ПОЗИЦИЯ НА МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“-СЛИВЕН ПО ПОВОД МЕДИЙНИ ПУБЛИКАЦИИ
22.02.2022 7231 Прегледи

ПОЗИЦИЯ НА МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“-СЛИВЕН ПО ПОВОД МЕДИЙНИ ПУБЛИКАЦИИ

Относно: медийни публикации от 22.02.2022 г. по сигнал, подаден от майка на болно дете заради връзване на деца, които са настанени сами в Детското отделение

Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен изразява своето дълбоко огорчение за тиражирани в публичното пространство твърдения и внушения по отношение на Детското отделение, които уронват престижа на болницата, където работят професионалисти, отдадени на своите пациенти.

Със заповед на директора е назначена вътрешна проверка, РЗИ и други институции също са сезирани по случая.

В лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране /връзване/ на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и по този начин се предотвратяват физически травми, свързани с непрекъсната смяна на абокати.Прави се единствено и само в полза на децата, защото по този начин не могат да се наранят и не се налага непрекъснато да се търси венозен източник. Имобилизацията е типична за реанимационните отделения и за деца, които постъпват без придружител. Същите са на мониторен контрол, инфузионна терапия и кислородолечение

Когато има приети деца без присъствие на родител, не е по вина на отделението. В наш интерес е да приемаме децата, заедно с техните майки, защото те полагат грижи и помагат на персонала. Има случаи, в които майките не могат да останат, тъй катосе грижат за други деца. В момента в болницата се лекува дете, което има още девет братя и сестри. Има и случаи, в които децата се оставят в отделението и понякога с месеци никой не ги търси и прибира. Тогава болницата търси помощта на социалните служби и  на медицински сестри от отделението, които работят с УНИЦЕФ.

В момента Детското отделение е с голяма натовареност и намален персонал заради болни от КОВИД – медицински сестри и лекари. Въпреки това за децата непрекъснато се полагат адекватни грижи и се прилага необходимото лечение.

В интензивния сектор се лекуват изключително тежко болни деца, които са с дихателна недостатъчност, хронични дегенеративни заболявания, деца с остро възникнали състояния като медикаментозни отравяния или гърчове. В момента секторът е почти с изчерпан капацитет и е един от най-натоварените. За изминалата година през отделението са преминали 1 309 пациенти.

В Детското отделение при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен се лекуват деца не само от Сливен, но и от Ямбол, Бургас, Сунгурларе, деца с остри чревни инфекции, които са обект на инфекциозните отделения. Тук е открит единственият детски КОВИД-сектор, където се настаняват деца с по-тежки инфекции от Сливен и Ямбол. С подобни оплаквания идват и деца от Бургаска област.

 

Предишна МАЙКИ СИГНАЛИЗИРАТ ЗА ВЪРЗАНИ БЕБЕТА В СЛИВЕНСКАТА ПЕДИАТРИЯ
Следваща БОЖИ ЧОВЕК СТОРИ ЧУДО С ЦЪРКВАТА „СВЕТА ПЕТКА”

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАБЛИЖАВА ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА ПРАЗНИКА „КОЛЕДА С ПРИЯТЕЛИ“

Кметът на Община Котел –  г-н Коста Каранашев кани всички котленци и гости на града на VIII-то празнично тържество „Коледа с приятели“, което традиционно се организира по случай наближаващите коледно-новогодишни празници.

Новини Сливен

ОГНЕБОРЦИ СВАЛИХА ТЕЖКО БОЛЕН ЧОВЕК ОТ ЧЕТВЪРТИЯ ЕТАЖ

Пожарникари  на РСПБЗН-Сливен е оказал съдействие на екип на спешна помощ за пренасяне на трудно подвижен мъж в тежко състояние. Сигналът е подаден от ЦСМП-Сливен в 15,16 часа на 25

Новини Сливен

ЦВЕТЯ ЗА ПРОКУРОР И ПОЕТЕСА

Виолета Калайджиева, прокурор в Окръжна прокуратура – Сливен и поетеса с няколко издадени творби, има рожден ден на днешния 31 октомври. Репортер на Sliveninfo я засне на връщане от работа,