ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН ЧАВДАР БОЖУРСКИ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ
24.05.2024 212 Прегледи

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН ЧАВДАР БОЖУРСКИ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

Скъпи ученици и студенти, преподаватели и дейци на просветата и културата,

Уважаеми съграждани,

Позволете ми да Ви поздравя за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

24 май е най-безспорният български празник. Той неизменно остава светла дата през всички превратности на времето и историята. Неговото значение във вековете далеч надхвърля границите на България и отеква до днес в много държави от Европа и Азия.

Без делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици нямаше да ги има спомените на Софроний, бунтовните песни на Чинтулов, „Записките“ на Захарий Стоянов, разказите на Йовков, стиховете на Дамян Дамянов и всички други значими творби на нашата литература и народното ни творчество.

Едва ли има българско сърце, което не трепва, когато зазвучи „Върви, народе възродени…“. Малко са нациите, които честват с толкова радост и ентусиазъм четмото и писмото.

Нека съхраним светлината на 24 май и смисъла на буквите и сега и в бъдеще да запазим и умножим порива за знание!

Отправям сърдечни пожелания за здраве и още по-големи успехи към учениците и студентите, техните преподаватели, хората на просветата, културата и словото и към всички съграждани!

Честит празник!

 

С уважение: Чавдар Божурски

Областен управител на Сливен

Предишна ПОЗДРАВ ЗА 24 МАЙ ОТ СОНЯ КЕЛЕВЕДЖИЕВА
Следваща ОБЩИНАТА ОТЛИЧИ ИЗЯВЕНИ СЛИВЕНСКИ УЧИТЕЛИ И ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

32 КМ НОВА КАНАЛИЗАЦИЯ И 5 КМ РЕКОНСТРУИРАНИ ВОДОПРОВОДИ ЩЕ ИМА В КВ. „РЕЧИЦА“

Започва строителството на първата канализация в 5-хилядния сливенски кв. „Речица“. Предстои изграждането на 22 км канализация за отпадъчни води и 10 км – за дъждовни. Паралелно с това ще бъде

Новини Сливен

ЯЗОВИР „АСЕНОВЕЦ“ УВЕЛИЧАВА ВОДНИТЕ СИ ЗАПАСИ

В резултат на последните дъждове, притокът на дъждовни и снежни води в яз. „Асеновец“ се увеличава. В момента обемът на основния водоизточник на Сливен е 24 100 000 куб. м при максимален

Новини Сливен

ГОРСКИ ИНСПЕКТОРИ ПРЕДОТВРАТИХА БРАКОНИЕРСКИ ЛОВ

Служители на Регионална дирекция по горите Сливен предотвратиха бракониерски лов. Нарушението е констатирано на 25 март при рутинна проверка в землището на с. Зайчаре, обл. Сливен, на територията на ДГС