ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ПО ПОВОД АНТОНОВДЕН И АТАНАСОВДЕН
януари 17, 2023 154 Прегледи

ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ПО ПОВОД АНТОНОВДЕН И АТАНАСОВДЕН

На 17 и 18 януари Българската православна църква почита Свети Антоний Велики и Свети Атанасий Велики. Двамата християнски светци са живели в Египет.

Според поверията, роденият през 251 г. Свети Антоний е доживял до 105 години, след като е преминал дълги духовни борби, 20 от които в пълно усамотение в пустинята. Затова той бил дарен с дарбата да лекува.
Роденият 45 години по-късно Свети Атанасий е негов духовен наследник. Отдаден богослов, духовник и ревностен християнин, той става патриарх на Александрия от 328 до 373 г.

Народът свързва двамата светци в своята памет. Празниците им се споменават заедно неслучайно, защото според легендата Антон и Атанас били двама братя близнаци, ковачи.

Антоновден се отбелязва на 17 януари, а Атанасовден – на 18. На Антоновден се гонят болестите, а на Атанасовден – зимата. Двата дни са празник и за ковачи, ножари, железари, налбанти.

673 са имениците в община Нова Загора на 17 януари. Ден след тях свой личен празник имат 457, носещи имената Атанас, Атанаска, Наско, Наска. Най-малките от тях – двугодишната Антония Господинова Георгиева от Нова Загора и едногодишният Атанас Златков Еленков от с. Омарчево и най-възрастните – 83-годишният Антон Маринов Дамов от с. Баня и 93-годишният Атанас Костадинов Христов от Нова Загора, ще получат лично поздравителен адрес.

Скъпи именици, бъдете честити и почитайте имената на Свети Антоний Велики и Свети Атанасий Велики, като следвате доброто в живота си! Болестите да не Ви застигат, а от днес светлината в стъпките Ви да се увеличава, така както нараства денят, когато Свети Атанасий хвърля кожуха си! Желая Ви от сърце да сте благословени с дълъг и щастлив живот!
Честит имен ден!

Кмет на Община Нова Загора: Галя Захариева

Предишна ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ И ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АНТОНИЙ АНДОНОВ ГОСТУВАХА НА МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ
Следваща В МБАЛ "ХАДЖИ ДИМИТЪР" БЕ ИЗВЪРШЕНА УНИКАЛНА ЗА ОБЛАСТ СЛИВЕН ОПЕРАТИВНА ИНТЕРВЕНЦИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

11 РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ САМО ЗА ДЕН ПРИ МАЩАБНА ОПЕРАЦИЯ НА ПОЛИЦИЯ И ПРОКУРАТУРА В СЛИВЕН

Специализирана операция по противодействие на битовата престъпност е осъществена на 17 декември от служители на РУ- Сливен под ръководството на прокуратурата. От началото на месец декември са заявени 7 кражби,

Новини Сливен

61-ГОДИШЕН Е ЗАЛОВЕН ЗАД ВОЛАНА СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ

61-годишен водач на лек автомобил „Мерцедес Спринтер“ е хванат да управлява след употреба на алкохол над 1,2 промила. Проверката е извършена на 20 юли, около 06,20 часа, по време на

Новини Сливен

ЗАПОЧНА ЕВРОБАЗАР – СЛИВЕН 2018

Евробазар – Сливен 2018 започна днес. Около фонтана „Кълбото“ са разположени павилиони, в които се предлага продукция на сливенски фирми и организации.. Базарът беше открит от кмета на Община Сливен