ПОРЕДНАТА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА ИНТЕРВЕНЦИЯ НА СЪДОВЕТЕ НА СЪРЦЕТО В МБАЛ ‘ХАДЖИ ДИМИТЪР“ – СЛИВЕН

В Кардиологично Отделение и сектор инвазивна кардиология на МБАЛ „Хаджи Димитър“ гр. Сливен със Завеждащ отделение д-р Блецова и екипа от сектор инвазивна кардиология с ръководител д-р Радев и с участието на д-р Борисов беше извършена успешно поредната високотехнологична коронарна интервенция на комплексна лезия в съчетание с коронарна литотрипсия, с любезното съдействието на водещата американската фармацевтична компания Abbott Vascular, с чиито продукти основно се работи в сектора по инвазивна кардиология и под методичното ръководство на доцент Валери Гелев (Зав. Кардиологична клиника на “Болница Токуда“) и д-р Желева (PhD).

Касае се за пациент на 78 години с висок клас стенокардия и двуклонова коронарна болест, високостепенни 90% стенози (стеснения) на 2 основни артерии на сърцето, съчетано с много висока степен на отлагане на калций в тях.
На пациента беше извършена коронарната литотрипсия – нова и безопасна методика, наложила се в интервенционалната кардиология през последните няколко години. Устройството, което я осъществява, е високотехнологичен коронарен балон с интегриран генератор на мощен ултразвуков сигнал. Целта на интервенцията е да разрушат и фрагментират масивните калциеви отлагания в атеросклеротичните плаки в стената на коронарните артерии, което не може да бъде постигнато с обикновените балони. Имплантацията на стент след литотрипсията е много по качествено и значително подобрява симптоматиката, качеството на живот и прогнозата при пациентите с тежка калциноза на коронарните артерии.

Кардиологичното отделение на МБАЛ „Хаджи Димитър“ се стреми и осигурява най-съвременните и качествени здравни грижи, диагностика и лечение на своите пациенти, съобразно световните стандарти за добра медицинска практика.

Предишна ТРИМА С НАРКОТИЦИ И ДВАМА С АЛКОХОЛ СА ЗАЛОВЕНИ ЗА ДЕНОНОЩИЕ
Следваща АВТОКИНО СЕ ЗАВРЪЩА В СЛИВЕН НА 3 АВГУСТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СИГНАЛНИ РАКЕТИ НАД „НОВО СЕЛО“ СТРЕСНАХА ЖИТЕЛИТЕ В СЛИВЕНСКИ СЕЛА

Кадри с огнени кълба над полигона „Ново село“ обиколиха социалните мрежи, като жителите от населените места наоколо се обезпокоиха. Място за безпокойство обаче, оказа се, няма. От Сухопътните войски съобщиха

Новини Сливен

МАЯ БОРИСОВА ОТКРИ ИЗЛОЖБА В РОДНИЯ СЛИВЕН

Младата художничка Мач Борисова откри изложба в родния Сливен. Десетки хора дойдоха за откриването на изложбата в читалище „Хаджи Димитър“ в сряда вечер. „Това е една сбъдната мечта за мен.

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЯТА МИРОСЛАВ МАРИНОВ СТАНА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Сливналията Мирослав Маринов е назначен за зам.-министър на земеделието, научи Sliveninfo. До последно той ръководеше горското стопанство в Стара река. Инж. Маринов обаче е бивш директор на ЮИДП- Сливен и