ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ПО ПОВОД АНТОНОВДЕН И АТАНАСОВДЕН
17.01.2023 372 Прегледи

ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ПО ПОВОД АНТОНОВДЕН И АТАНАСОВДЕН

На 17 и 18 януари Българската православна църква почита Свети Антоний Велики и Свети Атанасий Велики. Двамата християнски светци са живели в Египет.

Според поверията, роденият през 251 г. Свети Антоний е доживял до 105 години, след като е преминал дълги духовни борби, 20 от които в пълно усамотение в пустинята. Затова той бил дарен с дарбата да лекува.
Роденият 45 години по-късно Свети Атанасий е негов духовен наследник. Отдаден богослов, духовник и ревностен християнин, той става патриарх на Александрия от 328 до 373 г.

Народът свързва двамата светци в своята памет. Празниците им се споменават заедно неслучайно, защото според легендата Антон и Атанас били двама братя близнаци, ковачи.

Антоновден се отбелязва на 17 януари, а Атанасовден – на 18. На Антоновден се гонят болестите, а на Атанасовден – зимата. Двата дни са празник и за ковачи, ножари, железари, налбанти.

673 са имениците в община Нова Загора на 17 януари. Ден след тях свой личен празник имат 457, носещи имената Атанас, Атанаска, Наско, Наска. Най-малките от тях – двугодишната Антония Господинова Георгиева от Нова Загора и едногодишният Атанас Златков Еленков от с. Омарчево и най-възрастните – 83-годишният Антон Маринов Дамов от с. Баня и 93-годишният Атанас Костадинов Христов от Нова Загора, ще получат лично поздравителен адрес.

Скъпи именици, бъдете честити и почитайте имената на Свети Антоний Велики и Свети Атанасий Велики, като следвате доброто в живота си! Болестите да не Ви застигат, а от днес светлината в стъпките Ви да се увеличава, така както нараства денят, когато Свети Атанасий хвърля кожуха си! Желая Ви от сърце да сте благословени с дълъг и щастлив живот!
Честит имен ден!

Кмет на Община Нова Загора: Галя Захариева

Предишна ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ И ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АНТОНИЙ АНДОНОВ ГОСТУВАХА НА МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ
Следваща В МБАЛ "ХАДЖИ ДИМИТЪР" БЕ ИЗВЪРШЕНА УНИКАЛНА ЗА ОБЛАСТ СЛИВЕН ОПЕРАТИВНА ИНТЕРВЕНЦИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЕЛО КАРАНОВО, ОБЩ. НОВА ЗАГОРА, ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК НА СПАСОВДЕН

Четиридесет дена след Великден Христос се възкачва на небето след като е бил сред своите ученици и е проповядвал. Народът го нарича още Спасовден, защото вярва, че се спасяват душите

Новини Сливен

МАРИЯ БЕЛОВА: ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ РАБОТИХМЕ ЗА ХОРАТА

Приключи мандатът на 44-то Народно събрание. В този мандат Комисията по земеделието и храните е провела 102 заседания и са разгледани 85 законопроекта, заяви нейният председател Мария Белова. „За мен

Новини Сливен

СОТИР ЦАЦАРОВ НАГРАДИ ПРОКУРОРА ОТ СЛИВЕН ХРИСТИНА БЛЕЦОВА

Прокурор Христина Блецова е удостоена с отличие „Плакет на Прокуратурата на Република България“. Наградата, която е по предложение на г-н Иван Иванов – Административен ръководител на Районна прокуратура – Сливен,